Læsetid: 2 min.

Rørstrømske breve til kærligheden

30. januar 1998

Kærlighedsprosaså man efter få sider ganske enkelt har fået nok

Kortprosa
Kærligheden og dens romantiske følelse af udødelighed og alviden har vel ingen beskrevet smukkere end den indiske digter, Rabindranath Tagore. Hans digte og kortprosa fra begyndelsen af århundredet åbner til en skønhed og anderledeshed, vi stadig har brug for. Samtidig med, at digteren advarer mod at udelukke de almindelige og dagligdags ting, eller at trække sig tilbage fra verden og blive munk.
At hans tanker og mange bøger har inspireret den libanesiske digter Kahlil Gibran, fremgår af den bog med kortprosa, som forlaget Lindhardt og Ringhof i disse dage udsender under titlen Den elskede, i øvrigt illustreret af Gibran selv.
Inspirationen er til at se, men forskellen er mere iøjnefaldende.
Kahlil, som en væsentlig del af sit liv levede i USA, overdriver tydeligvis sin æstetik. Sproget er simpelthen for meget, alt for rørstrømsk eller urealistisk. Som når han om det første kys siger, at det "er den første slurk af et bæger, som guderne har fyldt fra kærlighedens kildevæld".

Advarer mod ufrihed
Man har som læser ikke læst ret længe, før man kort og godt har fået nok. Hvortil kommer at oversætteren Marit Lise Bøgh oversætter til dansk på en måde, så man må forbarme sig. Et eksempel: "Vi satte os i tavshed, thi hver for sig ønskede vi, at erkyndige os om, hvad den anden tænkte om ham."
Lige som Tagore råder sin samtid, råder Gibran også sine læsere. Bl. a. mod den i disse tider voksende praksis at tvinge unge piger til at gifte sig med mere eller mindre ukendte mænd, der fortrinsvis er ældre. Gibran fortæller således i en af sine fortællinger om en ung kvinde, der forlader sin påtvungne ægtemand.
Hvis det kan forhindre, at unge, kvindelige indvandrere i Danmark fortsat tvinges ind i et ægteskab, skal bogen være velkommen i Danmark.
Kahlil Gibran giftede sig aldrig, og boede det meste af sit voksenliv i New York, hvor han indtil sin død som 48-årig havde mange kvindelige velyndere.

*Kahlil Gibran: "Den elskede", illustreret, 143 sider, kr. 188, Lindhardt og Ringhof

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her