Læsetid: 4 min.

Tony Blairs roadshow

16. januar 1998

Den britiske premierminister har taget sin plan om en gennemgribende velfærdsreform under armen og er gået på salgsrundrejse. Han vil erobre dagsordenen tilbage efter kraftig kritik af New Labours socialpolitik

LONDON
Tony Blair indledte i går som en anden rockstjerne en landsdækkende turne for at sælge New Labour velfærdsreform.
Den decideret forglemmelige by Dudley i nærheden af Birmingham fik æren af at åbne showet, og i alt skal Blair ud i alle de britiske regioner i løbet af året for at forklare medlemmer af Labour-partiet og vælgerne, hvorfor landets velfærdssystem skal laves om.
Det var ikke, fordi folk får meget at vide om, hvad reformen egentlig går ud på. Tony Blair ville sælge selve ideen og begrebet velfærdsreform. Detaljerne kommer senere, når juniorminister for sociale anliggender, Frank Field, kommer med sit længe ventede og forsinkede udspil.
Den konservative opposition var da heller ikke sen til at kalde premierministerens landsdækkende kampagne for "en panisk forholdsregel, de er nødt til at tage, fordi de ikke har nogen politik."
Partiet forsøgte endda at positionere sig som det nye 'omsorgsfulde' parti i landet ved at tilbyde samarbejde om reformen, hvis New Labour kunne sikre, at de fattigste og de syge blev beskyttet.
Det svarede Tony Blair ikke på, men han lovede i en artikel i The Times i går, at mennesker med 'ægte' behov altid vil kunne få hjælp fra en Labour-regering. Det bliver også et af budskaberne i hans rundrejse.
"Regeringen mener sikkert, at der er behov for noget politisk 'spin-doctoring' (manipulation, red.) på forhånd," siger professor Martin Knapp fra London School of Economics (LSE).
"Men jeg tror ikke, at befolkningen endnu er blevet så kynisk, at den synes, det kun er iscenesættelse. Der er også et element af, at regeringen bruger noget af sin værdifulde tid til at rejse rundt og sprede budskabet," siger Martin Knapp.

Lægge afstand til fiasko
Det Blairske roadshow kommer efter, at regeringen blev udsat for uhørt hård kritik sidste år, da den skar ned på bistanden til enlige forældre. En ide, der oprindeligt kom fra de konservative.
Kritikken kom ikke blot fra offentligheden men i høj grad også fra partiets egne rækker, og hele 47 medlemmer af Underhuset stemte imod forslaget, ligesom en juniorminister tog sin afsked.
Turneen også et forsøg på at lægge afstand til den fiasko med de enlige mødres bistand.
"De vil helt sikkert ikke komme med reformerne en efter en. De har set, hvilke rædsler, det kan føre til. I stedet vil de præsentere en pakke, hvor der er både vindere og tabere," siger professor Howard Glennerster, ligeledes fra LSE.

Som en gotisk katedral
Argumentet er, at velfærdsstaten ikke gør sit arbejde.
"Der er mere fattigdom og sociale skel, samtidig med at udgifterne stiger for de almindelige skatteborgere," skrev Tony Blair i The Times artiklen og bebudede syv såkaldte fokuspapirer, som er beregnet på at vise, hvor dårligt systemet fungerer, så det ikke fortrinsvist er til gavn for de fattigste.
New Labour håber, at offentliggørelsen af den slags oplysninger kan få folk til at forstå, at det er på høje tid at reformere systemet.
"Det er ikke så meget på grund af omkostningerne. Det er strukturen i systemet, som er byzantinsk, pervers og kaotisk. Det er ligesom en gotisk katedral med et stadigt stigende antal kapeller, som ikke har forbindelse med hinanden," siger Howard Glennerster.
Dermed får man et vidtforgrenet, uoverskueligt system, som ofte ikke tilskynder folk til at tage arbejde, og som på længere sigt også vil blive dyrere og dyrere.
"Budgettet eskalerer ikke ud af kontrol. Men det ville det, hvis vi f.eks. skulle gøre noget anstændigt for vores pensionister," siger han.

Labour har travlt
Men Tony Blairs salgsfremstød er ikke det eneste velfærdsinitiativ. Finansminister Gordon Brown vil til efteråret lancere en "krig mod fattigdom," som The Guardian skrev i går.
Den vil indebære, at der skal flyttes penge fra landbrug og industri over til uddannelse og sundhed, ligesom pensionisterne skal have det bedre.
Gordon Brown har også tænkt videre på sin ide om en familieydelse til familier med lav indkomst, der skal udbetales sammen med lønnen i stedet for som nu at blive tilsendt i en check fra socialkontoret.
Meningen er, at hjælp fra det offentlige skal knyttes sammen med arbejde i folks bevidsthed.
I forvejen har Brown lanceret et 'fra velfærd-til-job' initiativ, som fortrinsvis er fokuseret på unge arbejdsløse under 25.
De skal tage imod tilbud om uddannelse, lærepladser eller miljøjobs. Gør de ikke det, risikerer de at miste offentlige ydelser.
Det har dog skæmmet initiativet noget, at Gordon Brown oprindeligt lovede nye job for 250.000 af de unge arbejdsløse.
Senere har det vist sig, at der kun er 100.000 af dem, for på grund af den stærke vækst, har de andre fået job uden regeringens hjælp. Nu har Brown lovet at kanalisere flere penge over til jobskabelse for de lidt ældre langtidsledige.
Den underliggende dagsorden for al denne aktivitet er det næste valg, som kommer i 2002.
New Labour vil gerne have de mest upopulære tiltag af vejen, inden landet nærmer sig starten på den næste kampagne.
Ganske vist regner New Labour med at vinde, efter at de konservative ved valget i maj sidste år blev bragt helt ned på knæene, men det hjælper altid at kunne lægge afstand til nedskæringer, man har gennemført. Så taberne har haft tid til at glemme.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her