Læsetid: 7 min.

DØGNETS NYHEDER

27. februar 1998

USA opfordrer til Iran-besøg
*USA opfordrede sent onsdag amerikanere til at besøge Iran og lovede samtidig at udstede visa til iranere, som gerne ville til USA.
Udtalelserne fra det amerikanske udenrigsministeriums talsmand, James Rubin, blev set som en ny forsonlig gestus over for Iran, efter at den moderate Mohammad Khatami i fjor blev valgt til præsident i den islamiske republik.
Rubin sagde, at USA foretrækker en dialog mellem de to regeringer, men det er Iran tilsyneladende ikke indstillet på endnu.
I mellemtiden kan parterne fremme de mellemfolkelige kontakter.
Et besøg af amerikanske brydere til et internationalt stævne i Teheran i sidste uge var også et sådant tegn på større forståelse mellem de to lande.

EU vil kortlægge resistente bakterier
*Forekomsten af bakterier, som er modstandsdygtige over for antibiotika, skal kortlægges i EU. Det kan blive første skridt hen imod en handlingsplan, som skal løse problemet med resistente bakterier, skriver den svenske avis Uppsala Nya Tidning.
Kortlægningen ventes at begynde i den kommende måned. EU-landenes sundhedsvæsen skal i en halvanden år lang periode indsamle alt materiale om bakterierne, oplyser Otto Cars, cheflæge på infektionsklinikken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Sideløbende med den nye undersøgelse mødes politikere, læger, bakteriologer og repræsentanter for medicinalbranchen til en konference i København i september, hvor de vil drøfte spørgsmålet om antibiotika-resistens.

Rørdam kræver start-dato for Plejebo-sag
*Forsvareren i Plejebo-sagen, Thomas Rørdam, kræver nu, at der sættes et realistisk starttidspunkt for, hvornår en eventuel retssag kan begynde.
Statsadvokat Karsten Hjorth har besluttet at rykke sagen til begyndelsen af 1999.
Men før der sættes en konkret dato, vil Thomas Rørdam skrive til Retslægerådet, der skal vurdere en række lægelige spørgsmål i forbindelse med efterforskningen.
"Jeg vil bede om en foreløbig melding om, hvornår man regner med at kunne besvare spørgsmålene," siger han til Ritzau.
Han mener, at politiet skulle være gået i gang tidligere med at formulere spørgsmål til Retslægerådet.
Politiadvokat Michael Jørgensen ønsker ikke at diskutere efterforskningen, men lægger vægt på, at arbejdet skal gøres ordentligt.
Plejebo-sagen var oprindeligt sat til oktober i år.
Leder på bagsiden

Myndigheder vil puste nyt liv i udvisninger
*Danske udlændingemyndigheder forsøger i den kommende tid at få sat nyt skub i udvisninger af afviste somaliske asylansøgere, skriver Berlingske Tidende.
Trods ihærdigt forarbejde i Somalia er det kun lykkedes at få sendt en enkelt somalier hjem.
Ifølge Rigspolitiet venter 75 somaliere i øjeblikket på at blive udvist til Somalia, og tallet stiger i takt med, at Flygtningenævnet giver afslag på asyl i Danmark.
Udlændingestyrelsen forbereder derfor sammen med Rigspolitiet endnu en gang at sende en delegation til forskellige områder i Somalia for at få de lokale klanledere til at tage imod udviste landsmænd fra Danmark.

Kofi Annan foreslår FN-operation i Afrika
*Generalsekretær Kofi Annan foreslog sent onsdag, at der etableres en fredsbevarende FN-styrke på 1.400 mand i Den Centralafrikanske Republik.
FN-soldaterne skal ifølge anbefalingen afløse en lignende afrikansk styrke.
Den afrikanske styrke, der har soldater fra Burkina Faso, Tchad, Gabon, Mali, Senegal og Togo kan ikke fortsætte, fordi Frankrig, som har været den største sponsor, ikke vil videreføre sin støtte.
Formålet er at opretholde sikkerheden efter en fredsaftale, der standsede en række hær-oprør i 1996 mod præsident Ange-Felix Patasse.
Annan foreslår, at den nye styrke i første omgang får et mandat på tre mandater. Herefter kan FN's sikkerhedsråd foretage en ny vurdering af situationen.

Landbruget kritiserer slagteri i salmonellasag
*Vestjyske Slagteriers håndtering af salmonellafund i røget filet skader landbruget. Det mener Hans Bang-Hansen, viceformand i De Danske Landboforeninger og formand for landbrugets veterinære udvalg.
Slagteriet ventede over 14 dage med at underrette de veterinære myndigheder om, at der var konstateret salmonella i et parti røget filet til Frankrig. Siden er der solgt røget filet i Danmark, som højst sandsynligt er skyld i mindst 46 tilfælde af salmonellaforgiftning.
På Vestjyske Slagterier mener direktionen, at man ikke har handlet forkert, idet ledelsen ønskede at have vished om salmonella-fundet, før myndighederne blev underrettet.

Strid om udtagelse om den danske økonomi
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) har ikke tænkt sig at give Den Danske Banks ordførende direktør, Knud Sørensen, en undskyldning for at have brugt hans citat i en valgannonce for Socialdemokratiet.
Statsministeren mener ikke, der er nogen grund til at undskylde et standpunkt, som han deler med bankdirektøren.
Knud Sørensen er i de socialdemokratiske annoncer citeret for at, "..... Danmark har, om ikke verdens, så i hvert fald EU's stærkeste økonomi.....".
Knud Sørensen har følt sig misbrugt af Socialdemokratiet, fordi partiet har taget citatet ud af sammenhængen i en tale, han har holdt på et lukket møde.

SF: Mere demokrati på højere læreanstalter
*SF vil have reformeret ledelsen af universiteterne, så studenter får mere magt, og omlagt finansieringen for at styrke forskningen. Samtidig foreslår partiet, at Folketinget nedsætter en kommission til i nogle år at udtænke en helt ny og mere sammenhængende organisering af alle de videregående uddannelser.
I et valgudspil, som SF's ordfører på området, Kjeld Rahbæk Møller, fremlagde torsdag, lægger partiet op til mere vidtgående reformer af universiteter og højere læreanstalter end regeringen.
Artikel side 4

Tele Danmark ramt af arbejdsnedlæggelser
*Tele Danmark var torsdagen igennem ramt af omfattende arbejdsnedlæggelser over hele landet med en lang række gener for kunderne til følge.
Selskabet skønner, at mellem 6.000 og 7.000 af de 12.000 medlemmer af Telekommunikationsforbundet nedlagde arbejdet.
Strejken skyldes vrede over, at ledelsen netop har uddelt over 170 fyringssedler uden for den kreds af ansatte, der selv har meldt sig til frivillig fratrædelse.
Problemerne fortsatte torsdag aften og nat. De strejkende medarbejdere mødes igen fredag formiddag eller middag for at drøfte situationen.

Tvivl om sikkerhed ved mini-metroen
*Allerede halvanden måned før Ørestadsselskabet skrev kontrakt med det italienske selskab Ansaldo om byggeriet af Københavns nye minimetro, blev der rejst tvivl om togenes sikkerhed. Det oplyser TV 2/Lorry torsdag. I en rapport udarbejdet af Ørestadsselskabet egen rådgiver, Cowi Consult, rejstes der stærk kritik af sikkerheden i Ansaldos tilbud. Især kritiseres de føreløse togs automatiske bremsesystem, det såkaldte ATC.
Trods Cowi Consults vurderinger vandt Ansaldo opgaven.
Oplysningerne får Venstres Jens Løgstrup Madsen, der er medlem af Folketingets Trafikudvalg, til kræve en forklaring af finansminister Mogens Lykketoft (S), der over for Folketinget forsikrede, at Ansaldos tilbud var det bedste, både fra et økonomisk og et teknisk synspunkt.

Helveg glad for Kina-aftale
*Udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) hilser den aftale velkommen, som Det Danske Center for Menneskerettigheder onsdag indgik i Kina om samarbejde omkring menneskerettigheder, blandt andet uddannelse af fængselspersonale.
Aftalen er et gennembrud i samarbejdet med Kina på menneskerettighedsområdet, mener han.
"Siden det store opgør om menneskerettighederne sidste år har den kinesiske regering taget en række skridt i den rigtige retning. Det her er endnu et skridt i den udvikling," siger Niels Helveg Petersen til Ritzau.

Jeltsin truer med at fyre ministre
*Et utilfreds præsident Boris Jeltsin skabte torsdag stor uro på de russiske finansmarkeder, da han midt under ministerpræsident Viktor Tjernomyrdins redegørelse for Ruslands økonomi forlod et regeringsmøde. Tjernomyrdin forsøgte på sin side at overbevise om, at russisk økonomi er inde i en positiv udvikling med fremgang i 1998.
Regeringen skulle på mødet diskutere den seneste udvikling og de økonomiske problemer, Rusland står midt i blandt andet på grund af krisen i Asien. En række viceministre, embedsmænd og lokale ledere var derfor ekstraindkaldt.
På mødet sagde Jeltsin, at mindst tre ministre ville blive afskediget. Det skete dog ikke, men iagttagere siger, at fyringerne måske kommer fredag.

Anholdelse af Mossad-agent skaber skandale
*Endnu en skandalesag ryster den israelske efterretningstjeneste Mossad.
Israelsk presse bekræftede torsdag, at en Mossad-agent er blevet anholdt i Schweiz efter en mislykket mission.
Flere diplomatiske kilder i den schweiziske hovedstad, Bern, siger, at Mossad-agenten blev taget på fersk gerning, da han var i færd med at installere aflytningsudstyr på den iranske FN-mission i Geneve.
Ifølge avisen Haaretz forsøger Israel at trække i højtstående diplomatiske tråde for at få frigivet Mossad-agenten.
De israelske medier er i øvrigt enige om, at den mislykkede mission i Schweiz var det, der direkte udløste Danny Yatoms afgang i tirsdags som chef for Mossad.
Nyhedsanalyse her på siden

KL ind i møllesag fra Maribo
*Det er nu op til Kommunernes Landsforening (KL) at udrede trådene i sagen om borgmesterens og kommunaldirektørens indbringende køb af vindmøllegrunde i Maribo Kommune.
På et ekstraordinært byrådsmøde torsdag aften besluttede et flertal af medlemmerne at lade KL vejlede i sagen efter et udspil fra den socialdemokratiske viceborgmester Lissen Steffensen, og man undgik dermed at skulle tage stilling til kommunaldirektørens redegørelse for hans og borgmesterens køb.
Kommunaldirektør Mogens Stryger kom ganske enkelt ikke til orde, og borgmester Finn Nielsen (S) var ikke til stede, da han ferierer i Thailand.

Den Danske Bank udsætter indsigelsesfrist
*Den Danske Bank har valgt at imødekomme kammeradvokatens anmodning om at frafalde indsigelse vedrørende forældelse og passivitet i Færø-banksagen.
Det fremgår af en meddelelse fra banken til Fondsbørsen.
"Efter bankens advokats opfattelse er såvel forældelses- som passivitetsvirkning vedvørende aktiebytter allerede indtrådt. Den modtagne anmodning skønnes derfor uden betydning for banken, som således ikke ser nogen grund til at undlade at imødekomme anmodningen," hedder det i meddelelsen. Bankens tålmodighed er dog begrænset indtil udgangen af april 1998, idet det i meddelelsen fastslås, at banken ønsker "en snarlig" afklaring vedrørende Færø-banksagen.
Regeringen havde gerne set en sædvanlig tidsubegrænset fristafbrydelse, men tager til efterretning, at Den Danske Bank alene har ønsket at udsætte fristen til udgangen af april 1998.
"Herved skal der ikke tages stilling til sagsanlæg under valgkampen," hedder det i en pressemeddelelse fra Statsministeriet.
I modsætning til statsministeren er Færøernes lagmand Edmund Joensen tilfreds med, at Den Danske Bank torsdag indvilgede i, at fristen udsættes. Han forventer, at der optages politiske forhandlinger om kompensation for tabet ved at overtage Færoya Banki, så snart der i Danmark er dannet regering efter folketingsvalget den 11. marts.

Redigeret af Jesper Jürgensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her