Læsetid: 4 min.

Radikal reform får medvind

12. januar 1998

Marianne Jelved kræver bæredygtig omstilling af samfundet. Et spørgsmål, der deler det politiske landskab i to

Marianne Jelved skærper nu de radikale krav til en bæredygtig omstilling af samfundet.
På partiets nytårsstævne søndag fremlagde den radikale leder en ny tre-punkts plan, der både fremhæver kravet om en social og en miljømæssig omstilling under tydelig inspiration fra FN-kravene til en bæredygtig udvikling, der først blev formuleret på Rio-konferencen i 1992.

Valgoplæg
Tre-punkts planen er det tætteste, Marianne Jelved indtil nu er kommet på at formulere de radikales krav til et kommende regeringsgrundlag, hvis Socialdemokratiet og de radikale skal danne regering efter Folketingsvalget senere på året.
Selv sammenlignede Marianne Jelved sine punkter med en tilsvarende liste, der blev fremlagt for de radikale kort før dannelsen af den første Nyrup-regering i 1993 med radikal deltagelse.
*Det første punkt handler om samfundets sociale bæredygtighed. Her er udstødningen for de radikale et sygdomstegn.
"Vi må stoppe udstødelsen. Den er tegn på, at fællesskabet har svigtet over for en stor gruppe mennesker. Det er både uværdigt og umenneskeligt, at nogen bliver kasseret," sagde Marianne Jelved.
*Det andet handler om en forbedring af velfærdssamfundet på et bæredygtigt grundlag.
"Vi skal forbedre velfærdssamfundet, vi skal gøre det mere gennemskueligt, og det skal ske på et bæredygtigt grundlag," sagde Marianne Jelved.
Over for Information lægger den radikale minister op til en diskussion af, hvordan omstillingen af samfundet i mere bæredygtig retning skal foregå.
"Vore produktionsbetingelser skal ændres. Og vi skal prioritering omstillingen," siger Marianne Jelved.
*Det tredje radikale krav handler om en reform af demokrati og lovgivningsprocessen.
Marianne Jelved kritiserer her enkeltsagslovgivning, hvor de store prioriteringer og perspektiver forsvinder til fordel for den enkelte sag og de pressionsgrupper, der forsøger at præge netop den sag. Eksemplet for Marianne Jelved er den indflydelse, som foreningen Ældresagen har på den politiske proces.
"Problemet er, at vi lynhurtigt har Ældresagen på banen, hvis vi vil ændre i varmetilskuddene til pensionister eller andre af de ydelser, pensionister har særkrav på," siger Marianne Jelved, der mener, at politikerne "drukner i flodbølgen af pressionsgrupper og medieinteresse. Sagerne bliver mere enkeltsager og uden sammenhæng."
Og så er der taxa-loven, hvor regeringen med de radikale og Marianne Jelveds stemme ville forbyde indvandrere uden dansk statsborgerskab at køre i taxa. En svipser for folkestyret af de større, og anledningen for Marianne Jelved til at fremsætte sit punkt nummer tre, forslaget om at demokratisere lovgivningen og udviklingen før et lovforslag bliver vedtaget og ender som lov.
Ved siden af kravene om mere sammenhæng og større tydelighed, opstiller Marianne Jelved en mindre liste med krav til en mere gennemskuelig lovgivningsproces.
"Vi skal ikke snakke privilegier, men lige behandling og ligestilling. Det vil jeg give et løfte om," siger Marianne Jelved.
Med sine tre reformpunkter placerede Marianne Jelved næsten de radikale så langt væk fra Venstre og konservative som muligt.
Opmærksomheden over for udstødelsen og miljøproblemerne ligner mere de krav, Socialistisk Folkeparti stiller. I hvert fald var det SF's Steen Gade og ikke Venstres Peter Brixtofte, de to indbudte talere, der under det radikale nytårsstævne formulerede krav lå tættest op ad den radikale politik.
"Det er deprimerende, at regeringens plan om Danmark som foregangsland stort set ikke har forstået om en bæredygtig udvikling og omstilling af samfundet. Vi mangler en handlingsplan og nogle mål for, hvordan Danmarks CO2-forbrug kan reduceres," sagde Steen Gade.
SF'eren efterlyste direkte eksperimenter, der kan bringe dagens livsstil i overensstemmelse med en bæredygtig levevis.
"Omstillingen er det mest spændende, som kan ske i de næste tyve år. Produktion og vaner skal omlægges til noget, der ikke forurener," sagde Steen Gade.
I forhold til den sociale udstødning harcelerede folkesocialisten over, at samfundet betalte en stor gruppe mennesker for at stå uden for samfundet.
"Vi betaler en masse penge for, at de ikke skal på arbejde samtidig med os og holde foran os på i køen på motorvejen.".

Leder efter løsninger
Venstres Peter Brixtofte lagde ellers forsonende op over for de radikale. Han betragter det som en naturlov, at Venstre og Konservative sammen danner regering efter valget. Når det er sket, opfordrer han til samarbejde.
"Vi skylder danskerne at finde løsninger og ikke mistænkeliggøre hinanden", sagde den populære Farum-borgmester og opfordrede til, at den kommende regering bliver bedømt på sin politik og ikke sine fordomme.
Og politikken. Den kommer til at se sådan ud under en VK-regering; "Regeringen har i sin plan 2005 opstillet en række fornuftige mål. Dem vil Vog K gennemføre.
Det er umuligt med en regering, hvor Socialdemokraterne deltager", sagde Peter Brixtofte og opstillede hovedpunkterne i de to borgerlige partiers regeringsgrundlag.
*Erhvervslivet skal have bedre vilkår, skatter og afgifter skal reduceres eller fjernes, herunder grønne afgifter
*Arbejdsmarkedet skal effektiviseres
*Skatten på lavtlønnede skal ned og den såkaldte seks-procentsskat (en del af indkomstskatten til staten, red.) skal fjernes
*Boligejere skal betale mindre i skat (lejeværdien skal væk)
*Reformer af velfærdssamfundet
*Bedre vilkår til de dårligt stillede
*Sikring af rent drikkevand, sunde fødevarer og ordentlige vilkår for dyrene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her