Læsetid: 2 min.

Unge politikere kræver skattereform

3. januar 1998

De politiske ungdomsorganisationer gør op med det nuværende skattesystem. Når de kommer til magten, kan vi sige goddag til bruttoskat og farvel til fradrag

Formændene for fire politiske partiers ungdomsorganisationer, Venstres Ungdom, Radikal ungdom, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og SF's Ungdom lægger i en samtele med Information op til et voldsomt opgør med det velfærdssamfund, voksenpartierne har opbygget.
De fire kritiserer specielt voksenpartiernes finansiering af velfærden over det stærkt komplicerede skattesystem. Med få undtagelser er de enige om, at fradrag og tilskud skal væk. Særligt iøjnefaldende er det, at DSU-formanden her trækker lidt på det, den krasse omlægning af skattesystemet må ikke ramme fagforeningerne, fradraget for fagforeningskontingentet skal fredes.

Bruttoskat er vejen frem
Bortset fra den lille, men betydningsfulde krølle, er billedet helt klart. Når ungdomspolitikerne får magten, kommer danskerne til at betale for den rene vare, den stærkt omdiskuterede bruttoskat bliver indført.
VU-formanden Troels Lund Poulsen kaldet sit oplæg for en "omvæltning" og får først og fremmest tilslutning fra formanden for Radikal Ungdom, Christian Brix Møller og formanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Morten Bødskov. Også formanden for Socialistisk Folkepartis Ungdom, Pia Olsen tilslutter sig flere elementer i omvæltningen.
Sammen med bruttoskatten forsvinder befordringsfradraget. Og boligejerne, de kommer til at betale deres lejeværdi til skattemyndighederne. Ingen særfordele til nogen befolkningsgrupper, heller ikke til boligejere, lyder de unge politikeres provokerende budskab
Dermed lægger særligt VU's Troels Lund Poulsen sig ud med moderpartiet Venstre, der er i stærk opposition til brottoskatten, tanken om at beskatte ejerboliger opfattes direkte som socialdemokatisk arvegods.
Alligevel tøver Troels Lund Poulsen ikke, men lægger op til en ny, liberal diskussion af den kommende skattereform.
"Hvis vi skal snakke om en skattereform, så snakker vi også en omlægning af hele det system, vi har i dag. Jeg hader fradrag og tilskud. Jeg vil have den rene vare, et bruttoskattesystem. Jeg mener ikke staten skal belønne bestemte mennesker over skatten. Det er vigtigt for mig, at middelklassen skal betale noget mere. I dag er det middelklassen, der tjener på det samfund, vi har skabt, og sådan skal det ikke være," siger Troels Lund Poulsen.
Ved at fjerne alle det nuværende skattesystems indviklede fradrag og tilskud og erstatte dem med en bruttoskat, vil VU-formanden ramme hævdvundne rettigheder. Selv nævner han befordringsfradraget som eksempel, det skal som alle andre fradrag helt væk. Alene det indgreb, vil i følge hans egne beregninger spare staten for mellem syv og ni mia. kroner om året.
VU-formanden lægger op til en skattereform, hvor særligt RU's Christian Brix Møller, mens også DSU's Morten Bødskov kan være med.
Et af de allervigtigste mål for de tre formænd er en nedsættelse af skatten for de lavtlønnede. Det skal kunne betale sig at tage et job, selv om lønnen efter vore dages begreber ikke er i orden.
"Arbejdskraften bliver billigere uden at levestandarden bliver sat ned. det er hele pointen," siger DSU-formanden Morten Bødskov.
RU og VU vil gerne have mindsteløn og i modsætning til DSU også gerne sætte dagpengesatserne ned. Forudsætningen er, at skatten først er blevet lavere.
"Det skal være muligt at tage et servicejob til 50 kroner i timen, hvis man bare ikke betaler skat af den halvtredser," siger Christian Brix Møller.
Både RU og DSU vil finansiere velfærden med grønne afgifter. Der er altså tale om nye indtægtskilder for det offentlige.

Interview side 8: Svinehunden, de udstødte og globaliseringen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu