Læsetid: 4 min.

Al magt til kommaet

5. februar 1998

Sådan set drejer det sig om at sætte kryds og bolle, men for puritanerne blandt såvel den gamle venstrefløj som den nye højrefløj handler det nok også om, at det ikke er helt pænt at krydse og bolle

Befriet område
Forleden aften fik jeg en fadøl på Vinstue 90'eren på Frederiksberg, som i dette årti er blevet stedet for frafaldne marxister. Her fortalte min gode veninde Ellen Leinwand mig, at hendes mand, der forsker i politisk grammatik på RUC, har fundet artigheder hos Unge Pædagoger, som selv Bent Blüdnikow ikke har været opmærksom på. Det drejer sig om undergravning gennem kommaet.
For en lille snes år siden strejkede sekretærerne i Unge Pædagoger i månedsvis. Baggrunden blev aldrig helt klarlagt, men sandheden er, at de marxistiske bureaukrater ikke ville acceptere det foreløbige stedord. Ligeberettigelse må også gælde for stedordene, proklamerede de. Hvor det tidligere hed sig, at der kun skal sættes komma før et stedord og aldrig før et foreløbigt ditto, eliminerede bosserne denne udemokratiske forskel. Altså: Hun var et godt skår, der altid klædte sig sexet. Og: Han havde sans for hvilke sexede skår, der klædte sig bedst.
Sekretærerne rasede, men måtte give op, da Arbejdsretten ikke kunne se, at nyordningen gik ud over liv, helbred og ære. Efter et par år bredte denne praksis sig til folkeskolelærerne, ja, de gik endda så vidt som til at ligestille kommaet foran at.

Jysk afkriminalisering
Grammatisk professor Erik Hansen havde allerede længe tæppebombet den fordom, at man ikke må skrive fordi at. Jyderne udvidede denne antifordom: Når vores folkemunde i et sekel har sagt som om at, så bør denne vending også afkriminaliseres. Lærerne var hurtige til at tage den marxistiske egalitarisme til sig. Derfor: Han gik i byen fordi, at han ville have sig et godt skår. (Skriver man måske ikke: Han gik i byen af den grund, at han ville finde et skår - hvorfor skal at i fordi at så diskrimineres?) Og: Han lod som om, at han var ude efter en lækker steg. Københavnerne var ikke helt sikre, så derfor strøg de at, men hvis det nu muligvis var underforstået, kunne det jo aldrig skade med et komma alligevel: Han lod som om, han var ude efter steg.
Ja, enkelte helgarderede sig også med hvem og hvilke. Er der ikke noget om, at der næsten altid skal komma foran hv-ord: Han havde sans for, hvilke sexede skår, der klædte sig bedst.
Blandt folkeskolelærerne i Albertslund var der som bekendt studiekredse i kapitalens politiske økonomi. Erhard Jacobsen afslørede dem som kaniner, men hvad han ikke hev op af sin høje hat, var deres maoistiske kommatering. På et af kurserne stemte man med et flertal på 99,8 procent for, at at altid skal have lov til sit komma. Resultat: Han havde ry for, at være byens tyr.
Sådan set drejer det sig om at sætte kryds og bolle, men for puritanerne blandt såvel den gamle venstrefløj som den nye højrefløj handlede det nok også om, at det ikke er helt pænt at krydse og bolle.

Grammatisk undergravning
En af mine medstuderende kommunistisk sindede, lad os kalde ham for X, havde en tid lang arbejde som informationsmand i en socialistisk gruppering. Da den nedlagde sig selv, søgte han arbejde på et borgerligt blad. Ved ansættelsessamtalen spurgte han chefredaktøren om, hvordan denne havde det med, at han kom fra en socialistisk afkrog. Det er i orden med mig, svarede redaktøren, men hvordan har du det med det? Ja, det kan jeg godt leve med, svarede X uden med en mine at røbe sin strategi. Ligesom utallige andre har X arbejdet med den grammatiske undergravning af det borgerlige samfund lige siden. Enhver kan se det i de daglige aviser, ja, også i Information selvfølgelig, men selv i utallige bøger fra Gyldendals Forlag, er taktikken synlig, hvis man altså vil se den!
Al magt til kommaet er slået igennem som kommunistisk egalitarisme: Ingen forskel på der og der, ingen forskel på at og at. Nej, nu hedder det: Han gik ud for, at finde et godt skår fordi, at han var sulten. Han havde sans for hvilke skår, der var mest villige, som om, at han havde denne sjette sans. Han viste sig også, at være byens bedste tyr.
Lærere og journalister har forenet deres eder mod det hierarkiske samfund: Al magt til det kommunistiske komma!

Kommaets New Deal
Men ligesom USA havde svaret på verdensrevolutionen med New Deal, har Dansk Sprognævn heldigvis svaret på det florerende kommunistiske komma - det hedder: Den ny kommatering, som vel slår igennem når kommakrisen har nået sin kulmination. Mærkeligt nok kaldes dette komma imidlertid også for Enhedskommaet. Hvad kan der dog ligge bag, hr. Blüdnikow?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her