Læsetid: 3 min.

'Vi vil anerkendes som ligeværdig partner'

4. februar 1998

Tyrkisk-cyprioternes leder Rauf Denktash raser over EU's kommende optagelsesforhandlinger med Cyperns regering. Han truer med at blokere for en genforening af øen

Nicosia
Da EU på topmødet i december sagde nej til Tyrkiet og ja til Cypern, rasede tyrkisk-cyprioternes leder Rauf Denktash. Han erklærede forhandlingerne om en genforening af Cypern for "døde." Et par uger senere sagde han imidlertid, at det var nødvendigt for de to sider på Cypern at finde "ny fælles basis" for de forhandlinger, som FN og ikke mindst USA's Richard Holbrooke indkalder til indenfor den nærmeste måned.
Information har opsøgt den 73-årige Denktash, der i 1983 udråbte Nordcyperns Tyrkiske Republik, TRNC, for at spørge, hvad han mener:
"Jeg har sagt til græsk-cyprioterne, at de skal vente, indtil vi har fundet en løsning på Cypern-problemet. Men hvis de insisterer på at gå i gang med forhandlingerne med EU, så er forhandlingerne mellem de to sider her på øen døde," siger Rauf Denktash.
"Græsk-cyprioterne har ingen ret til at søge om medlemskab for hele Cypern. Deres ansøgning undergraver forfatningen fra 1960, hvor der opbyggedes en partnerskabsstat. Intet af de to samfund her kunne dominere det andet. Det undergravede de i 1963 med angrebene på tyrkisk-cyprioterne. Siden er har de to forskellige folk på Cypern opbygget to forskellige demokratier, regeringer og stater. Dette er et faktum, som bør tages i betragtning," siger Denktash, hvis version af Cyperns historie starter med landets uafhængighed fra Storbritannien i 1960 og volden mellem de to samfund på øen i 1963-64.
Cyperns regerings fokus ligger tværtimod før og efter 1974, hvor Tyrkiet invaderede den nordlige del af øen.
"Men eftersom de alligevel har søger om optagelse, så har vi indtaget en ny holdning. Hvis vi på den baggrund skal genforene øen, så må vi tale sammen som to separate stater. Hvis de ikke accepterer det, så kan Cypern ikke blive genforenet," siger den tyrkisk-cypriotiske leder.
- Vil det sige, at hvis ikke du får FN's og verdenssamfundets anerkendelse som stat, så vil De ikke møde op, når Kofi Annan eller Richard Holbrooke inviterer til forhandlinger?
"Anerkendelse fra verdenssamfundets side tager lang tid. Det, vi først og fremmest beder om, er, at græsk-cyprioterne anerkender os som en respekteret, ligeværdig partner, og at de erkender TRNC som en realitet, hvis de ønsker enhed," siger Rauf Denktash, mens kanariefuglen i hans kontor synger højlydt.
- Kan De ikke være ligeglad med, om Tyrkiet er med i EU eller ej. Hvis det er en fordel for Cypern - herunder for tyrkisk-cyprioterne - at være med i unionen?
"Vi kan ikke sige noget til, at Tyrkiet ikke er med i EU. Men vi siger, at Cypern ikke kan ansøge, fordi det står i forfatningen fra 1960, at Cypern kun må deltage i alliancer, hvis både Grækenland og Tyrkiet er med. Dette undergraver græsk-cyprioterne. Det samme gør EU ved at sige ja til ansøgningen," siger Denktash.
- Mange mæglere, blandt andet Richard Holbrooke, har appeleret til tyrkisk-cyprioterne om, at det er en gylden chance for at få det økonomisk bedre, hvis de kommer med i EU. Er det ikke rigtigt?
"Jo, selvfølgelig ligger der økonomiske muligheder. Vi har heller ikke noget mod EU. Men vi har noget imod at blive behandlet som en minoritet i Cypern. Vores prioritet er ikke velstand og rigdom. Nej, det er politisk sikkerhed og stolthed," siger Denktash, der understreger, at forhenværende generalsekretær for FN slog fast, at en løsning af Cypern-problemet må komme før EU-medlemskab.
- Græsk-cyprioterne siger, at antallet af dræbte og savnede fra 1963 og 1974 på begge sider højst er på et par tusinde, og at det ikke retfærdiggør Deres holdning om, at græsk-cyprioter og tyrkisk-cyprioter ikke kan leve sammen?
"Ud af en tyrkisk-cypriotisk befolkning på 200.000 har vi 800 savnede, 1.000 døde og 5.000 sårede. Det er ret mange. Men kriteriet er ikke, hvor mange der blev dræbt. Kriteriet er hvordan. Dem, vi savner, er børn, kvinder og gamle mænd, der blev stillet op på række og skudt. Det indikerer ikke almindelig krig. Det indikerer en beslutning. De fleste af deres savnede og dræbte er soldater" siger Denktash.
Han vil på den baggrund ikke give køb på, at et genforenet Cypern med to zoner skal medføre suverænitet i en meget stor grad til tyrkisk-cyprioterne.
"Det er ligesom i Bosnien. Da Tyrkiet hjalp os i 1974 stoppede kampene, og man accepterede at have to enheder. Vi bliver nødt til at finde en løsning ud fra det udgangspunkt, at de to folk ikke kunne leve sammen."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu