Læsetid: 4 min.

Dansk Irak-indsats på skinner

18. februar 1998

Flertal i Folketinget mener, at der er FN-mandat til at bombe Irak. SF og Enhedslisten i oprør. To socialdemokrater melder fra

Et dansk Hercules transportfly skal deltage i en militær aktion mod Irak, hvis sådan én begynder. Trods kraftige forsøg fra SF og Enhedslisten på at blokere beslutningen, kører regeringen beslutningen igennem Folketinget i dag med V, K, Fremskridtspartiet og Dansk Folkeparti.
Hele dagen i går tordnede især Villy Søvndal fra SF
og Enhedslistens Keld Albrechtsen og Frank Aaen imod regeringens forslag om at sende en dansk flyver til hjælp i golfen.
Nej til USA's krig stod der på de sorte T-shirts, som Enhedslistens medlemmer bar under den lange Folketingsdebat. Igen og igen slog SF og Enhedslisten fast, at dét mandat, regeringen henviser til at have fra FN, ikke er et rigtigt mandat.
Ifølge de to partier er det kun FN's Sikkerhedsråd, der kan tolke resolutioner fra FN's Sikkerhedsråd. Det er ikke godt nok, at amerikanerne har deres egen tolkning.
Oppe imod dét stod regeringen ved forsvars- og udenrigsministeren, bakket op
af hele den borgerlige oppo-
sition. Den største bekymring over den militære ak-
tion på den borgerlige fløj drejede sig om, hvorvidt regeringens aktion var vidtgående nok.
De konservative ville have en garanti for, at det danske Hercules-transportfly ikke bliver pålagt restriktioner, så det for eksempel kun må flyve med medicin. Dén forsikring gav forsvarsministeren. Og Fremskridtspartiets Anette Just så meget gerne, at man overvejede at sende et danskbygget Standardflex-skib, som måske kunne være behjælpelig med minerydning i de kystnære områder i Golfen.

Resolutionsbrud
Regeringens argumentation for, at man med folkeretten i hånden kan støtte USA's aktion er, at våbenhvilen mellem Irak og de allierede kun gælder, hvis Irak opfylder de betingelser, som står i FN's våbenhvileresolution fra 1991.
Regeringen finder det veldokumenteret, at våbenhvile-betingelserne er brudt.
Især henvises der til de lagre af kemiske våben og raketter, som FN's våbeninspektører har fundet - trods irakiske forsikringer om, at de overhovedet ikke havde sådan nogen.
Det afgørende punkt for regeringen og den borgerlige opposition er, at FN's våbeninspektører har meddelt, at de ikke længere kan arbejde i landet.
"Iraks obstruktion af UNSCOM's (våbeninspektørernes, red.) virke er af en grov og vedvarende karakter og udgør et væsentligt brud på betingelserne i våbenhvilen. Ud fra en helhedsvurdering af Iraks overtrædelser og den lange række af allerede vedtagne resolutioner, er det velbegrundet, at det internationale samfund om nødvendigt svarer igen med militære magtmidler", skriver Udenrigsministeriet i sine bemærkninger til lovforslaget om den danske transportflyver, der skal til Golfen.

Arrogance
Både beslutningen og den hast, beslutningen skal træffes med, var skydeskive for tingets venstrefløjs angreb i går.
"Denne krig er meningsløs. Den kan føre til, at folk rammes af bomber, og den kan føre til fattigdom i Irak. Men den kan ikke føre til ødelæggelsen af masseødelæggelsesvåbnene. Og i øvrigt ville Saddam kunne
producere flere biologiske våben fjorten dage efter bombardementerne", sagde Enhedslistens Keld Albrechtsen.
"Forslaget er udtryk for en helt fantastisk arrogance fra regeringens side. Efter krigens ophør i 1991 blev der aftalt en våbenhvile med FN's sikkerhedsråd. Og kun sikkerhedsrådet kan fortolke resolutionen", sagde Villy Søvndal.
Men allerede gårsdagens første parlamentariske fægtninger viste, at SF og Enhedslisten sloges forgæves.
Villy Søvndal forsøgte at samle et blokerende mindretal i Folketinget, der kunne forhindre, at beslutningen om Hercules-flyet til Golfen kunne træffes på en særligt hurtig måde.
Dertil skulle Søvndal blandt andet bruge Fremskridtspartiets og Dansk Folkepartis stemmer. Forsøget mislykkedes, og med stemmerne 91 mod 18 besluttede Folketinget at køre Hercules-loven som super-hastesag.

Mislykket manøvre
Søvndals idé var, at skyde afgørelsen til efter et hovedbestyrelsesmøde i Det radikale Venstre på lørdag.
Dér, regnede Søvndal med, ville regeringen blive mødt med en blokerende beslutning.
Manøvren slog fejl, men netop de radikale fik senere på dagen trukket Hercu-
les-sagen lidt i langdrag. Forsvarsudvalget skal afgive
betænkning om Hercules-
sagen før folketingets andenbehandling. Og udvalgets behandling trækker ud.
"Sagen skal hverken trækkes i langdrag eller hastes igennem. Der skal være den fornødne tid til at få besvaret relevante spørgsmål i udvalget og skrevet en betænkning. Der skal være tid til en ordentlig sagsbehandling", sagde den radikale gruppeformand, Jørgen Estrup, i går.
Og Forsvarsudvalget fik taget luften ud af tempoet i Hercules-beslutningen.
Klokken 18 i aftes mødtes udvalget og sendte en liste på mindst 30 spørgsmål, udvalget ville have besvaret.
Udenrigsministeriet var i samme anledning i nattearbejds-tøjet i går, og sad parat til at besvare de mange spørgsmål.
Forsvarsudvalget træder sammen igen her til morgen, og skriver derefter betænkning. Dermed kommer forsvarsudvalget til at opholde Folketingets beslutning i mere end et døgn.
Fem socialdemokratiske folketingsmedlemmer bryder med gruppedisciplinen og stemmer imod beslutningen om at sende et dansk fly til golfen, når Folketinget i dag kommer til den endelige afstemning.
Internt i Socialdemokratiet vil der blive et efterspil, når det socialdemokratiske udenrigspolitiske udvalg skal drøfte sagen fredag formiddag.

FAKTA
FN's Sikkerhedsråds resolution 678 af 29. november 1990

Pgf. 2. (Sikkerhedsrådet) bemyndiger medlemsstater, som samarbejder med Kuwaits regering, til - medmindre Irak senest den 15. januar 1991 fuldt ud opfylder de foregående resolutioner som anført i Pgf. 1 ovenfor - at benytte alle nødvendige midler til at opretholde og opfylde Sikkerhedsrådets resolution 660 (af 3. aug. 1990) og alle efterfølgende relevante resolutioner og at genoprette international fred og sikkerhed i
regionen.

Resolution 687 af 3. april 1991

Pgf. 34. (Sikkerhedsrådet) beslutter at holde sig informeret om sagen og at tage sådanne yderligere skridt, som måtte være påkrævet for opfyldelsen af denne resolu-
tion og for at sikre fred og sikkerhed i
regionen.

Oversat af Birgit Ibsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu