Læsetid: 3 min.

TV 2 på en kedelig førsteplads

7. januar 1998

Omkring 80 procent af indslagene om etniske minoriteter i TV-Avisen og TV 2 Nyhederne er negativt ladet, fastslår rapport

"Det er bemærkelsesværdigt, at de licensfinansierede nyhedskanaler er topscorere i spredningen af negative billeder af etniske minoriteter."
Sådan skriver sociologen Mustafa Hussain i rapporten "Medierne, minoriteterne og majoriteten", som han har udgivet sammen med medforfatterne Tim O'Connor og Ferruh Yilmaz.
Rapportens forfattere har bearbejdet indslag og artikler fra seks dagblade og to tv-stationers nyhedsudsendelser i perioden 1. september til 30. november 1996.

TV 2 i front
TV 2-Nyhederne er topscorer, hvad angår andelen af indslag, der omtaler flygtninge, indvandrere og asylansøgere i en negativ sammenhæng. Procentdelen er over 80, mens Danmarks Radios TV-Avisen følger lige efter.
Længere nede på listen ligger de seks trykte medier Berlingske Tidende, B.T., Det Fri Aktuelt (nu: Aktuelt), Ekstra Bladet, Jyllands-Posten og Politiken. Alle har mindst 60 procent negative artikler om flygtninge og indvandrere.

Det er jo nyheder
Informationschef Anders Krarup, TV 2, stiller sig skeptisk over for rapportens vurdering af TV 2's nyhedsindslag:
"Det er jo nyheder, vi taler om. Og selv revisorerne, disse fredsommelige mennesker, kunne lave samme statistik: De omtales også mere negativt end positivt i nyhederne," siger Anders Krarup.
Ferruh Yilmaz er journalist, M.A. i kommunikationsstudier og medforfatter til rapporten. Han er helt enig i, at journalistik er og skal være konfliktorienteret.
Spørgsmålet er blot, hvilke konflikter medierne skal orientere sig imod:
"Hvem siger, at konflikterne ligger lige dér, hvor man søger? Hvorfor ikke prøve at se konflikterne fra minoriteternes side?" spørger Ferruh Yilmaz.
Som eksempel nævner han en artikelserie om rettigheder og diskrimination i dagbladet Politiken.
"Hvis man prøvede at arbejde på den måde som journalist i en periode, ville man begynde at opfatte det som den naturlige måde at gøre tingene på. Det handler slet ikke om at have en 'politisk korrekt' presse. Det handler om, at journalisten selv skal reflektere over, hvad han eller hun skriver," siger Ferruh Yilmaz.

Konflikthistorier
Anders Krarup erkender, at man også kan finde gode konflikthistorier på andre områder:
"Men hvis man kigger på rapportens opgørelse over tre måneder i efteråret 1996 og sammenholder med den politiske debat i Danmark i perioden, så var det de historier, der var oppe. De andre historier vil så komme på et andet tidspunkt. Det er ikke sådan, at vi pr. uge, pr. måned eller pr. kvartal skal forsøge at dække hele samfundet og alle aspekter. Vi må tage udgangspunkt i den debat, som faktisk foregår," siger Anders Krarup.
TV 2's direktør Jørgen Flindt Pedersen lagde i efteråret 1997 op til selvransagelse. Det samme gjorde DR's generaldirektør Christian Nissen.
Ferruh Yilmaz har siden iagttaget få og små ændringer i de to tv-stationers dækning: "Jeg lagde mærke til, at TV-Avisen har brugt udtrykket en 'makedonsk-født dansker' i en aktuel drabssag. Jeg kan ikke se, hvad meningen er. Hvorfor overhovedet nævne, hvor manden er født?" spørger Ferruh Yilmaz.

En positiv historie
Et andet eksempel stammer fra TV 2, der havde lavet en positiv historie om nogle indvandrere på en fabrik i Jylland:
"Jeg synes ikke, vi skal have positive historier. Vi skal bare have en anden vinkling," siger Ferruh Yilmaz
"I interviewet fik journalisten indvandrerne til at sige, at det gik dem godt, fordi de talte dansk. Dermed bekræfter han opfattelsen af, at det er de manglende danskkundskaber, der er en hindring for, at indvandrere får arbejde. Før man diskuterer indvandreres manglende danskkundskaber som et hovedproblem i forhold til at få arbejde, skal man sørge for, at de indvandrere, der taler dansk, kan få job," mener Ferruh Yilmaz.

Side 4: Journalisthøjskolen afviser etniske kvoter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her