Læsetid: 2 min.

En slags jazzbesøg

17. januar 1998

gnacio Berroa var en dygtig jazz-trommeslager - men kun med det ene ben

I
KONCERT
JazzVisits fortsætter. Blandt kulturbyårets mange tiltag har projektet med et månedlangt besøg af skiftende udenlandske jazzfolk formentlig været det mest levedygtige på langt sigt. Efter at det i 1997 er fortsat på halv kraft, er det nu sikret videreførelse frem mod år 2000. En større bevilling fra Københavns Kommunes Kulturelle Udviklingsfond suppleret med midler fra Statens Musikråd muliggør at man kan fortsætte med periodiske jazzbesøg gennem de næste to år.
Pengene skal nok vise sig at være givet godt ud. Der er allerede mange udsagn fra de implicerede danske og udenlandske musikere om det gensidige udbytte af disse møder, og adskillige pladeindspilninger er belæg for, at der kommer værdifuld musik ud af det.

Cubaner fra USA
I denne måned er den cubanske trommeslager og slagtøjspiller Ignacio Berroa i Danmark. Han har betydelige credentials som jazz-trommeslager, har siden slutningen af 80'erne boet i USA og arbejdet sammen med fremtrædende jazzmusikere, og har især gjort sig bemærket som medlem af Dizzy Gillespies United Nation Orchestra.
Torsdag spillede han sammen med det danske Band of Inner Urge, og selv om dette orkester spiller cubansk påvirket musik, var Berroa ikke anbragt bag congatrommer og andet cubansk slagtøj. Det var overladt til orkestrets to danske rytmefolk, mens Berroa havde overtaget Michael Findings trommesæt.
Så vist var det da en jazzmusiker vi havde på besøg. Men hvis Berroa havde været en almindelig nordamerikaner, er jeg ikke sikker på at han var blevet inviteret som jazzgæst. Dertil havde hans yderst kompetente behandling af trommerne lidt for meget af den rytmiske spændthed, der er almindelig i cubansk musik, og lidt for lidt af den afspændthed der kendetegner jazzmusikeres spil.
Netop fordi det danske orkester i så høj grad dyrker cubansk rytmik, var samarbejdet dog ret vellykket, og attraktionerne ved den nylige debutplade blev yderligere fremhævet: lederen, August Engkildes kompositioner og basspil og den fine blæsertrio bestående af Fredrik Lundin, Kasper Tranberg og Mads Hyhne.
Men projektet JazzVisits skulle i højere grad komme til at svare til sit navn, når Carla Bley og Steve Swallow bliver marts måneds jazzgæster.

*Ignacio Berroa med Band of Inner Urge i Copenhagen JazzHouse torsdag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her