Læsetid: 3 min.

Stor lille russer på fransk visit

24. januar 1998

Temirkanov gjorde det igen: lagde det danske koncert-publikum for sine fødder. Nu kan vi se frem til hans regelmæssige besøg

KONCERT
Bare hans hænder er en oplevelse - deres bevægelser, plastiske, smidige.
Yuri Temirkanov bruger ikke nogen dirigentpind. Den spinkle chefdirigent for Skt. Petersborg Filharmonikerne dirigerer med partitur, men uden taktstok. På den måde sikres detaljerne opmærksomhed samtidig med, at store, varme linjer i musikken frigives, så koncertoplevelsen bliver mere end almindeligt medrivende.
Med ugens torsdagskoncert tiltrådte Temirkanov som første gæstedirigent for Ra-diosymfoniorkestret. En post, der måske nok er en lille fjer i hatten for russeren, men som frem for alt sikrer Radiosymfoniorkestret samarbejde med en mesterdirigent. Ikke én af denne mands koncerter bør man gå glip af i løbet af de næste tre år, hvis man holder af klassisk musik. Lige så kedsommelig, den snarligt afgående chefdirigent har væ-ret, lige så livgivende virker den lille, snart tres-årige feltherre på orkestrets glimrende musikere.

Gåsemor og havet
Programmet ved Temirkanovs tiltrædelsesvisit var fransk og raffineret.
Sådan som Temirkanov genfortalte Gåsemors fortællinger af Maurice Ravel, må det have været en fryd at være træblæser i orkestret. Fløjtenisten Toke Lund Christiansen og hans kolleger virkede da også tilfredse med den frihed, de fik, mens strygerne bredte sig ud i svalende klange.
Debussys La Mer med Temirkanov var en aha-oplevelse, som man engang sagde: Nå sådan kombineres tydeligheden i detaljen med det overordnet sammenhængende og alligevel impressionistisk flygtige, tænkte man - stort slået op, men unægtelig konsekvent gennemført med den sikkerhed i ytringen, der er et af Temirkanovs kendemærker. Han er ikke en mand, man kan beskylde for at fedte i det.
De store kulminationer på første og tredje sats kom nærmest af sig selv, men var ikke desto mindre overvældende, uden at balance eller klarhed sattes over styr. Det lyder som vammel anmelderpanegyrik, men lad det endnu en gang være slået fast: sådan som Temirkanov dirigerer, går analyse og åndedræt op i en enhed. Lad så være, at den frihed, han giver musikerne, blev for meget af det gode i nogle af blæsernes solosteder. Hellere det end det musikalske kvælertag.

Han havde røde sokker
Efter pausen kom Jean-Yves Thibaudet på scenen for at spille solostemmen i Ravels venstrehåndskoncert. Den 35-årige franske pianist spiller verdensscenerne tynde for tiden. Om 14 dage kan han høres i Wigmore Hall, London. Torsdag havde han sin Danmarksdebut.
Trods sit overfladiske varemærke, en gennemført elegantier-stil (altid designertøj fra Versace) er han afgjort en af disse års uovertruffent bedste pianister. Thibaudet havde virkelig røde silkesokker på, som han efter sigende køber i Vatikanstaten, og som han altid bærer til koncerter. Sokkerne er flotte, men de virker distraherende. Kjole-jakkens uniformsknapper, derimod, ledte opmærksomheden hen på musikkens tilknytning til første verdenskrigs rædsler.
Nå, så meget om Thibaudets tøj. Om mandens spil, der jo er det væsentlige, er der egentlig kun at sige, at det er perfekt - kontrolleret, differentieret og velartikuleret. Kom snart igen, Thibaudet!
Så langt gennem koncertprogrammet var man for længst klar over, at dette var en aften, man ikke for ret meget ville være gået glip af. Med La Valse som en afsluttende dansens apoteose blev man salig: Så meget, så stort og så styret - og med et afsluttende sammenbrud, der ikke huskes hørt så ekstremt formuleret før. Det er den slags musiceren, der gerne skulle blive standard i Radio-husets Koncertsal. Vi kan heldigvis se frem til store oplevelser med Temirkanov som de kommende års podiegæst nummer ét. Bare de nu også ansætter en ordentlig chefdirigent, så der ikke bliver for langt mellem snapsene.

*Ravel: Ma mere l'Oye, klaverkoncert i D-dur, La Valse, Debussy: La Mer. Jean-Yves Thibaudet (klaver), Radiosymfoniorkestret og Yuri Temirkanov (dirigent), Radiohusets Koncertsal, torsdag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her