Læsetid: 3 min.

SF: Fødevareudspil er smuk lyrik

14. januar 1998

Det er gammel vin på nye flasker, lyder kritikken til udspillet - Ministeren er stadig styret af landbruget, mener SF

Det er svært at være uenig i det, der står i den fødevarepolitiske redegørelse. Den er nemlig fuld af smukke hensigtserklæringer om, at fødevarekvaliteten og fødevaresikkerheden skal styrkes.
Sådan lyder det samstemmende fra forskellige sider efter at fødevareminister Henrik Dam Kristensen tirsdag fremlagde regeringens visioner for det fødevarepolitiske område. Alligevel - eller netop derfor - er der mange ris til det længe ventede udspil.
"Der er intet at juble over. Det er køn lyrik, men hvis man ser på det konkrete indhold er der intet nyt - ingen konkrete målsætninger og ingen konkrete initiativer," fastslår Jørn Jespersen, der er fødevarepolitisk ordfører for SF.
Nogenlunde på samme måde har Kirsten Nielsen, formand for Forbrugerrådet, det.
"Det hele lyder udmærket, men der står intet om, hvornår og hvordan de fine ord skal gennemføres," siger Kirsten Nielsen til Information. Hun mener, der er mange uafklarede spørgsmål og kalder rapporten for "ikke særlig epokegørende."
Der er dog også overordnede positive skudsmål til redegørelsen.
Både Jørn Jespersen, Kirsten Nielsen, direktør Jørgen Højmark fra Levnedsmiddelkontrollen i København samt det radikale folketingsmedlem Elsebeth Gerner Nielsen kalder det godt, at redegørelsen er kommet. Det er nemlig positivt, at ministeriet og regeringen overhovedet forholder sig til fødevarekvalitet.
"Det er flot, at regeringen ser fødevarerne under et," siger Jan Krag Jacobsen, der er præsident i Det Danske Gastronomiske Akademi. Målsætningerne i den 38 sider store redegørelse er fulgt af 30 mere eller mindre konkrete fødevarepolitiske initiativer, som regeringen vil tage i 1998. De spænder fra "Fortsat forskning i vækstfremmere" til "Forbrugeroplysning på Internettet."

Ny lov til foråret
De 30 punkter er, ifølge Henrik Dam Kristensen, udtryk for "en samlet fødevarepolitik." Redegørelsen skal følges op af en ny fødevarelov, som regeringen vil fremlægge i løbet af foråret.
"Og det er først dér, de store slagsmål vil begynde. Når lovgivningen skal igang og kommer ud til høring, og vi skal i dybden med de fine ord fra redegørelsen kommer der konflikter," mener Kirsten Nielsen. Både hun og Jørn Jespersen understreger, at de vil holde Henrik Dam Kristensen fast på hensigtserklæringerne og de overordnede målsætninger fra redegørelsen. Det siger de ud fra overbevisningen om, at det bliver svært at omsætte ordene til praksis.
Jan Krag Jacobsen er enig:
"Problemet er, om de gode ting kan udføres i praksis - der står jo intet om, hvordan de vil gøre det" siger han.

Industri på skulderen
Den hårdeste kritiker af redegørelsen er SF'eren Jørn Jespersen. Han kritiserer, at regeringen i det fremlagte fastholder sin handlingsplan på salmonella-området til trods for, at antallet af salmonellasmittede er steget dramatisk - hvilket viser, at planen ikke "er meget bevendt."
Jespersen mener derudover, at regeringen "laller videre" når det gælder pesticidrester i fødevarerne. I redegørelsen står, at der skal være så lidt pesticidrester som muligt, og at grænseværdierne skal tilpasses i takt med at der kommer ny viden.
"Det er videreførelse af den holdning, som har været gældende i ministeriet i årevis. Ikke særlig visionært," siger Jørn Jespersen.
Han mener samlet, at den fremlagte redegørelse er udtryk for, at Henrik Dam Kristensen "ikke kan styre sit ministerium."
"De sidder stadig og tænker i landbrugs- og eksportbaner i Fødevareministeriet. Henrik Dam har uden tvivl en god vilje, men han opererer i et felt, hvor der er nogle meget stærke og velorganiserede lobbyister fra landbruget. De store fødevarevirksomheder sidder på skuldrene af embedsmændene og trækker i den modsatte retning af forbrugernes interesser. Axelborgs interesser er blevet tilgodeset med denne redegørelse, som så er garneret med en masse smuk lyrik," siger Jørn Jespersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her