Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

14. februar 1998

Stadig flere børn hæmmet af handicap
*Stadig flere skolebørn har så store fysiske eller psykiske handicap, at de er ude af stand til at følge den almindelige undervisning i folkeskolen.
Antallet af skolebørn, som henvises til vidtgående specialundervisning, er siden 1985 vokset med godt 75 procent. Og i samme periode er de stærkt handicappedes andel af det samlede antal skolebørn forøget med over 50 procent. Det fremgår af en ny opgørelse fra amterne, som står for den vidtgående specialundervisning, skriver Berlingske Tidende.
Som årsager til udviklingen peger amterne bl.a. på mere præcise diagnoser af psykiske problemer hos børn, en mindre rummelig folkeskole - og at flere for tidligt fødte børn i dag overlever.

Australierne skal stemme om republik
*Australiens premierminister, John Howard, sagde fredag, at australierne næste år skal stemme om at skære båndene til Storbritannien over og i stedet danne en republik.
En forfatningskonvention stemte fredag med overvældende flertal for at gøre op med Australiens 210 år gamle bånd til Storbritannien og i stedet danne en republik fra den 1. januar år 2001.

Kvinder får de bedste uddannelser
*Europas kvinder har indtaget føringen, når det gælder om at have den bedste uddannelse. Alligevel er det mændene, der løber med de bedste stillinger, ligesom kvinderne har en større risiko for at blive arbejdsløse, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Det viser en ny undersøgelse fra Eurostat, som er EU-Kommissionens statistiske afdeling.
Hver gang 100 mænd i EU får en længere videregående uddannelser, får 110 kvinder en tilsvarende uddannelse. Til gengæld er syv procent af kvinderne med det høje uddannelsesniveau i EU arbejdsløse. Det gælder kun for fem procent af mændene.
I Danmark er der imidlertid ifølge Eurostat lige mange arbejdsløse kvinder og mænd. Men det til trods for at også danske kvinder har opnået et højere uddannelsesniveau end mændene.

Norsk-dansk konsul blev tortureret til døde
*Den dansk-norske konsul i Burma, James Leander Nichols, blev tortureret og mishandlet i et fængsel, før han døde i juni 1996.
Det bekræfter en fange, som sad i fængsel sammen med Nichols, siger formanden for den norske Burma-komite, Halvard T. Kuløy.
Ifølge medfangen blev Nichols jævnligt mishandlet og hele tiden nægtet livsvigtig medicin. Den norske Burma-komite anser medfangens oplysinger for troværdige.

IRA mistænkes for at stå bag drab
*Politiet i Nordirland mistænker IRA for at stå bag drabene på to protestanter i begyndelsen af denne uge, oplyser ministeriet for Nordirland fredag.
"IRA var involveret i drabene," sagde Ronnie Flanagan, som er chef for det nordirske politi. Kilder i politiet har oplyst, at tre medlemmer af IRA er arresteret i forbindelse med drabet på den fremtrædende protestant Robert Dougan tirsdag, og at IRA's væbnede gruppe Direct Action Against Drugs var involveret i drabet på den 29-årige narkohandler Brendan Campbell i mandags.

Fredstyrker har magten i Freetown
*Den vestafrikanske fredstyrke i Sierra Leone, ECOMOG, syntes fredag at nå sit mål om at afsætte landets militærjunta, der blev meldt på vild flugt fra hovedstaden Freetown.
Der blev dog fredag fortsat meldt om kampe flere steder i hovedstaden, og talsmænd for juntaen sagde videre, at de ville fortsætte kampen mod ECOMOG fra andre baser rundt om i landet.

Smog-trussel rejser sig over Sydøst-asien
*Sydøst-asien ser ud til at blive ramt af endnu et smogtåge efter at skovbrande spreder sig over Indonesien. Det forudsagde forskere torsdag.
Hvis ilden får fodfæste i Sumatra og Kalimantan, hvor der er blevet reporteret om mange nye såkaldte "varme områder", kan Brunei, Malaysia, Singapore, Filipinerne og det sydlige Thailand opleve en gentagelse af luftforureningen fra sidste år.
Det kan udvikle sig til en katastrofe for regionens økonomi som i forvejen er rystet af valutakrisen, forudsiger økonomer.

Fagforbund er på konfliktkurs
*Fagforbundene på det private arbejdsmarked har linet op til konflikt fra den 2. marts. Fredag eftermiddag var der nemlig afgivet konfliktvarsel på samtlige områder, der skal have ny overenskomst i år.
"Vi har modtaget konfliktvarsler fra stort set hele vejen rundt, og CO-Industris konfliktvarsel fik vi lige over middag," sagde chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforenings overenskomstafdeling, Keld Burmølle, fredag til Ritzaus Bureau.
Konfliktvarslerne omfatter omkring 400.000 ansatte på blandt andet industriens, byggebranchens og transportens områder.

IMF letter økonomiske krav til Thailand
*Den Internationale Valutafond (IMF) meddelte fredag, at Thailand i stedet for et overskud på én procent på statsbudgettet næste år får lov at operere med et underskud på mellem én og to procent.
Meddelelsen blev givet efter et møde mellem IMFs Asien-direktør, Hubert Neiss og den thailandske ministerpræsident Chuan Leekpai.
Aftalen om budgettet var en del af de barske krav til Thailands økonomi, IMF sidste år stillede som et led i den lånepakke på omregnet 120 milliarder kroner som Valutafonden stillede til rådighed for at redde Thailand ud af den økonomiske krise.

Hiv-smittet pige kan få erstatning hurtigt
*Den hiv-smittede seksårige pige fra Aalborg kan få udbetalt sin erstatning uden de store politiske og administrative krumspring.
Det fastslår justitsminister Frank Jensen (S), som er enig i, at pigen skal nyde godt af sin erstatning med det samme. Han gør opmærksom på, at de regler, der gælder i dag, gør det muligt at udbetale erstatningen med det samme. Ellers er det almindeligt at vente med udbetalingen, til den pågældende er fyldt 18 år.

Politikere bag Clan som bagmandschef
*Et folketingsflertal bakker op om den hårdt kritiserede chef for bagmandspolitiet, Michael Clan.
Det stod klart, efter at Folketingets skatteudvalg fredag i over to timer havde gransket Clans habilitet og privatøkonomi. Der var borgerlig opbakning til justitsminister Frank Jensens beslutning om, at Clan kan fortsætte som øverste chef for bagmandspolitiet, efter at han selv har trukket sig som koordinator for den særlige indsats imod selskabstømmeri.
Enhedslisten samt SF og Dansk Folkeparti fægtede forgæves for det synspunkt, at Clan er så skadet på sit offentlige omdømme, at han alligevel bør anses for uegnet som chef for Statsadvokaturen for Økonomisk Kriminalitet alene af den grund.

Wei Jingsheng afvist i Canada
*Den kinesiske systemkritiker Wei Jingsheng, der kommer til Danmark i næste måned, kritiserer de vestlige ledere, der ikke vil møde ham. Wei, der sidste år blev sendt i eksil i USA efter næsten 20 år i kinesiske fængsler, besøger i øjeblikket Canada, hvor ministerpræsident Jean Chretien har afvist ham.
"Hvis regeringerne ikke støtter mennesker, der er blevet udvist for at undersøge forholdene i Kina, fratager de i virkeligheden deres egen befolkning retten til alternative informationer," sagde Wei Jingsheng efter et kort møde med den canadiske udenrigsminister Lloyd Axworthy.
Wei har udtrykt ønske om blandt andet at møde udenrigsminister Niels Helveg Petersen under besøget i Danmark, men Helveg har endnu ikke sagt ja eller nej til mødet.

Fyret tillidsmand vil sagsøge ledelsen
*Den fyrede tillidsmand Suran Ahmed besluttede sig fredag eftermiddag for at sagsøge ledelsen af MiljøTeam Århus for de beskyldninger om seksuelle eskapader, der lå bag ledelsen beslutning om at fyre ham fredag i sidste uge.
Efter et flere timer langt møde fredag, hvor Suran Ahmed blev præsenteret for ledelsens tilbud og betingelser for en genansættelse, oplyste han, at han nu agter at anlægge sag via det civilretlige system for at opnå en totalrenselse.
Ledelsen i MiljøTeam Århus havde efter forhandlingerne ingen kommentarer. Hverken til tilbudet eller Suran Ahmeds beslutning om at sagsøge ledelsen.
Ifølge den konstituerede administrerende direktør, Allan Larsen, vil ledelsen først tirsdag efter et repræsentantskabsmøde kommentere sagen.

NATO giver ny regering kontrol over tv
*Den nye moderate regering i den serbiske del af Bosnien indgik fredag aftale med NATO om at få overdraget kontrollen med tv-sendere, som siden oktober har været beskyttet af den internationale stabiliseringsstyrke.
"Vi har underskrevet en aftale om at overdrage hele SRT-komplekset (det serbiske tv-netværk) til dets ejer, den serbiske regering," sagde Jacques Klein, der er stedfortræder for det internationale samfunds repræsentant i Bosnien, Carlos Westendorp.
Sidste efterår greb NATO ind over for SRT, fordi ultra-nationalistiske grupper i Pale brugte det til propaganda-udsendelser vendt mod det fjendtlige samfund.

19 systemkritikere løsladt på Cuba
*Cuba har løsladt de første 19 af de omkring 300 politiske fanger, som landets regering har lovet at sætte på fri fod i kølvandet på pave Johannes Paul IIs besøg på øen i sidste måned, oplyste en ledende systemkritiker fredag
Odilia Valdes Collazo, formand for en gruppe, der kalder sig Det Cubanske Parti for Menneskerettigheder, oplyser, at de løsladte bl.a. omfatter Hector Palacios, en kendt systemkritiker, der var i færd med at afsone en dom på 18 måneders fængsel for "disrespekt for myndighederne".
Collazo sagde, at Palacios og 17 andre systemkritikere fredag morgen blev løsladt fra Combinado del Este-fængslet i Cubas hovedstad, Havana. En 19. systemkritiker blev torsdag aften løsladt i Manzanillo i det østlige Cuba.

Køge-lurer erklæret valgbar
*Det er ikke nogen hindring for en ung politikers karriere at belure nøgne damer i en svømmehal.
Fredag erklærede Indenrigsministeriets valgbarhedsnævn kommunalpolitikeren, Anders Møller (V), for valgbar til både kommunalbestyrelsen i Køge samt til amtsrådet i Roskilde.
Valgbarhedsnævnets begrundelse for afgørelsen var, at beluringen ikke gør Anders Møller uværdig til at bestride nogen bestyrelsesposter.

Militante muslimer får hjælp fra grupper i EU
*Militante muslimer i Algeriet får hjælp fra grupper, som uhindret indsamler støtte i Storbritannien, Belgien og Sverige. Det siger det franske medlem af Europa-parlamentet, Michel Scarbonchi, der netop har været i Algeriets hovedstad, Algier.
"De europæiske lande må acceptere deres eget ansvar for massedrabene på civile i Algeriet," sagde han torsdag.
"Alle ved, at grupper uden problemer udgiver aviser og indsamler penge til Den Islamiske Frelserhær i London, Bruxelles og Stockholm," fortsatte Michel Scarbonchi.
Den Islamiske Frelserhær er den væbnede gren af det forbudte parti Den Islamiske Frelserfront (FIS).
Scarbonchi var med i en ni-mands parlamentarisk delegation, som på vegne af Europa-parlamentet skulle danne sig et indtryk af den seneste udvikling i Algeriet, hvor tæt ved 60.000 mennesker har mistet livet under blodige sammenstød mellem det algeriske militærstyre og militanske muslimske grupper, der i de seneste måneder har optrappet konflikten ved at dræbe ubevæbnede civile.

Redigeret af Jesper Jürgensen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu