Læsetid: 2 min.

Auken ser på storcenter med skepsis

26. februar 1998

Megacenteret kan vente modstand fra Københavns Amt og måske fra miljøministeren

Miljøminister Svend Auken ser med betydelig skepsis på det rekordstore butikscenter, som bestyrelsen i det halvt statsejede Ørestadsselskab tirsdag vedtog at opføre i den kommende Ørestads sydlige del. Også i Københavns Amt er der politisk modvilje mod centeret.
Storcenteret, der kan ende med at blive på 80.000 kvadratmeter, er del af en bebyggelsesplan, Ørestadsselskabet præsenterede for offentligheden ved et pressemøde onsdag.
Foruden storcenteret omfatter projektet boliger samt et 30 etagers kontorbyggeri.
Forud for vedtagelsen sidste år af den ny planlov tilkendegav Auken bekymring over tendensen til koncentration af detailhandelen i stadig større butikscentre på bekostning af mindre butikker og centre i lokalområderne. Regeringen skærpede derfor med loven reglerne for godkendelse af nye storcentre, så der foruden lokalplan skal laves et kommuneplantillæg. Desuden skal projektet afvejes i forhold til planer og interesser i omliggende kommuner og amter, og hvis der herfra rejses indsigelser, skal centerplanen indbringes for miljøministeren.
Ørestadsselskabets ønskede storcenter, der hører til i Københavns kommune, vil formentlig udløse indsigelser fra andre kommuner såvel som fra Københavns Amt.
"Man har måttet stoppe planlagte centerudbygninger i Hvidovre, Herlev og Tårnby, fordi der først må laves en samlet planlægning for hele storbyområdet, så man kan vurdere, om det hænger sammen. Ørestadscentret må indgå i en sådan overordnet planlægning i et samarbejde mellem Københavns kommune, Københavns Amt og de omliggende kommuner," siger Per Kleis Bønnelykke, radikalt amtsrådsmedlem og indtil for nylig formand for Københavns Amts Teknik- og miljøudvalg.
"Mit parti ønsker ikke store centre som det i Ørestaden. Det fører til lukning af butikker i lokalområderne, bl.a. til gene for de mennesker, der ikke kan eller vil køre i bil og købe stort ind i et center," siger han.

Lovlydige Lykketoft
Auken understreger, at beslutningen i Ørestadsselskabet ikke nødvendigvis indebærer, at storcenteret bliver til noget: "Først når vi kan se, hvor der er konflikter med andre interesser i regionen, kan vi træffe en beslutning. Derfor er der lang vej fra selskabets aktuelle beslutning til en afgørelse," siger Auken til Information.
"Selvfølgelig skal der indgå butikker i Ørestaden, men jeg synes personligt, at dette lyder meget voldsomt, som et gigantisk projekt. Jeg ser på det med klar skepsis. Husk på, der er jo bygget virkelig mange butikscentre i de senere år.
- Staten ejer sammen med Københavns kommune Ørestadsselskabet. Kommer du ikke i konflikt med dine medministre med din skepsis?
"Nej. Jeg synes, selve ideen med storbyudvikling er spændende, men projektet skal håndteres inden for de gældende regler."
- Hvis nu konsortiet siger, at de kun vil købe jord og bygge i Ørestaden, hvis de får storcentret med?
"Det kan være et solidt argument for Københavns kommune, men vi må varetage overordnede samfundsmæssige interesser."
- Du bliver ikke uvenner med Mogens Lykketoft?
"Nej, det gør jeg ikke. Han er lige så lovlydig som jeg," siger miljøministeren.

Side 3: Tema: Ørestaden

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu