Læsetid: 3 min.

Tjekkiets Havel genvalgt trods modstand

21. januar 1998

61-årige Vaclav Havel er præsident for et land, hvor politikerne dårligt er på talefod og end ikke kan enes om at vælge en overgangs-regering

I et sjældent anfald af enighed lykkedes det tirsdag de tjekkiske parlamentarikere at få valgt en præsident. Og valgets udfald var ikke overraskende: Genvalg til den 61-årige digter, skuespilforfatter, systemkritiker og fløjlsrevolutions-igangsætter Vaclav Havel.
Valget af Havel til en ny fem-årig periode på Hrad, Slottet i Prag, var nærmest en formalitet, hvad alene modkandidaternes statur fortæller noget om: Stanislav Fischer, ukendt astrofysiker opstillet af resterne af kommunistpartiet, og Miroslav Sladek, leder af det ultra-højreorienterede Republikanske Parti og for øjeblikket varetægtsfængslet, sigtet for at "sprede racehad".
Ikke desto mindre benyttede en del af parlamentarikerne lejligheden til at vise deres uvilje over for Havel ved at undlade at stemme.
For mens Havel er forgudet i udlandet og også bredt respekteret i den tjekkiske befolkning, så er han ikke vellidt i alle kredse.
Den moralske svøbe, han i sine ugentlige radiotaler lader svirpe over det tjekkiske folk - bl.a. mod den udbredte materialisme og mod behandlingen af landets store roma-befolkning (sigøjnere) - har vakt et Havel-had i den mere nationalistiske og småborgerlige del af befolkningen.

Blander sig i politik
Havel har været ivrig for at vise "moralsk lederskab", og det har efter nogle parlamentsmedlemmers overskredet de begrænsede beføjelser, præsidentposten er givet i forfatningen.
Især bebrejdes Havel, at han var stærkt medvirkende til ministerpræsident Vaclav Klaus' fald i november sidste år. Klaus, hvis sameksistens med Havel ved landets ror langtfra har været problemfrit, måtte gå, da det kom frem, at hans Demokratiske Borgerparti (ODS), havde modtaget et valgbidrag på 7,5 mio. tjekkiske kroner (ca. 1,5 mio. danske kr.) fra en forretningsmand, der siden blev begunstiget ved privatiseringen af en større tjekkisk stålvirksomhed.
Havel var ikke alene hurtig til at rive tæppet væk under Klaus, da skandalen oprulledes; han trådte også på en mand, der lå ned, da han i en tale i december kritiserede Klaus for under sine seks år ved magten at have "fremmet grådigheden" i samfundet.
Og det var da også Havel, der var chefarkitekten, da en ny, midlertidig regering blev dannet umiddelbart efter nytår med det hovedformål at stå i spidsen for de vigtige forhandlinger om optagelse i EU og NATO, indtil parlamentet kan opløses og nyvalg udskrives til juni efter en noget omstændelig procedure.
Regeringen, der ledes af tidligere centralbankdirektør Josef Tosovsky, består dels af partiløse eksperter, dels af ministre fra ODS' to mindre regeringspartnere, Demokratisk Borgeralliance (ODA) og De Kristelige Demokrater.
Endelig har fire 'overløbere' fra Klaus' ODS-parti - med finansminister Ivan Pilip i spidsen - tilsluttet sig regeringen efter en sprængning af partiet: Hele 30 ud af ODS' 69 parlamentsmedlemmer har forladt partiet i protest mod Vaclav Klaus' ledelse og har dannet deres eget, Frihedsunionen.

Dyb krise truer
Vaclav Klaus og resterne af ODS-partiet har erklæret, at de vil stemme imod, når Tosovskij-regeringen d. 27. januar fremlægger sit program og derefter skal godkendes af parlamentet. Det gør det tvivlsomt, om den overhovedet overlever afstemningen.
Det andet store parti i tjekkisk politik, Milos Zemans Socialdemokrater, vil nemlig kun stemme for en tillidserklæring til den ny regering, hvis den opgiver planerne om at sælge ud af statens aktier i banker og andre "strategiske selskaber" samt dropper de bebudede forhøjelser af huslejer og el- og gaspriser.
Ministerpræsident Josef Tosovskij advarede mandag landets partier om, at de indbyrdes stridigheder kunne gøre det umuligt overhovedet at danne en ny regering. Dermed vil Tjekkiet blive kastet ud i en dyb krise netop i de måneder, hvor afgørende forhandlinger om NATO- og EU-medlemskab skal begynde.
Så det er baggrunden for de trods alt høje stemmetal til Havel i dagens afstemning. Som det udtrykkes af en af de stridende politiske ledere, den kristelige demokrat Josef Lux:
"Havel er fikspunktet i et stormfuldt politisk hav. Han er udlandets garant for, at her trods alt findes en vis moral, troværdighed og stabilitet".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her