Læsetid: 2 min.

Rygter om kup i Montenegro

13. januar 1998

Præsident Bulatovic sender demonstranter på gaderne i protest mod sin valgte efterfølger, Milo Djukanovic. Hovedstaden svirrer af kupforlydender

Frygten for, at Montenegro bliver et nyt brændpunkt på Balkan, steg mandag, da den siddende præsident, Momir Bulatovic, opfordede sine tilhængere til at gå i gadedemonstrationer. Bulatovic er utilfreds med, at han skal overdrage posten til sin valgte efterfølger, den nuværende ministerpræsident Milo Djukanovic.
Bulatovic sagde dog i aftes til en amerikansk udsending i Montenegro, at han har accepteret valgresultatet. Den amerikanske udsending, Robert Gelbard, holdt møder med de to stridende parterne og advarede dem på det skarpeste mod at gribe til vold.
Ca. 10.000 Bulatovic-tilhængere samledes mandag eftermiddag i hovedstaden Podgoricas gader, meddelte nyhedsbureauet Reuter. Det var langt fra de 100.000, Bulatovic havde proklameret ville komme - især fra den nordlige del af republikken.
Politistyrker, der er loyale over for Djukanovic, holdt lav profil i Podgoricas centrum, men havde opstillet vejspærringer ved alle adgangsveje til hovedstaden for at gennemsøge Bulatovic-tilhængere for våben.
180 håndvåben og 40 eksplosiver, herunder dynamitstænger, blev konfiskeret allerede tidligt mandag, meddelte politiet.
Demonstrationerne sker umiddelbart før Djukanovic' indsættelse som præsident, planlagt til torsdag.
Den 35-årige Djukanovic, der er tilhænger af økonomiske reformer og en kritiker af den jugoslaviske præsident Slobodan Milosevic, vandt præsidentvalget i oktober med snæver margin.
Lige siden har Momir Bulatovic, der er nær allieret af Milosevic, beskyldt Djukanovic-fløjen for valgsvindel og har nægtet at anerkende sit nederlag.
Heller ikke Beograd har sendt de obligatoriske lykønskningstelegrammer til Djukanovic, lige som ingen repræsentanter for de jugoslaviske føderale myndigheder har meldt deres ankomst ved indsættelsesceremonien torsdag i middelalderbyen Cetinje. Det har derimod de fleste vestlige lande i et tegn på støtte til Djukanovic.

Griber militæret ind?
Spændingen i hovedstaden Podgorica steg i weekenden, efter at det montenegrinske dagblad Pobjeda, der er politisk tæt på Djukanovic, rapporterede, at Bulatovic havde planer om at forhindre præsidentskiftet ved at sætte Montenegro i undtagelsestilstand.
En sådan "løsning" skal ifølge dagbladet være drøftet på et møde den 8. januar i Jugoslaviens øverste forsvarsråd, hvor bl.a. Slobodan Milosevic, Bulatovic og landets militære chefer har sæde.
Ifølge Pobjeda skal Bulatovic have opfordret til en militær besættelse af de statsinstitutioner og medier, der støtter Djukanovic. Bulatovic afviser, at sådanne forholdsregler overhovedet har været drøftet.
Analytikere i Beograd siger til Reuter, at den jugoslaviske forbundshær tilsyneladende har besluttet at forblive på sidelinjen i konflikten i Montenegro. Forsvarsminister Pavle Bulatovic, en fjern slægtning til den detroniserede præsident, afviste lørdag enhver indblanding med henvisning til, at "det kun kan komplicere Montenegros politiske krise".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her