Læsetid: 2 min.

På strøgtur i teaterhistorien

22. januar 1998

Der breder sig en umiskendelig stemning af stormagasin-tryghed over Fogtdals Foto Café. Men billederne selv vækker teaterlængslen til live

TEATERFOTO
De hænger der allesammen - Poul Reumert og Bodil Ipsen, Lily Broberg og Ove Sprogøe, Susse Wold og Per Pallesen og Dante'rne... Skarpe 90'er-skud og grynede arkivshots - royale duarderskuespillere og flommede cabaretdamer, komikersjæle og sørgetanter, mordlystne og elskovssyge.
De kommer til live på fotostaterne, træder ud af papiret og bliver vedkommende så snart man kaster øjnene på dem. For vi elsker dem jo, disse stjerner - også i de øjeblikke, hvor vi mest elsker at hade dem.
For fotoudstillingen Teater - før og nu på Fogtdals Foto Café afspejler det københavnske teater i hele dets spektrum - i en form, der næppe kan blive mere populær og lettilgængelig.
Hos Fogtdal er der ingen
teaterhistoriske ambitioner eller fotoæstetiske idealer, ingen snærende ophængningskriterier eller krævende udvælgelsesprincipper. Her er kun ideen om at servere teaterberømtheder på væggene, akkurat lige så glat og uniformt som desserterne bliver placeret mellem de enlige tulipaner på de svungne caféborde.
Der breder sig en umiskendelig stemning af stormagasin-tryghed over Fogtdals Foto Café - en solid blanding af pop og snob, der så glimrende matcher de retoucherede fotografier af Bodil Kjer og hendes skønhedsrivalinder gennem tiderne.
Udstillingens ubekymrede forestillingsudvalg af både sværvægtere og døgnfluer svarer også til stormagasinernes tilbudstumult - nedsatte kvalitetsvarer og særhjemtagne udsalgspartier boltrer sig mellem hinanden.
Til trods for det store opbud af stjernefotografer dominerer de traditionelle fotografier - i hvert fald de traditionelle teaterfotograferingsvinkler. Enten viser de hele scenen, set totalt og smak lige forfra. Eller også zoomer de ind og bliver til nærbilleder fra hede scener mellem diverse skuespillerpar. Forudsigeligt, bekendt og overskueligt.
Men ret beset er det vel netop også kun her, at Fogtdal ønsker, at brillerne skal dugge hos cafégæsten inden for murene: I mødet med skuespillerstjernen hen over cappuccinoen.
At udstillingen så teaterhistorisk set blot er en omgang usorteret museum med flaksende navneskilte, det gør så mindre. Hos Fogtdal er man bare på uforpligtende strøgtur i teaterhistorien.
Men selve fotografierne de funkler. Og vækker glemte minder og drømme - og længslen efter igen at opleve teatrets sus på scenen og lade sig glide med ind i teatrets grænseløse illusion. Efter selv at glide med ind i billedet.

*Teater - før og nu. Fotoudstilling redigeret af Andrew Danemann, Palle Fogtdal, Ludvig E. Bramsen og Annette Bjerre Theilgaard. Udstilling i Fogtdals Fotocafé, Østergade 22. Programbog 35 kr. - plakat 40 kr. Åbent ma-fre 11-18, lø 11-17. Til primo maj

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her