Læsetid: 3 min.

Suharto-imperiet slår til igen

16. januar 1998

Indonesien presset til reformer, der rammer præsident-familiens økonomiske interesser, men Suharto-imperiet er så vidtstrakt, at det ikke lider større skade

I en kongeblå Rolls Royce ankom Hutomo Mandala Putra - også kendt som Tommy Suharto - i går til et pressemøde i den indonesiske hovedstad Jakarta.
Mødet blev holdt få timer efter, at direktøren for Den Internationale Valutafond (IMF), Michel Camdessus, sammen med Tommys far præsident Suharto havde offentliggjort hovedtrækkene i de reformer, som Indonesien skal gennemføre i et forsøg på at få bugt med landets finansielle nedtur.
Udover et revideret statsbudget, der nu regner med nulvækst og en inflation på 20 procent i det kommende år, var beskeden, at IMF-reformerne også vil ramme flere af Suharto-familiens medlemmer på pengepungen. Et af punkterne er rettet direkte mod Tommy Suharto. Den skattefrihed og de øvrige privilegier, som hans nationale bilprojekt, Timor-bilen, indtil nu har nydt godt af, vil blive fjernet.
Så de forsamlede pressefolk ville høre Tommy Suhartos reaktion på netop den beslutning.
"Vi forstår, at nationale interesser er det vigtigste," sagde en tilsyneladende uberørt Tommy Suharto ifølge nyhedsbureauet Reuter.
Da journalisterne ville vide, om Tommy mente, at Suharto-familien har bidraget til Indonesiens økonomiske problemer, lød svaret:
"Vi har været til gavn for landet."

Monopol på nelliker
Suharto-familiens gavnlige bidrag til landets nuværende situation er i de seneste uger blevet stærkt omdiskuteret, efterhånden som aktie- og valutakurserne er raslet ned. Politisk er der blevet sat spørgsmålstegn ved det rimelige i, at den 76-årige Suharto til marts bliver valgt til sin syvende præsidentperiode. Og økonomisk er der i stigende grad blevet fokuseret på Suharto-familiens store interesser.
Præsidenten, hans seks børn, svigerbørn og børnebørn - under et The First Family - kontrollerer tilsammen et vidtstrakt økonomisk imperium bestående bl.a. af medier, shipping, bilproduktion, olieraffinering, vejskat, telekommunikation og flyindustri.
Ifølge avisen International Herald Tribune ejer familien tilsammen værdier til anslået 40 milliarder dollar (ca. 280 milliarder kr) - et beløb, der næsten svarer til den hjælpepakke på 43 milliarder dollar, som IMF har strikket sammen for at hjælpe Indonesien på ret køl igen.
Til imperiet hører monopoler som f.eks. Tommy Suhartos monopol på salg og distribution af nelliker, der er en vigtig ingrediens i bl.a. indonesiske cigaretter. Monopolet bliver ifølge IMF-reformerne nu brudt, mens andre privilegier i kraft af Suharto-navnet vil bestå. Som f.eks. ældste datter Siti Hardijanti Rukmana, også kaldet Tutut, hvis firma Citra Marga har eneret på størstedelen af landets vejskat.

Forbindelser
Suharto-familien har via det politiske monopol og alliancer med den økonomiske elite af etnisk-kinesiske forretningsmænd som Bob Hassan og Suhartos nære ven Liem Sioe Liong sikret sig stor økonomisk magt.
Selv om både Bob Hassan og Liem Sioe Liong nu vil blive ramt af IMF-reformernes påbud om en opløsning af karteller inden for cement, papir og krydsfiner, gælder det samme som for Suharto-familien: Deres økonomiske imperium er så vidtstrakt, at det næppe får nogen betydning for deres samlede interesser.
Analytikere peger over for Reuter på, at Suharto-familiens økonomiske magt nærmere kan blive ramt af den politiske usikkerhed, som i øjeblikket hersker i Indonesien. Spørgsmålet er, hvad der sker med familiemedlemmerne, når Suharto endelig må forlade den politiske scene, enten som følge af et folkeligt krav eller som følge af den høje alder.

Junglen
Indtil nu har udenlandske virksomheder, der vil investere i Indonesien, ofte valgt at alliere sig med Suharto-familien i håb om bedre at kunne styre sig gennem Indonesiens bureaukratiske jungle.
Som f.eks. amerikanske General Motors, der i 1993 valgte at danne en joint venture med Suhartos halvbror Probosutedjo, eller schweiziske Nestle, der har allieret sig med Suhartos næstældste søn Bambang Trihatmodjo.
Flere udenlandske forretningsfolk siger til International Herald Tribune, at de på det seneste er blevet mere skeptiske over for Suharto-forbindelserne. Dels fordi de frygter et regulært hævntogt mod Suhartos børn, når han bliver afløst af en anden på præsidentposten, dels fordi mange mener, at prisen kan blive for høj i form af korruption.
General Motors valgte i sidste uge at købe Probosutedjo ud af firmaet, og denne uges krak i Hong Kong-banken Peregrine, der havde lånt ud til Suhartos datter Tutut, har ikke mindsket nervøsiteten i Jakarta.
Som børsmægleren Peter Arkell udtrykker det:
"Hvis vi får at vide, at Suharto vil blive væltet, og en af de største virksomheder på børsen ejes af hans søn, vil min øjeblikkelige ordre være: Sælg!"

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her