Læsetid: 5 min.

Et strejf af Vestjylland

12. januar 1998

Som jyde er det svært at få afløb for trangen til at holde med. Søndag var chancen der i Rødovre

HESSELAGERS HJØRNE
"Jydedommer!"
Ordene var angiveligt ment som en hån. Men den noget beduggede Rødovre-tilhænger, der afleverede ordene sidst i 3. periode, vidste ikke hvor meget de varmede manden på rækken lige bag ham.
Da jeg for godt 10 år siden flyttede over til den bette ø (Sjælland, red.), var meningen, at jeg skulle retur igen. Det var noget med at tage en dyb indånding, lukke øjnene, få uddannelsen - og så ellers se at komme retur til hovedlandet, hvor der er højt til loftet, frisk luft, rigtigt blæsevejr, suset fra Vesterhavet - og EFB.
Men de jydske rødder har uden min vilje fundet fæste i den københavnske asfaltjungle og låst mig fast. Det efterlader et åbent hul i bageste hjertekammer.
Hvor er fodboldholdet. Håndbolden. Og hvor er ishockeyen blevet af? Der er ikke for fem flade ører patriotisme i at holde med Brøndby, når man kommer fra heden.
I Esbjerg havde vi Stadionhallen, hvor håndbolden blev spillet. Lige op af den lå ishockeyhallen. Og omkring det hele lå Esbjerg Stadion. Man kunne bruge en hel eftermiddag på bare at vandre fra det ene arrangement til det næste, og bare holde med. Stå og råbe. Helst af Københavnerne. Det vil sige enhver, der kommer fra øen. Vi elskede at hade K.B. Dengang i 1979, hvor K.B. førte rækken med hele seks point, og hvor Esbjerg hentede dem og vandt guldet alligevel ...
Selv om mesterskabet var i hus, drog vi alligevel til København, for at se Esbjerg nakke K.B. i den sidste kamp. K.B. kom foran 2-0. Esbjerg vandt 3-2.

Isnende lokal tavshed
"Sildekasser!" råber manden foran mig ned mod isen. "I lugter af fisk!". I guder hvor har man dog hørt det tit. Det er muligt, at der lugter af fisk i Esbjerg. Men hvad lugter Rødovre af? Ingenting. Måske lidt af hjemve, men ellers intet.
Og man kan ikke svare igen. Der er ingen til at bakke én op. Altid er jeg på udebane. Og næsten altid med følelsen af, at være den eneste, der holder med de rigtige.
Søndag var det til at bære. Esbjerg havde taget teten i slutspilskampen mod Rødovre. De jydske scoringer blev modtaget med isnende tavshed fra de lokale. Min ven Sørensen rådede mig til at holde lav profil. Ikke provokere. Men inden i boblede glæden.
Sørensen er fra Hvidovre, men det tager han pænt. Hvidovre kvalificerede sig ikke til slutspillet. Esbjerg snuppede den adgangsgivende sjetteplads, efter en miserabel sæson. Og nu er Esbjerg på vej. De sidste syv år har holdet været i DM-finalen, som de vandt i 1995 og 1996. Men ingen havde regnet med dem i dette slutspil. Ha!
Først fik Frederikshavn smæk hjemme med 5-1. Og nu er Rødovre bagud med 3-1 efter at deres keeper har fumlet et blødt skud ind i målet. Rusen - som vi kalder det. Pucken blev hængene mellem lårene på ham, og så røg den ind. Det så nærmest ud som om Rødovre-keeperen tissede den ind i målet. Hold kæft, hvis det var sket for ham i Esbjerg... Så havde abeburet hånet ham for fuld skrue. Abeburet, det er der, de mest fanatiske Esbjerg-tilhængere står. De er videoovervågede, og der har vist også været planer om, at området skulle indhegnes med hønsenet. Vi ved nok hvordan man holder med.
Men ingen jubel fra mig over keeperens fadæse. Tværtimod råber jeg også lidt "sildekasse!" bare for at virke lokal.

Jyderne kommer
"Bonderøve!" lyder det fra manden foran. Og hvad så. Vi vinder jo.
I kampprogrammet udtaler Esbjergs formand, at holdet kommer til Rødovre med "hævet hoved". Holdet har siden grundspillet sluttede før jul, trænet 1 - 2 gange hver dag. Og det kan ses. Alt i alt er tingene ved at blive sat på plads. Rungsted vandt grundspillet suverænt. Men de tabte den første kamp i slutspillet til Herning. Og nu kan vi høre over højttalerne, at de også får smæk i Frederikshavn. Det jubler Rødovre-tilhængerne over, for de hader Rungsted. Men de glemmer, at det er den gamle verdensorden, der er ved at blive genetableret. Jyderne bestemmer igen i dansk ishockey.
Selv om Sørensen påpeger, at Hvidovre godt kan komme igen. Faktisk kan de blive mestre, selv om de er rykket ned. Det kræver en forklaring. Den første, og vigtigste, er, at det er københavnere, der har lavet turneringsplanen. Det må det være. Den er tåbelig. Så tåbelig, at turneringsudvalget ikke engang selv kan finde ud af det. Ha! De havde lagt Rungsteds første hjemmekamp mod Herning på en dato, hvor der skulle spilles curling, så banen var optaget... "Amatører", grinte vi. Men der er mere endnu. Prøv lige at høre:
Først spillede ti hold 27 runder. Det er grundspillet. De seks bedste er gået videre til "Superisligaen", men de fire øvrige nu spiller i den såkaldte "den fortsatte Eliteserie" (SIC!) mod de fire bedste fra 1. division. De to bedste fra "den fortsatte..." rykker op og deltager i semifinalerne, hvor vinderen af Superisligaen møder den dårligste af de to oprykkere, og så videre.
Det er til at blive vanvittig af. Men slutfacit er, at et hold kan vinde DM, samme år, som det er rykket ned! Den var aldrig gået i Esbjerg. Selv damen i Rødovres kiosk kunne ikke finde ud af det.

Hændelig Esbjerg-fejl
"Jydedommer!"
Rødovre var tæt på at score, og Esbjergs målmand kom til at skubbe målet løst, så dommeren må afbryde spillet. Den slags sker jo, men Rødovre-hoben vil have Esbjerg-spilleren smidt ud. Det er dommeren heldigvis ligeglad med. Modigt og retfærdigt dømt.
I det hele taget er Rødovre-fansene skuffende ensidige. Da Esbjerg kommer foran 5-1 er udvandringen massiv. Nu fører Esbjerg Superisligaen. Holder det, kan det være, at holdet skal ud mod Hvidovre i semifinalen. Så inviterer jeg Sørensen med til Esbjerg. Så skal han få lov at høre, hvordan rigtige tilhængere opfører sig. Så skal han få lov at stå der og bare stå, uden at kunne holde med. Hvis det altså føles på samme måde at være fra Hvidovre.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu