Læsetid: 2 min.

Ris til Nyrups nytårstale

2. januar 1998

Poul Nyrups nytårstale står i skærende kontrast til visionen om "Danmark som foregangsland", mener formanden for Socialdemokratisk Ungdom (DSU)

"En fremragende valgtale". Sådan betegner en begejstret Morten Bødskov, formand for Socialdemokratisk Ungdom statsminister Poul Nyrup Rasmussens nytårstale.
Hans begejstring gælder dog ikke afsnittet om dansk flygtningepolitik:
"Poul Nyrup er selvfølgelig meget opmærksom på at ikke mindst mange socialdemokratiske vælgere synes, det er for slapt, hvad der foregår i øjeblikket."
"Men talen står i skærende kontrast til Socialdemokratiets vision om Danmark som foregangsland. Den vision bygger jo på, at velfærdssamfundet skal gøres parat til at klare den hæsblæsende globalisering. I den proces skal man ikke bevæge sig med lukkethed, men tværtimod med åbenhed. Man skal være klar til at kæmpe i internationale politiske fora som EU, som han jo indleder talen skarpt med at understrege: Selv om vi er et lille land, kan vi godt tage et stort ansvar, siger han. Det er i kontrast til hele tonen i flygtningeudspillet."
- Du mener, han taler beroligende til folk, som foretrækker Danmark som et lille lukket land, der ikke skal ændre sig?
"Ja. Når man taler foregangsland, taler han om parathed til at hamle op med de udfordringer, der kommer. FN anslår, at antallet af flygtninge er steget fra 12 til 14 millioner, men Danmark har taget stadig færre de seneste år. Det kan man ikke kalde at påtage sig ansvar. Jeg ved godt, han taler taktisk, men det er ikke desto mindre i skærende kontrast til hele idégrundlaget i Danmark som foregangsland."
Derimod er de unge socialdemokraters formand vældig godt tilfreds med statsministerens fokus på miljø, arbejdsmarked og især EU:
"Han kom hjem med et fremragende resultat fra Amsterdam. Poul Nyrup er jo en europæer med visionerne solidt plantet i daglig politik. Traktaten er resultat af mange års arbejde, og i forhold til det danske udspil er 70-80 procent kommet med. Så han har noget at have stoltheden i, og det under jeg ham faktisk", siger DSU-formand Morten Bødtskov.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu