Læsetid: 3 min.

Verdens smukkeste halvkugle

3. januar 1998

Betagende bog om hjernens virke - det er simpelt hen herlig læsning. Og så har man den skønne, sikre fornemmelse af, at her får man ordentlig og saglig besked

NY BOG
Det sker en sjælden gang, at læsningen af en seriøs fagbog bliver en stor sensuel nydelse. Sådan har jeg lige haft det. Jeg var Sigourney Weaver på vej gennem rummet i min lille kapsel. Billedet skifter til det kæmpemæssige kontrolrum i Houston med de store skærme. Så klippes der hårdt tilbage, og jeg er i rasende fart på vej mod en fjern klode i det uendelige rum.
Et kort sekund er jeg skuffet. Kloden er ikke rund, den er kun halv. Og den er alt for tydeligt en model. Faktisk er den på under halvandet kilo. Bulet og furet. Lidt som et kandiseret blomkålshoved.
Så brager jeg igennem klodens atmosfære, og sonden borer sig dybt, dybt ned i det, der viser sig at være verdens smukkeste halvkugle, vor egen hjerne.
Anders Gade har skrevet den bredeste indføring i hjernen og dens virke, vi har på dansk. Og desuden den nyeste; så ny at de seneste forskningsresultater er fra engang i sommer. Bogen hedder Hjerneprocesser med undertitlen Kognition og neurovidenskab.
Kognition betyder erkendelse, og kognitionspsykologien beskæftiger sig med, hvordan vi tolker verden, husker, kommunikerer, tænker, føler og er bevidste eller ikke helt bevidste.
Neurovidenskaberne handler om hjernens fungeren og opbygning som materielt organ.
For nylig arbejdedes disse to discipliner sammen til det, der kaldes 'kognitiv neuropsykologi'. Det er resultatet af denne tværvidenskabelige forskning, Anders Gade fremlægger.

Klingende læsefryd
Bogen giver et udblik over hjerneforskningens historie, metoderne til udforskningen og et rids af hjernens opbygning og funktioner. I stikordsform kan man opremse, at bogen desuden handler om bevidsthed og de ubevidste processer. Sansning, opmærksomhed, hukommelse, sprog, forestillingsbilleder, følelser og de områder af hjernen, man først på det allerseneste er ved at få en vis viden om, f.eks. pandelapperne.
Men man bliver ikke bare fyldt med lærdom, så man fryder sig over, at man nu er i besiddelse af en fast bogpakke med alle de oplysninger, man kan ønske sig. Det sker også på en måde, der er klingende læsefryd.
Anders Gade kommer bestandig med overraskende vinkler og oplysninger, der giver et helt fyrværkeri af de her aha-oplevelser. Et par eksempler: Når vi skal til at høre om kognition, begynder forfatteren med skakkampen mellem Kasparov og computeren Deep Blue. Så spørger han sig, om det er frugtbart at sammenligne hjernen med en computer. "Spørgsmålet kan heller ikke besvares med et ja eller et nej, for computere får også i tiltagende grad hjerneegenskaber." Ikke sandt? Den banale kliche vendt rundt så den står og lyser.
Og et andet eksempel på strålende pædagogik: "Hvorfor sover vi? Det korte svar er, at det ved man ikke. Det længere svar kan begynde med, hvad der sker, hvis man fratager folk deres søvn." Og vi er straks interesserede i at høre mere.
Om følelser hedder det, at næsten enhver undtagen psykologer ved, hvad en følelse er. Og så viser det sig selvfølgelig, at den psykolog, der skriver netop dette, så udmærket ved hvad følelser er, og også ved at fortælle om det.

Saglig besked
Det er simpelt hen herlig læsning. Og så har man den skønne, sikre fornemmelse af, at her får man ordentlig og saglig besked. Vi hører om stort set al den centrale forskning på området, og hvor der er kontroversielle forskningsresultater, fortælles det, at de er det og hvorfor.
Naturligvis bliver sådan en sikker videns-bastion på sine steder lidt for forsigtig og gennemsnitlig. Personligt savner jeg lidt beskrivelse af de mere gyngende emner, f.eks. emner som forskningen i meditation og hypnose. Men enhver har jo sin lyst. Tag det ikke for brokkeri. Tag det som udtryk for, at jeg bare gerne ville høre, hvad den vidende og blændende forfatter har at sige om mine kæpheste.
Til slut kan det lige nævnes, at cirka 100 af bogens 600 sider er en gentagelse af forfatterens bidrag til den store Introduktion til psykologi, der tidligere på året udkom - også på Forlaget Frydenlund.

*Anders Gade: Hjerneprocesser. Kognition og neurovidenskab. 580 s. 348 kr. Frydenlund

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her