Læsetid: 2 min.

Danmark støtter diktatur

19. februar 1998

Dansk støtte udgør fem procent af Bhutans indtægter, selv om etnisk udrensning har sendt en sjettedel af landets befolkning på flugt. Ministenen kan ikke se problemet

Danmarks støtte til det lille kongerige Bhutan på grænsen mellem Indien og Kina fortsætter, selv om regimet med vold, tortur og overgreb mod en del af befolkningen har sendt 93.000 eller hver sjette af det lille lands cirka 600.000 indbyggere på flugt. De lever nu i syv flygtningelejre i Nepal.
Udviklingsminister Poul Nielson erkender problemet, som trods dansk pres ikke er blevet løst:
"Jeg håber, Danmark kan presse Bhutan og Nepal til at løse sagen. Trods det danske pres, er der ikke sket meget i forhandlingerne, men jeg synes, det ser rigtigt ud, når vi forsøger at holde gang i diskussionen og vise dem, at der fra omverdenens side er interesse for at løse problemet. Vi glemmer ikke flygtningene," siger Nielson.
Selv om overholdelse af menneskerettighederne er et af de tre hovedkriterier for uddeling af dansk bistandshjælp, støtter Poul Nielson udbygningen af den danske bistand til Bhutan. Fra 1997 til 1998 er bistanden steget med ti procent fra 50 millioner til 55 millioner kroner.
Amnesty International rapporterer om fortsatte fængslinger af politiske systemkritikere. Ifølge den internationale organisation er tallet nu oppe på 153.
"Det er ikke et krav fra dansk side, at der skal være demokrati i de lande, vi samarbejder med. Men der skal være sat gang i en demokratiseringsproces. Og det mener jeg, der er i Bhutan," siger udviklingsministeren.
Danmark er Danmark næste efter nabolandet Indien og Schweiz er den største donor til Bhutan, der er dybt afhængig af bistanden.

Diskrimination
Baggrunden for problemerne i Bhutan er, at Bhutans regering har strammet reglerne for, hvornår man kan opnå statsborgerskab.
En opstramning, der har ramt titusinder af etnisk-nepalesiske sydbhutanesere, hvoraf mange har haft bopæl og adgang til jord i Bhutan i årevis.
Officielt frygter den bhutanesiske regering, at det hurtigt voksende nepalesiske mindretal på et tidspunkt vil udgøre flertallet i det lille land.
Udviklingsminister Poul Nielson erkender, at "regeringen i Bhutan føler sig trængt".
"Samlet set er det min vurdering, uanset pletter, så er der for mig ikke noget alternativ til vores samarbejde," siger Poul Nielson.
Langt de fleste af de 93.000 bhutanesiske flygtninge har boet i en af de syv FN-flygtningelejre i Nepal siden 1991 og 1992.
Siden da er Bhutan-indbyggere fra det nepalesiske mindretal sivet til Nepal i mindre grupper.
Amnesty Internationals årsrapport fra 1997 fortæller, at 100 indbyggere forlod Bhutan i 1997.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her