Læsetid: 3 min.

USA støtter europæisk pres på Algeriet

10. januar 1998

Det er i Algeriets egen interesse at lade NGO'ere og FN efterforske massakrer, mener den amerikanske regering

Washington
"Det er i den algeriske regerings egen interesse at acceptere, at NGO'ere og FN kan efterforske massakrerne - om ikke andet så for at vise verden, hvem der er de virkeligt ansvarlige".
Denne advarsel, som er adresseret til den algeriske præsident Liamine Zérouals regime, blev fremsat af en talsmand for USA's præsident Bill Clinton i et interview i tirsdags til den franske avis, Libération.
Forinden var Cameron Hume, den amerikanske ambassadør i Algeriet, blevet indkaldt til et møde i udenrigsministeriet, idet Algeriet kategorisk afviser anhver tale om en international kommission, uagtet hensigten med kommissionen.
At de frabeder sig "indblanding" ændrer ikke på situationen. Det internationale maskineri er sat i sving, og USA har besluttet at skubbe på.
"Situationen har ændret sig radikalt i det sidste år", vurderer Jane Deeb, professor i internationale forhold på American University og chefredaktør på avisen Middle East Journal.
"Interessen og usikkerheden omkring tragedierne i Algeriet er voksende i Washington, såvel i medierne som i de officielle kredse".
"Verden er i chok over de episoder, der udspiller sig i Algeriet", medgiver en førende talsmand.
"Det internationale samfund bør hjælpe med at finde en løsning på konflikten samt fordømme den anonyme vold. Det er af stor betydning også at inddrage og få opbakning fra den islamiske verden. Vi har igennem flere måneder opfordret Algeriet til at tillade udenlandske observatører at foretage undersøgelser".
Der er blevet rettet diplomatiske forespørgsler til Algeriet efter mødet i FN mellem den amerikanske udenrigsminister, Madeleine Albright, og den franske udenrigsminister, Hubert Védrine.
"Vores ambassadør rejste problemet, da han overrakte sine akkreditiver til præsident Zéroual. Vi forventer, at Algeriet anerkender FN's rapporter om folkedrab, og vi håber på, at de kommer med et udspil i den anledning.
"For Clinton er problemerne i Golf-området samt den israelsk-palæstinensiske konflikt vigtigere end Algeriet, og hans erklæring om støtte til en international efterforskning af masakrerne, er først og fremmest en opbakning til det europæiske initiativ", vurderer Deeb.

Enig med Europa
"Vi har tætte forbindelser med europæerne i denne sag, og vi er grundlæggende enige i deres initiativer", bekræfter den øverste talsmand, og henviser til den ansvarlige for Nordafrika-området fra det franske udenrigsministerium, Jean-Claude Cousserands besøg i Washington fra den 8 - 10 december.
Flere diplomater er samlet i Paris, hvor viceudenrigsminister Thomas Pickering ankommer onsdag, for at diskutere situationen i Algeriet, såvel som situationen i Irak og Iran og fredsprocessen i Israel.

Personlig faktor
En europæisk diplomat bekræfter at der hersker stor enighed mellem USA og Europa, hvilket styrkes af en "personlig faktor", nemlig udnævnelsen af Ronald Neumann til posten som ministeriets ansvarshavende for Mellemøsten og Nordafrika.
Ronald Neumann var ambassadør i Algeriet indtil september og anses for at have et realistisk syn på den algeriske problemstilling. Det vigtigste er - udtaler den øverste amerikanske talsmand - at forhindre de islamiske ekstremister i at komme til magten.
Alligevel er det nødvendigt at lægge pres på Zérouals regering for at garantere en beskyttelse af civilbefolkningen, med hensyn til lovgivning og menneskerettigheder, samt at sikre et bredt politisk flertal for kampen mod vold og for økonomiske reformer, hvilket er den eneste mulige vej ud af krisen.
Og det første skridt er allerede taget.
Samtidig med at der lægges pres på regeringen fra diplomatisk side, fremkommer der trusler om at sanktionere internationale lån til Algeriet.
Washington har fremsat et "bosnisk" scenario for Algeriet: international efterforskning af forbrydelser mod menneskeheden , og hvis grusomhederne ikke bremses, at tillade indsættelse af internationale styrker for at beskytte civilbefolkningen.

©1997 Libération og Information.

Oversat af Runa Trosborg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her