Læsetid: 2 min.

PC'ere æder besparelser

8. januar 1998

Elpærer og køleskabe bliver stadig mere energivenlige, men besparelserne i forbruget bliver ædt op af stadig mere elektronik i hjemmene

Den voldsomme vækst i antallet af computere, saboterer bestræbelserne på at få elforbruget i boligsektoren til at falde.
Selv om bl.a. køleskabe og belysning bliver mere og mere energivenlige, fortsætter husholdningernes samlede elforbrug med at stige svagt, fordi indtoget af computere, printere, faxer og andet elektronisk udstyr æder besparelserne op. Selv ikke bestræbelserne på at gøre eksempelvis den enkelte computer eller printer mere energivenlig kan opveje virkningen af computerbestandens vækst.
Beregninger fra DEFU, Institut for forskning og udvikling inden for elforsyningsområdet, viser, at den enkelte computers energiforbrug er halveret inden for de seneste ti år. Samtidig er elforbruget til hjemmecomputerne imidlertid mere end tredoblet i samme periode, og DEFU's prognoser spår en yderligere stigning. For i samme årrække er antallet af PC'ere i hjemmene og antallet af timer, de bliver brugt, steget dramatisk.
I 1991 var det blot 19 pct. af husstandene, der havde egen computer - det tal er steget til 48 pct. i 1997. Ifølge analysefirmaet International Data Coorporation, IDC, vil det formentligt fortsætte med at stige.

Sluk maskinerne
Information skrev i går, at det samlede elforbrug til hjemmecomputerne var oppe på 400 gigawatt-timer årligt - noget der belaster CO2-regnskabet. DEFU meddelte onsdag, via elselskabet Nesa, Information, at de havde lavet en regnefejl, og at det rigtige tal i stedet hedder 167 gigawatt-timer.
Det er stadig et højt tal, som betyder noget forurenings-mæssigt, mener ekspert i energibesparelser civilingeniør på DTU, Jørgen Stig Nørgaard.
Under alle omstændigheder betyder udviklingen i computerudbredelsen, at de store anstrengelser for - via mere effektiv teknologi - at få det samlede energiforbrug i husholdningerne til at falde, ikke er tilstrækkelig. Det er nødvendigt også at få brugerne til at slukke maskinerne, når de ikke bruges, hvis energiforbruget skal falde.
"Teknisk set bliver computerne lavet, så de bruger mindre og mindre strøm, samtidig bliver der flere og flere af dem - og det er det sidste, der betyder meget. Derfor er det også svært - næsten umuligt at få energiforbruget ned," siger Peter Karboe fra El-Spare Fonden.
Peter Karboe påpeger, at et andet stort problem i danskernes elforbrug er "unødvendigt stand-by-forbrug". Beregninger fra Energistyrelsen viser, at op mod ti procent af husholdningernes elforbrug går til computere, tv-apparater, videoer og printere, der står på stand-by. Langt de fleste mennesker er slet ikke klar over, at elektronikkens standby-funktion bruger så meget energi, siger han.
"De fleste menneskers fjernsyn eksempelvis står på stand-by, når folk er på arbejde og om natten. Det er det rene spild", siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu