Læsetid: 2 min.

Borgmester:Staten særbehandles

27. februar 1998

Et storcenter vil tage kunder fra forretninger i hele København og belaste miljøet, siger ekspert

Planerne om et storcenter på op til 80.000 kvadratmeter i Ørestaden, møder kritik fra flere fronter. I nærmeste nabokommune, Tårnby, et stenkast fra Ørestaden, bryder man sig ikke meget om tanken.
Borgmester Henrik Zimino (S), mener, at det lugter af statslig særbehandling: "Det er mærkeligt, hvis staten, fordi den har nogle særinteresser, kan få lov til at gøre noget, vi andre ikke kan få lov til."
Tårnby Kommune har i over tre år forsøgt at få lov til at lave et storcenter i Tårnby. Men de planer faldt sidste år, da sagen blev politisk bremset i amtet.
"Man kan sidde og undre sig over, at man ikke kan lave et center på 15.000 kvm butiksareal i Tårnby under to kilometer fra det sted, hvor man måske kan få lov til at bygge sådan et kæmpecenter. Det virker lidt ude af proportion," siger Henrik Zimino, der frygter, at det kan koste mange kunder i de lokale butikker i Tårnby.
Københavns Amtsborgmester, Vibeke Storm Rasmussen (S), mener at planerne om storcentret er et godt eksempel på dårlig dialog og samarbejde i hovedstadsområdet.
I oktober henvendte hun sig til Københavns overborgmester, Jens Kramer Mikkelsen for at få lavet en fælles planlægning for Amager.
"Det giver ingen samling på hovedstadsområdets udvikling, at der dukker forskellige firmaer op med nogle planer og staten knalder nogle baner ned her og der," siger Vibeke Storm Rasmussen, der specielt peger på Amager som et af de områder, der er hårdt ramt af mangel på samtænkning.
"Det er vigtigt at få en dialog igang om, hvad der sker på Amager."

Regionalt center
Ved Institut for Center-Planlægning bekræfter direktør Per Nyborg, at et storcenter i Ørestaden vil få betydning for handelen i andre dele af København: "Et center af den størrelse vil hente kunder i et meget stort område. Det vil blive et regionalt center."
Til sammenligning er Danmarks største Bilka på 25.000 kvm og City2 i Taastrup på 90.000 kvm.
Per Nyborg peger på, at der sandsynligvis kun vil komme til at bo 25-30.000 mennesker i selve Ørestaden. Det er slet ikke nok for at centret kan løbe rundt: "City2 har omkring seks mio. kunder om året og det skal et storcenter i Ørestaden også mindst have før det er økonomisk attraktivt."
Danmarks Naturfredningsforening er bekymret over de miljømæssige følger af den ekstra trafik, der uundgåeligt vil opstå ved byggelsen af et storcenter. Også selvom der vil være meget gode forbindelser med både mini-metro og regionaltog. Per Nyborg tvivler dog på, at de fleste vil benytte sig af den offentlige transport: "Hvis man laver et center i den kaliber og med den placering, så vil det være meget bil-baseret. Det er der ingen tvivl om."
Miljøminister Svend Auken har allerede udtrykt en vis skepsis mod projektet, som Ørestadsselskab tirsdag vedtog at bygge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her