Læsetid: 2 min.

De radikale er utilfredse med rapport

28. januar 1998

Bevidstløs fremskrivning, siger Elsebeth Gerner om rapporten om landbrugets strukturudvikling, mens de store landmænd, de konservative og fødevareministeren er tilfredse

Ligeså glade fødevareministeren og De Danske Landboforeninger er for betænkningen fra det af Folketinget nedsatte strukturudvalg, ligeså utilfredse er man hos Det radikale Venstre og SF.
"I modsætning til de andre er vi ikke voldsomt betaget af betænkningen. Man forestiller sig jo en bevidstløs fremskrivning af den eksisterende landbrugsudvikling som fortsat strategi. Fra at producere 23 mio. grise om året i dag, drømmer man åbenbart om at producere 30 mio. Osv. i den retning ," siger de radikales miljøordfører Elsebeth Gerner Nielsen.
Betænkningen er resultatet af over et halvt års arbejde i det strukturudvalg, som Folketinget sidste forår besluttede at nedsætte for at få klarlagt årsagerne til den udvikling, der på en gang fører til produktivitetsvækst og afvandring fra landbrugserhvervet.
"Det burde have stået udvalget mere klart, at såvel miljøet som hensynet til sundheden sætter nogle grænser for, hvor stor en produktion, der er mulighed for. Man burde også have spurgt sig selv, om den permanente indkomstmangel i landbruget, som siden 2. verdenskrig har forceret strukturudviklingen, virkelig bedst løses ved at fortsætte efter samme opskrift, nemlig ved at presse produktion pr. hektar op eller øge svineproduktionen pr. kvadratmeter svinestald."
"Noget tyder på, at det snart var relevant at gå en anden vej. I en tid, hvor priserne på de traditionelle bulkvarer falder på verdensmarkedet, skulle man forsøge at slå ind på en strategi, hvor man producerer noget andet: Forædlede produkter og kvalitetsprodukter til de kræsne eksportmarkeder. Men der skuffer betænkningen ved bl.a. at lade den økologiske produktion fylde så lidt."
Elsebeth Gerner Nielsen kritiserer, at udvalget i sine samfundsøkonomiske overvejelser ikke har villet inddrage de omkostninger, som landbruget skadevirkninger på drikkevandet, havmiljøet og sundheden påfører samfundet. Ved at udelade denne regning får man et falsk billede af de økonomiske konsekvenser af en fortsat strukturudvikling, mener den radikale ordfører.
- Fødevareminister Henrik Dam Kristensen er ikke spor skuffet. Ligesom De Danske Landboforeninger har han erklæret sig tilfreds med udvalgets vurderinger?
"Ja, sådan kan man have så forskellige vurderinger. Nu må vi diskutere, hvad der skal ske fremover."
- Men der er ingen plan for, hvad den længe ventede betænkning skal bruges til politisk?
"Nej, det er der ikke. Der kommer en diskussion i folketingssalen om strukturudviklingen, men jeg håber da, at vi nu kan rejse en samlet og overordnet diskussion om, hvad vi egentlig vil med dansk landbrug," siger Elsebeth Gerner Nielsen.

Mere fart på
SF's landbrugspolitiske ordfører Kristen Touborg finder heller ikke betænkningen særlig brugbar.
"En mekanisk fremskrivning af den hidtdige udvikling," siger han til Ritzau.
"På den baggrund er vi selvfølgelig glade for, at udvalget ikke kommer med politiske anbefalinger. Det er åbenbart kun pris og mængde, der er afgørende, mens man ikke ser på kvalitet, miljø og dyrevelfærd."
De Danske Landboforeningers 2. viceformand Hans Bang-Hansen hilste tirsdag strukturudvalgs-betænkningen velkommen.
"Den viser, at der er brug for en kraftig strukturudvikling. Men betænkningen viser jo også, at der er ingen, der ligefrem skriger på initiativer," siger Hans Bang-Hansen.
Det bekræfter de konservatives landbrugsordfører Lene Espersen. "Selv om rapporten ikke kommer med anbefalinger, viser den, at vi som politikere ikke skal blande os," siger Lene Espersen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu