Læsetid: 3 min.

Fra det stille hjørne

13. januar 1998

Kunstnersammenslutningen Corners medlemmer holder naturalismen i hævd, men gør det kvalificeret og med dørene åbne

UDSTILLING
Det er som at rejse tilbage i tiden, når man træder ind på Charlottenborg p.t. Her residerer traditionen tro Corner fra nytåret og frem med kendte gamle genrer som malerier, tegninger, grafik. Kun én enkelt installationskunstner er med her, melig gæsten Steffen Tast, der med sine glasværker optræder i et separat rum.
Corner fik prædikatet naturalisternes - og særligt mørkemalernes - højborg, da gruppen dannedes i 1932. Corner hedder sammenslutningen på grund af dens første tre udstillinger, der i sin tid blev afholdt på hjørnet af Studiestræde og Vester Voldgade. Dens første medlemmer var dengang unge navne som Carl Bovin, Erik Raadal, Lauritz Hartz, Victor Brockdorff, Søren Hjorth Nielsen m.fl., som havde mødt hinanden på Kunstakademiets Grafiske Skole og nu stod og manglede et passende udstillingssted.
I en periode havde gruppen et kort ægteskab med Høstudstillingen, men i 1942 skiltes de to gruppers veje - bl.a. fordi Corners kunstnere ikke ønskede medlemsskab af Asger Jorn og Carl-Henning Pedersen. Siden da har gruppen holdt til i Charlottenborgs store sale og ledes i dag af maleren Kjeld Heltoft.

En spændende gæst
Corner har dog fra begyndelsen været ovenud åben for andre kunstnere, kunstretninger og nationaliteter.
Som fast medlem har man f.eks. den amerikanske tegneseriekunstner Will Eisner, og i år har man åbnet dørene for en spændende gæst: den britiske 'London-skole-maler' Leon Kossoff, hvilket er et scoop, for denne celebre maler er slet ikke så let at komme til at se uden for de store museer. Hvis man ikke lige så Venedigbiennalen i 1995 eller var i London i 1996 og så den store Kossoff-udstilling på Tate, så var danskernes seneste chance for at se Kossoff udstillingen Six Figurative Painters'på Louisiana i 1982, hvor han optrådte sammen med åndsfællerne Bacon, Lucian Freud, Auerbach, Kitaj og Andrews.
Det er spændende igen at kunne tage hans pastose figurmalerier i øjesyn, og de har selv sagt fået æresvæggen i Charlottenborg. I katalogets tekst skriver Kjeld Heltoft rammende, at Kossoffs malerier har et "blondt, pulserende jordfarveliv".
Kossoff vover næsten at vælte motivet med sin pastose malemåde, og han maler på spånplader, for lærredet ville bryde sammen under de kilotunge olielag og hans voldsomme, gestiske angreb.
Hans dobbelte selvportræt og portrætter af liggende nøgne kvinder på en rød seng m.v. eksponerer et sjæleligt drama, der er ved at sprænge rammen, men som holdes på plads af de fedt malede konturer.
Man kan også glæde sig over Sven Havsteen-Mikkelsens maleririske omsætning af de bibelske motiver. De har stadig energi og intensitet, trods hans efterhånden høje alder.
Af interviewet med ham her i bladet den 20. december sidste år, fremgik det, at han igennem hele sit lange kunstnerliv har holdt sig fra at male det, mennesket ikke har set, f.eks. Jesu genkomst, men en af udstillingens store overraskelser er at se et maleri, hvor han vover det for første gang: Han fremstiller Jesus som et lys, der eksploderer på baggrund af en blodrød himmel.

Flere god gæster
Gæsterne i år er bl.a. den unge, realistiske maler Thomas Kluge, hvis motiver denne gang er dybt personlige - bortset fra et portræt af Poul Svanholm. I de øvrige malerier skildrer han sit ønske om at hævne sig på sine kreditorer.
Også Mogens Gissels små, poetiske fortolkninger og abstraktioner i jordfarver er værd at fremhæve.
Og så er det faste medlem Elsa Nielsens rum med grafik inciterende, stille og enkelt. Med sine tynde konturstreger og blege farver formår hun at skabe vibrerende liv på den hvide flade.
Der er også en udstilling i udstillingen, nemlig med skulpturer af Ulf Rasmussen, der døde sidste år. Det giver et godt indblik i hans natur- og menneskeskulpturer i sten. Corner har også haft godt gang i salget. Statens Kunstfond, firmaer, private og kunstforeninger har haft stor lyst til at købe sammenslutningens livsbekræftende ytringer til væggene.

*Corner. Charlottenborg. Dagl. 10-17. On. 10-19 t. 18. jan.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her