Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

26. februar 1998

Uenighed om færøsk udspil
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussen sagde igår, at han allerede for 14 dage siden via den danske kammeradvokat meddelte Færøernes lagmand, at den danske regering gerne indgår en aftale om afbrydelse af forældelsesfristen for erstatningskrav. Svaret kommer efter Færøerenes Lagtings erklæring om, at de vil stævne både Finansieringsfonden, Den Danske Bank og den danske stat, hvis forældelsesfristen i forbindelse med banksagen ikke udsættes. Statsministeren stillede sig uforstående overfor det færøske udspil, mens professor i formueret på københavns universitet, Mads Bryde Andersen, mener, at Nyrups udspil ikke er nok.
"At statsministeren via kammeradvokaten har meddelt, at han gerne vil indgå aftale om at afbryde forældelsesfristen svarer til, at du meddeler, at du er interesseret i at købe en bil. Men du har ikke købt bilen endnu, og på samme måde er aftalen om suspension af forældelsesfristen ikke indgået endnu," siger Mads Bryde Andersen til Ritzaus Bureau.
Finansieringsfondens formand, tidligere finansminister Knud Heinesen, kalder til gengæld færøerens udspil "en underlig disposition" at stævne Finansieringsfonden, som færingerne selv ejer.
"Det er en meget ejendommelig situation, at være bestyrelsesmedlem i en fond, hvis ejer - landsstyret - stævner en i en sag," siger Knud Heinesen, der mener, at færøerne retter deres kritik mod de forkerte.

Miljøekspert kritiserer Miljøstyrelsen
*En af Danmarks fremtrædende miljøeksperter, Finn Bro-Rasmussen, anklager i et åbent brev til miljøminister Svend Auken (S) Miljøstyrelsen for at handle for langsomt, når det gælder pesticider i drikkevandet.
Senest har Miljøstyrelsen overhørt en række advarsler om stoffet MTBE, som tilsættes benzin i stedet for bly. Eksperter fra Danmarks Tekniske Universitet har siden 1990 advaret om, at MTBE udgjorde en trussel mod drikkevandet.
Alligevel fastholdt Miljøstyrelsen, at MTBE ikke udgjorde noget problem og først i 1997 reagerede styrelsen.
SF fremsatte i går en række forslag, der skal afvikle det voksende kemikalietryk - det såkaldte kemikaos - som mennesker udsættes for.
Artikel side 4

Fredeligt vagtskifte i Sydkorea
*Sydkoreas nye leder Kim Dae-Jung blev i går taget i ed som landets nye præsident.
Det var det første fredelige magtskifte fra et regeringsparti til et oppositionsparti i 50 år i det asiatiske land.
Den 74-årige Kim Dae-Jung er tidligere systemkritiker. Han vandt præsidentvalget den 18. december i fjor.
I sin indsættelsestale lovede han forsonlige initiativer over for det kommunistiske Nordkorea og varslede økonomiske reformer i det Sydkorea, som er ramt af den finansielle krise i regionen.
Artikel side 5

Forældreløse i Rwanda må klare sig selv
*Mindst 300.000 forældreløse eller forladte børn må klare sig på egen hånd og lever helt uden hjælp eller beskyttelse af voksne efter folkedrabet i Rwanda i 1994, skriver den private hjælpeorganation World Vision i en rapport, der blev offentliggjort i går.
Ifølge World Vision foretager myndighederne i Rwanda sig ikke noget i forhold til de mange forældreløse børn, der udover bedre fysiske forhold har hårdt brug for mental og psykologisk hjælp efter efter deres traumatiske oplevelser under de rabiate massemord i 1994. Ifølge FN har flere end en tredjedel af børn i Rwanda set deres kammerater dræbe andre børn og voksne. Halvdelen har set massakrer.
Artikel side 5

Vandmiljøplan sendt til EU-kommissionen
*"Forliget om vandmiljøplanen vil overbevise EU-kommissionen om, at Danmark opfylder kravet om at sænke udledningen af kvælstof med 100.000 ton i år 2002," sagde miljøminister Svend Auken i går. EU-Kommissionen har tidligere skrevet et åbent brev til Danmark for at overtræde nitrat-direktivet.
Det kan dog volde problemer, at vandmiljøplanen ikke skærper de såkaldte harmonikrav for visse kvægavlere, så de skal have et større areal pr. antal kreaturer. Men miljøminister Svend Auken sagde i går, at "problemet kan løses, fordi vandmiljøplanens andre elementer sænker udledningen af kvælstof."
"Hvis vi ikke kan komme igennem med en dispensation for harmonikravet for en del af kvægbruget, så har vi allerede skrevet ind i aftalen, at vi må tilpasse os," sagde Svend Auken.

Konservative byder CD velkommen
*De konservative er parate til at bøje sig for CD's krav om at frede udlændingepolitikken, hvis de borgerlige vinder valget med støtte fra CD.
"Bliver CD tungen på vægtskålen, har CD en form for veto på det område. Anderledes kan det ikke være," sagde de konservatives udlændingeordfører Helge Adam Møller i går til Aktuelt.

Regeringen vil indføre ny grøn afgift
*Regeringen vil efter valget indføre en ny grøn afgift på et tocifret millionbeløb, fastslog miljøminister Svend Auken i går. Afgiften skal gælde de stoffer, der blødgør plast som pvc. - phtalater - som er under mistanke for at fremkalde testikelkræft og forringe mænds forplantningsevne.
"Vi vil komme med en kraftig afgift på phtalater, så forbruget vil gå drastisk ned. Jeg venter i den ny pvc-handlingsplan, som må vente til efter valget, at vi får nedbragt mængden af pvc i Danmark ganske betydeligt, fjernet tungmetaller og phtalaterne fra pvc," sagde Svend Auken ifølge Ritzaus Bureau.

Frankrig har ved taget atomtraktat
*Det franske parlament, Nationalforsamlingen, har enstemmigt vedtaget at ratificere CTBT-traktaten om et internationalt forbud mod forsøg med atomvåben.
Frankrig, der er en af de fem erklærede atommagter sammen med USA, Rusland, Kina og Storbritannien, underskrev traktaten i september 1996, da den blev vedtaget i FN's generalforsamling. 156 lande har underskrevet CTBT-traktaten, den træder først i kraft, når 44 lande har ratificeret den. Hidtil har kun 10 lande ratificeret den.

Sinn Fein mødes med premierministeren
*Den britiske premierminister, Tony Blair, skal mødes med Sinn Feins leder, Gerry Adams, i den kommende uge, selv om det nordirske republikanske parti midlertidigt er udelukket fra fredsforhandlingerne i Nordirland indtil den 9. marts, skrev den britiske avis The Sun i går.
Ifølge Reuters Bureau har Gerry Adams sagt, at han vil have et møde med Tony Blair, før han bestemmer sig for, om "Sinn Fein vil vende tilbage til fredsforhandlingerne i næste måned." Ifølge den britiske avis The Sun har Tony Blair accepteret at mødes med Gerry Adams

Butikker mærker kød med antibiotika
*Flere af Danmarks store supermarkedskæder vil ikke sælge svinekød under etiketten "uden vækstfremmere", hvis grisene som små har fået antibiotiske vækstfremmere.
Den 1. marts forsvinder de antibiotiske vækstfremmere fra foderet til slagtesvin, men det er ikke nok, lyder meldingen.
"Vi skelner ikke imellem, om vækstfremmerne er brugt til slagtesvin eller smågrise. Hvis grisene har fået vækstfremmere under opvæksten, vil vi mærke kødet", siger Mogens Aaby fra Dansk Supermarked A/S til Ritzaus Bureau.
Dansk Supermarked lancerer en ny mærkningsordning - "Kend varen". Og der vil der stå om, smågrisene har fået antibiotiske vækstfremmere under opvæksten. Heller ikke FDB vil markedsføre svindekød som fri for vækstfremmere, hvis det er brugt i opvæksten.

Forhandlinger i hårknude
*Arbejdsmarkedets parter på industriens område nåede ikke til enighed under gårsdagens møde med Forligsmand Asbjørn Jensen.
De to parter står samme sted som søndag, hvor forhandlingerne brød sammen.
"Jeg har bedt dem overveje, om det er industrien, der skal bryde igennem. Er det det, så er det op til dem at opnå enighed, sagde Asbjørn Jensen efter mødet med Dansk Industri, DI, og kartellet CO-Industri til Ritzaus Bureau.
Mandag den 2. marts overtager forligsmanden de videre forhandlinger. Parterne kan indtil da forhandle på egen hånd, men i går var der ikke aftalt nye egentlige forhandlingsmøder mellem parterne.

Olieeventyr i Skagerrak udsættes
*Den svenske regering vil have den danske regering i samråd for at drøfte de danske planer om at søge olie i Skagerrak. Den svenske regering har påberåbt sig den Nordiske Miljøbeskyttelseskonvention og der skal nedsættes et samråd for afklare miljøkonsekvenserne af kemikaliehåndtering ved olieboringer i Skagerrak. Det betyder, at de danske planer om olieboringer udskydes.

General skal afdække folkedrab i Rwanda
*Den canadiske general Romeo Dallaire, der stod i spidsen for FN's fredsbevarende mission i Rwanda (UNAMIR) fra oktober 1993 til august 1994, begyndte i går sit længe ventede vidneudsagn ved FN's tribunal for krigsforbrydelser. UNAMIR blev udsat for intens kritik efter tilsyneladende at have opført sig passivt, trods udsigterne til det etniske folkemord, der tog fart under Dallaires udstationering i Rwanda. Dallaire har forklaret retten, at han havde advaret om en forestående etnisk katastrofe og at hans fredsbevarende styrke ikke havde fået de ressourcer, de havde anmodet om.
Artikel side 5

Oprørere frigiver svensk gidsel
*Oprørere i Georgien frigav de sidste af de FN militærobservatører og civile, de har holdt som gidlser, heriblandt den svenske major Mårten Mölgård. Gidseltagerne havde krævet, at gruppe, som er blevet anholdt efter et attentat det 9. februar på den nuværende præsident, Eduard Sjevardnadse, sættes på fri fod.

Strømpebukserne passer ikke politiet
*Politicheferne i Hongkong har fået problemer med de strømpebukser, de har indkøbt til byens kvindelige politibetjente. Strømpebukserne krøller, krymper og hænger på en gang få minutter efter, betjentene har taget dem på. "Vor kvindelige betjente har klaget og føler sig ikke tilpas i tøjet, og vi har nu bestilt fire nye slags strømpebukser," siger politichef Charles Mitchell.

Den cubanske revolution dør aldrig
*Cubas præsident, den 71-årige Fidel Castro, spottede sine politiske modstandere i sin syv timer lange tale til Nationalforsamlingen efter hans genvalg som Cubas ubestridte leder.
"De snakker om en overgangsperiode efter Castro. Men hvad er det for en overgang? Det er tåbeligt at tro, at den cubanske revolution dør efter min tid. De folk, der tror, at Cuba vil gå fra socialisme til kapitalisme ligesom de tidligere østbloklande, skal vide, at det aldrig kommer til at ske på Cuba," erklærede Fidel Castro ifølge Reuters Bureau.
Men noget er der sket på Castros ø siden 1959. Pavens besøg på øen sidste måned var utænkeligt for bare få år siden, og selvom Castro hårdnakket i sine taler nægter at bøje sig for verden udenom øen, så har landet lukket op for store kapitalinvesteringer, og luksushotellerne blomstrer på Cuba. Den almindelige cubaner har dog fået det mærkbart dårligere, og stadig flere kræver forandringer Castros Cuba.
Castros bror og mulige efterfølger, den 66-årige forsvarsminister Raúl Castro, blev ved samme lejlighed genvalgt til første vicepræsident.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her