Læsetid: 3 min.

SiD: Unge letter udnyttes af landbruget

13. januar 1998

Lettiske landbrugsstuderende arbejder op til 48 timer om ugen på jyske gårde. Arbejdstiden er så lang, fordi letter er sværere at kommunikere med, siger landbrugskonsulent

Det er nødvendigt med en gennemsnitlig ugentlig arbejdstid på 48 timer, når unge, lettiske landbrugsstuderende er i praktik på danske gårde.
Det fastslår konsulent Poul Erik Bech fra Ribe Amts Landboungdom. Han har udfærdiget kontrakterne for en gruppe unge letter, som ved årsskiftet afsluttede et års praktikophold hos landmænd i Syd- og Midtjylland.
Praktikopholdet er arrangeret af Dansk-Lettisk Selskab, der er oprettet for at hjælpe Letland med "omstillingen fra et kommunistisk system til demokrati og kapitalisme", som der står i selskabets præsentationsbrochure.
I nogle af kontrakterne fastsættes den "gennemsnitlige ugentlige arbejdstid" til "ca. 48" timer og den månedlige løn til 5.268 kroner. Overtidsbetaling udløses først, når praktikanten har arbejdet i mere end 48 timer om ugen. Andre letter fra samme hold har kontrakter med et tilsvarende lønniveau, men med en ugentlig arbejdstid på 37 timer.
Forskellen hænger sammen med, om der er svin eller kvæg på gården, forklarer
Poul Erik Bech:
"Herovre i Vestjylland, hvor vi har kvægbrug, kan vi ikke nøjes med 37 timer. Du kan ikke malke en ko klokken to om eftermiddagen, hvis hun er malket klokken seks om morgenen. Du skal da ikke tro, at landmændene står op klokken seks om morgenen og malker til klokken seks om aftenen, fordi de synes, det er sjovt," siger Poul Erik Bech.
Han tilføjer, at letterne også har længere arbejdstid, fordi det er sværere for de danske praktikværter at kommunikere med dem:
"Hvis du skal ansætte en lette, kan du ikke kommunikere med ham på samme måde. Der skal bruges en hel masse tid på kommunikation. Hvis vi skulle ud og sælge letterne for en 37 timers arbejdsuge, ligesom vi skal sælge en dansker, så var der ingen, der ville have letterne," siger Poul Erik Bech.

Ulovligt
Forretningsfører Erik Nielsen fra Specialarbejderforbundets Gartneri-, land- og skovbrugsgruppe mener, at kontrakter med en ugentlig arbejdstid på 48 timer er i strid med paragraf 8 i Lov om visse arbejdsforhold i landbruget:
"Længden af såvel den ugentlige som den daglige arbejdstid må ikke overstige, hvad der i henhold til kollektiv overenskomst gælder for en lønmodtager i landbruget (...), eller hvad der i øvrigt er normalt gældende på den egn, hvor arbejdet udføres," står der i loven.
"Der findes ikke egnsbestemte arbejdstider i Danmark. Arbejdstiden på det
danske arbejdsmarked er 37 timer. Det er senest slået fast ved domme fra Haderslev og Herning," siger Erik Nielsen, der kalder de lettiske praktikanters kontrakter "udnyttelse" og "underbetaling".
"Aftalen om arbejdstid er indgået med den landmand, de har været hos. Vi hører ikke ind under SiD. Vi har fri aftaleret," svarer Poul Erik Bech, der mener, at han varetager både arbejdsgiverens og praktikantens interesser, når der skrives kontrakt.
Information har talt med en ung lette, der har været ansat efter en 48 timers kontrakt på en vestjysk gård. Han fortæller, at hans arbejdsgiver åbnede og kommenterede hans post, at en sygedag skabte dårlig stemning, og at han ikke kunne få betaling for overarbejde - heller ikke når han havde arbejdet mere end 48 timer om ugen:
"Min arbejdsgivers kone kunne få rabat hos en tandlæge, så hun sagde, jeg kunne få ordnet mine tænder som betaling for overarbejdet," fortæller den unge lette, der ønsker at være anonym af hensyn til færdiggørelsen af det skoleophold, han er i gang med på Grindsted Landbo- og Husholdningsskole.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her