Læsetid: 1 min.

Aqua scorer kassen

7. februar 1998

Popfænomenet Aqua en betydelig dansk eksportvare

Popgruppen Aquas pladesalg i udlandet er så massivt, at gruppen på sin første plade ifølge branchens egne beregninger tjener en halv mia. kr. hjem til Danmark. Det er formentlig den højeste valutaindtjening, noget dansk kulturprodukt nogen sinde har tegnet sig for.
Til sammenligning var det samlede salg af biografbilletter til danske film i udlandet sidste år på cirka 80 mio. kr. Den topsælgende danske billedkunstner, Per Kirkeby, kan - ifølge en vurdering fra galleriejer Jørgen Egelund - på et godt år tjene 10 mio. kr. Dansk kunst skriver sig årligt for indtægter, der samlet næppe overskrider 20 mio.
Forlaget Munksgaard/Rosinante kalder det en forretningshemmelighed, hvor meget der er tjent i udlandet på succesforfatteren Peter Høeg.

Pølseeksport
En halv milliard svarer cirka til Danmarks årlige eksport af pølserivarer, oplyser Danske Slagterier derimod. Omregnet i bacon svarer Aquas salgstal til 20 procent af den samlede eksport i 1996, og i oksekød svarer tallene, ifølge Kødbranchens Fællesråd, til ni måneders eksport til Italien.
"Det lyder helt ufatteligt," siger professor i økonomi ved Københavns Universitet, Anders Ølgaard, da Information præsenterer ham for Aquas salgstal, "jeg kender ikke engang gruppen. Er det dem med det dér Barbie-halløj?"
- Ja, de har tjent en halv milliard. Er det meget?
"Hvis man sammenligner med bruttonationalproduktet, som sidste år oversteg 1000 mia., er det en dråbe i havet. Skal man sætte tallet i perspektiv, kan man sammenligne beløbet med Danmarks salg i 1996 af øvrige tjenesteydelser, skibsfart osv., hvor der er tjent 25 mia." Der omsattes i 1996 for tilsammen 10 mia. kr. forlystelser og kulturelle aktiviteter i Danmark.
"Aquas succes har stor betydning for dansk musik i fremtiden," siger pladeselskabsdirektør Jan Degner, Sony Danmark, "den åbner nogle døre, og det betyder igen penge og valuta til landet. Skattevæsenet får deres, og for selskaberne betyder det penge til at kunne producere mere dansk musik."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her