Læsetid: 4 min.

De bløde løver

24. februar 1998

Velsmurte Venstre giver sit bud på en valgkamp på de
bløde værdier

Og fire løver sad på rad: Den dumdristige, den listige, den usynlige og den meget unge. Der er pressemøde i Venstres store gruppeværelse på Christiansborg.
Bag det svajbenede mødebord sidder - fra venstre mod højre - næstformand Anders Fogh Rasmussen, partiformand Uffe Ellemann-Jensen, partisekretær Claus Hjorth Frederiksen og VU-formand Troels Lund Poulsen. Bag dem er opstillet en mandehøj bagskærm i indigoblå, den bedste tv-farve. Bagskærmen spærrer for udsigten til portrætterne af to fordums faldne Venstre-statsministre: 1920'ernes Madsen-Mygdal og 40'ernes Knud Kristensen.
Formand Uffe indleder på klokkeslaget, stemmen er afdæmpet og velmoduleret; bag hornbrillerne er øjnene så store som mågestel:
"Vi blev selvfølgelig lige så overrasket som alle andre, da statsministeren udskrev valget. Men vi havde vores plan klar. Som I kan se, hænger der allerede plakater på vejene. Vores særlige valgkampside kørte vi ind på vores hjemmeside på Internet ti minutter efter. Det daglige besøgstal på hjemmesiden har været det seksdobbelte: 2.400 i stedet for 400. Det er første valgkamp, hvor nettet og dets muligheder for alvor skal prøves af."

Den usynlige
Partiformanden lader partisekretæren fortsætte redegørelsen for den organisatoriske indsats. Hjorth Frederiksen er klædt i sort jakke, mørkeblå skjorte, mørkt slips med nedtonede orange figurer. Op mod den blå bagskærm er han praktisk talt usynlig, og han forstår også kunsten at tale uden at gøre opmærksom på sin egen tilstedeværelse. Nyttige egenskaber i det job.
I Hjorth Frederiksens version varede det 30 minutter, før den særlige valgkampside kom op på hjemmesiden. Men ellers er han på linje med partiformanden: Valgkampen lyder, som om Venstre har styr på hele forløbet: 1,2 mio. pjecer udsendes, brev afgår til alle 83.000 Venstre-medlemmer med opfordring til aktivisme.
Hjorth Frederiksen formår dog at overraske forsamlingen med et udsagn om, at den ny lovgivning om partiernes finansiering er særligt diskrimerende over for Venstre. Hvordan? Jo, alle bidrag over 20.000 skal der sættes navn på i regnskaberne, lyder forklaringen. "Men vi er gået i gang med at skrive ud til enkeltpersoner og virksomheder."
Efter pressemødet spørger Information diskret sekretæren, om Venstre vil gøre særligt opmærksom på muligheden af at holde sig under de 20.000 og forblive anonym. "Det skylder vi da. Det er ikke sikkert, at alle er opmærksom på lovgivningen," lyder svaret.
Mens partisekretæren taler under mødet, ler Uffe Ellemann gentagne gange påfaldende, men lydløst. Ene af alle i landet ler partiformanden ved at trække mundvigene nedad, hvad der får ham til at ligne en Roald Als-karikatur af sig selv.

Den meget unge
Nu er det den meget unges tur: Ifølge Troels Lund Poulsen er VU'erne lige så velsmurte som resten af apparatet: 700 ud af ialt 3.800 organiserede unge fører aktiv valgkamp for Venstre. Lund Poulsen gør et afdæmpet indtryk af ansvarlighed. Ungdommelig fanden-i-voldskhed bliver det kun til, da han præsenterer VU's to plakatbidrag: Det ene viser naturkærlighed ved et billede af formand Uffe i vand til livet som lystfisker, det andet sammenstiller et foto af en akavet Sydafrika-dansende Nyrup med en statsmandsposerende Uffe. Det sidste udløser et ryk af uvilje i forsamlingen, men forsvares med: "Det lægger op til en drøftelse af den måde, statsministeren og hans pressechef Mogensen kører pressen på."
Anders Fogh er ikke ret dristig i dag. Han fremlægger i brede vendinger Venstres forslag til et 'arbejdsmarkedsfradrag' i skatten. "Det skal bringe de udstødte i arbejde. Det skal være målrettet."
Men Fogh vil ikke sætte tal på indkomststørrelsen for fradraget, ej heller den statslige mindreindtægt: "Vi skal ikke drukne debatten i tal og teknik. Det drejer sig om holdninger."

Den listige
Så er det Uffes tur. Han slår langt kraftigere igennem end sin næstformand:
"Regeringen har lagt op til en valgkamp på de bløde emner. Det er vi enig i. Men der er ét punkt, hvor vi er kritiske: De siger, de vil fortsætte SR-regeringen, men uklarheden breder sig om, hvordan. Der er tilsyneladende uenighed om væsentlige ting. De radikale kommer med udmeldinger, der er befriende ærlige. De vil forringe pensionisternes nedslag i lejeværdien af bolig, de vil øge beskatningen af boligejere og bilejere, de vil skære ned på forsvaret. Hver gang bliver deres forslag skudt ned af socialdemokraterne, men jeg tror, de radikale er selvpinerisk ærlige. Det er de jo en gang imellem. Jeg tror, det er noget, regeringen har liggende i skuffen. Nu vil vi have at vide, hvad det er, regeringen har i skuffen."
Ved denne honningsøde insinueren formår Vensteformanden at give et personligt bud på en blød valgkamp.
Uffe Ellemann tager også afstand fra, hvad han kalder "en forenklet og vulgær debat": "Man siger, der er nogle kommuner, der løber fra ansvaret for at huse flygtninge. Det mener jeg ikke der er. Men hvad nu, hvis kommunen er fuldt udbygget? Så vil den jo være nødt til at købe f.eks. nogle strandvejsvillaer til flygtningene. Og vil det ikke for alvor skabe misundelse hos danskerne?"
Endnu et Uffe-bud på den bløde valgkamp.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu