Læsetid: 3 min.

SF: Auken glemmer danske miljøkrav til EU

7. januar 1998

Svend Auken glemmer miljøkrav, når EU udarbejder standarder for industrivarer. Det siger Jørn Jespersen. Forkert, vi har husket miljøkravene, siger Miljøministeriet

SF beskylder nu miljøminister Svend Auken for at glemme danske miljøkrav til EU's standardiseringsarbejde. Danmark har i EU-sammenhæng presset på for at effektivisere udviklingen af fælles EU-standarder for industrivarer. I dag kan sagerne hænge i systemet i fem til seks år, før der bliver taget den endelige beslutning.
I det danske forslag til EU nævnes ikke de ellers højt prioriterede hensyn til forbrugerbeskyttelse, miljø og arbejdsmiljø.
"Det viser, at regeringen ikke lever op til sine egne løfter. De prioriterer ikke miljøhensyn, når EU skal effektivisere arbejdet med standarderne," siger SF's miljøpolitiske ordfører Jørn Jespersen til Information.
SF-politikeren betegner Svend Aukens forglemmelse som "lidt af en katastrofe".
"Arbejdet med standarder er formentlig det område, hvor en dansk miljøindsats kan få størst konsekvenser for miljøet. Mangler indsatsen her kan konsekvensen blive voldsomme belastninger af miljøet," siger Jørn Jespersen.
Udviklingen af fælles europæiske standarder for industrivarer har en helt central betydning for EU's indre marked. Det fungerer simpelthen dårligt, hvis de 15 EU-lande stiller hver deres krav til varerne.
I Danmark har EU-standardiseringer af varer tidligere ført til voldsom offentlig debat i sagerne om madsminke og babymad. Her forringede EU-standarder det danske beskyttelsesniveau.
Til forskel for de to sager, arbejder EU nu ikke selv med udviklingen af standarder for andre varer. Det fælles europæiske arbejde finder sted i de private standardiseringsorganisationer CEN og CENELEC. Selv om standarderne ikke ophøjes til EU-lovgivning får de samme effekt. Industrien i alle europæiske lande vil ifølge Informations oplysninger følge standarderne. Virksomhederne kan så reklamere med, at varen lever op til de eksisterende krav på området.

Kringlet proces
Den kringlede beslutningsproces fra Folketinget over EU til CEN og CENELEC, får SF-politikeren op på mærkerne.
Også i Danmark er vejen lang. Før sagen ender i EU skal miljøminister Svend Auken først sikre sig, at erhvervsminister Jan Trøjborg rent faktisk husker at tage miljøkravene med sig, når han skal forhandle effektivisering af industristandarder i EU.
"Sagen tyder på, at der ikke er godt nok styr på de udspil, Danmark kommer med i EU. Svend Auken må sørge for, at erhvervsminister Jan Trøjborg husker miljøkravene, når han sætter sine embedsmænd til at udarbejde forslag til Danmarks politik på området. Vi må have kortlagt, hvad der er sket i sagen," siger Jørn Jespersen.

Ministre til samråd
På den baggrund indkalder Jørn Jespersen begge ministre til Samråd i Folketingets miljøudvalg.
Kontorchef John Bæk Sørensen i Miljøstyrelsen mener i modsætning til Jørn Jespersen ikke, at regeringen har glemt miljøkravene til EU-standarderne.
"Effektiviseringen skal selvfølgeligt ske, så hensynene til forbrugerbeskyttelse, arbejdsmiljø og miljø bliver tilgodeset," siger John Bæk Sørensen.
Selv om de danske miljøprioriteringer ikke fremgår af forslaget til EU-effektiviseringen, så mener John Bæk Sørensen, at de danske hensyn kan varetages "når de konkrete forslag skal behandles".
Information forsøgte tirsdag forgæves at få miljøminister Svend Aukens kommentar til Jørn Jespersens kritik.

Ministre i strid
Erhvervsminister Jan Trøjborg har i forbindelse med finansloven for 1998 skåret i bevillingerne til det danske arbejde med EU-standardiseringerne.
Et særligt problem er som det fremgår af tirsdagens avis, at Jan Trøjborgs besparelse rammer indsatsen for at sikre høje krav til den europæiske standard for miljøledelse af virksomheder.
Sektorleder for Dansk Standard, Lars Brogaard, siger derudover, at også arbejdet for at sikre miljøvenlige standarder for emballage fremover må ske uden dansk deltagelse.
Kontorchef John Bæk Sørensen i Miljøstyrelsen er bekymret over konsekvenserne ef Erhvervsministeriets besparelser.
"Både miljøledelse og emballageområdet er to områder, vi prioriterer meget højt. Det er to meget ømme tæer for os," siger John Bæk Sørensen.
Den radikale miljøordfører Elsebeth Gerner Nielsen siger, "at det er problematiskat skære bevillingerne her".
"Der skal være ressourcer til arbejdet med at fastlægge rammerne for fremtidens produktion," siger Elsebeth Gerner Nielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her