Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

28. februar 1998

S-oplæg: Landmænd får 15 år til omstilling
*Fødevareminister Henrik Dam Kristensen er parat til at lovgive om, at svin skal have bedre forhold i staldene. Grisene skal som hovedregel kunne bevæge sig frit omkring, de skal have adgang til grovfoder og halm, kunne få brusebad og have strøelse på lejearealet.
Lovforslaget ligger klar i ministerens skuffe og fremsættes umiddelbart efter valget, såfremt regeringen fortsætter. De nye regler skal træde i kraft ved årsskiftet og gælde umiddelbart for alle nye svinestalde. Eksisterende stalde får landmændene 15 års frist til at ombygge.
Den lange overgangsordning rejste omgående kritik fra SF.
"Overgangstiden er alt for lang, når man tænker på, hvor fæle de moderne staldsystemer er for dyrene," sagde SF's Margrete Auken til S-udspillet.

Færøerne kan bruge 45 mio. kr. på retssag
*Færøernes landsstyre er klar til at ofre de 45 mio. kr. en retssag med krav om erstatning mod de tre instanser - henholdsvis den danske regering, Den Danske Bank og Finansieringsfonden, kommer til at koste.
Færøernes landsstyre har forberedt lagtingets finansudvalg på, at der muligvis kan komme en ansøgning fra landsstyret om at få en ekstrabevilling på dette beløb.
Formanden for finansudvalget, Sune Jacobsen, oplyser, at et enigt udvalg er villig til at bevillige de 45 mio. kr. hvis erstatningssagen for tabet ved at overtage Føroya Banki fra Den Danske Bank ender i retten.

Rusland og Ukraine laver handelsaftale
*Ruslands præsident, Boris Jeltsin, og Ukraines præsident, Leonid Kuchma, underskrev fredag en økonomisk samarbejdsaftale, der har til formål at fordoble handlen mellem de to lande indenfor de næste 10 år.
"Vi har foretaget et stort skridt henimod hinanden," sagde den ukrainske præsident, der har underskrevet aftalen i Kreml. Aftalen er et stort fremskridt i forholdet mellem de to lande. I maj i fjor underskrev de to lande en venskabsaftale efter års stridigheder, der begyndte med det uafhængige Ukraines mistro til storebroderen Rusland.

Succes med "fader-erstatninger"
*Det århusianske Mentor-projekt, hvor voksne indvandrere skal hjælpe unge indvandrere, betegnes efter det første halve år som en succes, skriver Århus Stiftstidende.
Kommunen ansatte i september seks mænd primært fra den arabiske kulturkreds. Mændene får løn for at hjælpe, vejlede og opdrage drenge og unge mænd blandt anden-generations indvandrere.
Siden september har 17 af disse unge - heraf 16 med baggrund i Mellemøsten samt en enkelt dansker - været med i ordningen, hvor mentorerne nærmest følger dem i døgndrift.
Ifølge lederen af projektet, socialrådgiver Jens Stavnskær, har "mandsopdækningen" betydet, at alle de unge - bortset fra et par mindre voldsepisoder - har holdt sig uden for kriminalitet.

Tre israelske soldater dræbt i Sydlibanon
*Tre israelske soldater blev sent torsdag dræbt og tre andre såret, da libanesiske partisaner beskød deres stillinger med raketter i Israels selvbestaltede sikkerhedszone i Sydlibanon, oplyste den israelske hær.
I Beirut erklærede den iransk-venlige Hizbollah-bevægelse, at den stod bag angrebet, som var det hårdeste anslag mod de israelske styrker i det 15 kilometer brede sikkerhedsbælte i år.
Der var ingen meldinger om ofre blandt partisaner, selv om den israelske hær besvarede ilden.

Sikkerhedsråd vil advare Irak
*Ifølge et udkast fra Storbritannien tidligt fredag vil FNs sikkerhedsråd advare Irak om, at det vil få barske konsekvenser, hvis det tilsidesætter sin pligt til at give FN-våbeninspektører uhindret adgang til alle formodede gemmesteder for masseødelæggelsesvåben.
Samtidig gik FN's generalsekretær, Kofi Annan, og chefen for FN-våbeninspektørerne, Richard Butler, i offensiven for at tilbagevise kritik af Annans aftale med den irakiske præsident, Saddam Hussein, der først og fremmest er kommet fra Kongressen i USA.
Der forlød intet umiddelbart om, hvornår Sikkerhedsrådet ville stemme om forslaget, men på grund af de nødvendige rådslagninger vil det formentlig ske engang i næste uge.

Netanyahu besøger Norge
*Alle sider af fredsprocessen i Mellemøsten vil blive drøftet, når Israels ministerpræsident, Benjamin Netanyahu, kommer på halvofficielt besøg i Norge den 6. marts. Det bekræftede det norske udenrigsministerium fredag, men pressetalsmand Ingvard Havnen vil ikke sige, om andre sager står på dagsordenen under besøget, som afsluttes søndag den 8. marts.
Imidlertid står det klart, at Netanyahu skal have politiske drøftelser med både statsminister Kjell Magne Bondevik og udenrigsminister Knut Vollebæk. Hvilke andre norske statsborgere han skal møde, er forløbigt uafklaret.

Cambodjas regering går med til våbenhvile
*Den cambodjanske regering beordrede fredag stridende soldater til at indgå en våbenhvile, efter et lignende direktiv fra den afsatte med-ministerpræsidet fyrst Norodem Ranariddh til hans oprørstropper, sagde en regeringstalsmand fredag.
Fyrst Ranariddh beordrede tidligere sine tropper til at indgå "en ensidig våbenhvile" med regeringsstyrkerne fra fredag midnat, i en erklæring offentliggjort i Bangkok.

Otte tyrkiske politifolk såret i angreb
*Ukendte gerningsmænd sårede mindst otte politifolk under et angreb mod en politistation i Istanbul fredag, meddelte det anatolske nyhedsbureau, der skrev, at angriberne affyrede automatiske våben mod stationen i udkanten af Istanbul og derefter kastede to håndgranater, da politiet besvarede ilden.
Venstreorienterede oprørsbevægelser, kurdiske oprørere og islamiske aktivister har alle udført lignende angreb i Istanbul.

Fortsat strejke hos Tele Danmark
*Torsdagens omfattende arbejdsnedlæggelser blandt Tele Danmarks ansatte fortsatte fredag.
Fra morgenstunden blev der landet rundt holdt faglige møder.
De overenskomst-stridige arbejdsnedlæggelser startede torsdag, da mellem 6000 og 7000 medlemmer af Telekommunikationsforbundet nedlagde arbejdet. Det skete i vrede over, at ledelsen netop har uddelt over 180 fyringssedler udenfor den kreds af ansatte, der selv har meldt sig til frivillig fratrædelse.

Miljøministre vil lukke Sellafield
*De nordiske miljøministre appellerede fredag som ventet til Storbritanniens regering om at standse de radioaktive udslip fra atomanlægget Sellafield.
"Gode naboer handler ikke på egen hånd, når det gælder projekter, som kan skade den anden. Derfor forventer vi, at briterne lytter til vore argumenter og finder en løsning, som det marine miljø kan bære, siger den svenske miljøminister," Anna Lindh, på vegne af sine nordiske kolleger.
Baggrunden for reaktionen er et øget indhold af det radioaktive grundstof technetium-99 i skaldyr og tang langs hele den norske kyst.
De nordiske ministre, der fredag mødtes i Göteborg i Nordisk Ministerråd, udtrykker i et brev til den britiske miljøminister bekymring over udslippene til havmiljøet. Svend Auken deltog dog ikke i mødet pga. valgkamp og var repræsenteret af embedsmænd.

Bestyrelse beder om politiundersøgelse
*En suspenderet edb-chef i det skandaleramte Storstrøms Trafikselskab (STS) blev fredag fyret fra sit job af bestyrelsen i STS. Under et møde fredag besluttede STS' bestyrelse samtidig, at den vil bede politiet efterforske sagen yderligere.
Den tidligere edb-chef er ifølge en uvildig advokatundersøgelse, der blev fremlagt under dagens møde, mistænkt for at have bedraget STS for langt over 100.000 kroner.
Bestyrelsen vil nu bede politiet om at foretage en efterforskning med henblik på at undersøge, om edb-chefen har begået noget strafbart.

Udsigt til stor ØMU med 11 lande
*EU's møntunion, der starter til nytår, får formentlig 11 deltagere fra starten. Det tyder alt på, efter at de sidste EU-lande fredag afleverede deres økonomiske nøgletal for 1997 til EU-Kommissionen.
De to vigtigste lande i EUs kommende ØMU, Tyskland og Frankrig, meddelte fredag, at de opfylder Maastricht-traktatens krav, herunder hovedkravet om et budgetunderskud på højst tre procent af bruttonationalproduktet. Samtidig fremlagde Italien fredag de økonomiske nøgletal for 1997 - tal der var langt bedre end forventet, hvilket også fik italienerne til triumferende at kræve adgang til Den Europæiske Økonomiske og Monetære Union.

Ny kritik af mini-metro
*Nye dokumenter i sagen om Københavns nye minimetro viser nu, at metrotogenes sikkerhedsproblemer er langt større end hidtil antaget. Det oplyste TV 2 Lorry, fredag.
Torsdag kom det frem, at Ørestadsselskabets egen rådgiver, Cowi Consult, i en hemmelig rapport advarede om sikkerhedsproblemer i metroprojektet fra den italienske leverandør Ansaldo.
Rapporten kom seks uger før, Ørestadsselskabet skrev kontrakt med Ansaldo om levering af minimetroen.
Nu viser nye dokumenter imidlertid, at Cowi Consult efter kontraktunderskrivelsen har påpeget nye sikkerhedsproblemer i projektet.
Det er især det automatiske togkontrolsystem, ATC, der optager Cowi Consult.
ATC sikrer blandt andet, at togene kan køre, bremse og holde afstand.

Ruslands regering 'begraver' Tsaren
*Den russiske regering besluttede fredag officielt at begrave den sidste tsar og hans familie i den tidligere hovedstad St. Petersburg den 17. juli - 80 år efter at bolsjevikkerne henrettede tsar-familien. Moskva og den siberiske by Jekaterinburg, hvor tsar Nicholas den II og hans familie blev henrettet, har tidligere anmodet om at få lov til at begrave familien officielt.
Men familien vil blive begravet i St. Petersburgs Peter og Pauls Katedral, som har været begravelseskirker helt tilbage til Peter Den Store, der byggede byen, og som døde der i 1725.
Den ortodokse kirke i Rusland har dog meddelt, at de ønsker flere beviser, før de officielt vil anerkende de jordiske rester som værende tsar-familien.
St. Petersburg er ved at udarbejde begravelsesceremonien, som vil følge de samme traditioner, som tidligere tsarer er blevet begravet efter.

Jul hele året og legetøj til grisene
*Jul hele året. Aldrig er der uddelt så mange gaver, 30 mia. kr. i skattelettelser - og så er der endda legetøj til grisene. Det kan ingen stikke.
Sådan lød miljøminister Svend Aukens beskrivelse af VK's valgoplæg, som - hvis det gennemføres - vil være en torpedo mod betalingsbalancen. Ifølge Auken værre end Titanic.
Den løsslupne stemning var der med det samme på fredagens duel mellem Auken og partiformand Uffe Ellemann-Jensen på Aarhus Universitet - kombattanternes foretrukne og mangeårige valgduelscene i Anatomisk Instituts auditorium.
Svend Aukens hovedbudskab var, at Danmark bør holde fast ved den afstukne politiske linie og blive et foregangsland, et eksperimentarium og godt eksempel for andre lande ind i det næste årtusind. "Præsident-kandidaten", svarede straks igen med at betegne Auken som stokkonservativ.
Ellemann-Jensen medgav, at dansk økonomi er stærk.
"Men vi har valget mellem at holde fast - eller gøre det endnu bedre, at give folk mere frihed og flere muligheder. Jeg forstår godt, du taler mest om vores oplæg. Du har ikke noget selv og vil holde fast, blive i betonpositionen."
Auken-Ellemann- duellerne på anatomisk har i årtier være et hit i valgkampen, og flere hundrede måtte gå forgæves, da omkring 100 af de i alt 300 pladser forinden var besat af politiske klakører fra begge lejre samt pressen.

Redigeret af Jesper Jürgensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her