Uroligheder i Indonesien fortsætter
*Indonesiens præsident Suharto satte torsdag sit militær i øget beredskab for at tage sig af fortsatte uroligheder i forbindelse med inflation og fødevaremangel i landet.
I løbet af dagen havde hundredevis af demonstranter raseret forretninger i byen Jatiwangi i Vestjava-provinsen.
Sikkerhedsstyrkerne oplyser, at de har anholdt 18 mennesker og genoprettet ro og orden. Men øjenvidner siger, at situationen i byen, der ligger 250 kilometer øst for hovedstaden Jakarta, fortsat er spændt.
Ifølge øjenvidnerne var 44 forretninger blevet raseret, og andre 15 var der sat ild til. De fleste af forretningerne er ejet af etniske kinesere.
Flere end 35.000 politifolk og soldater var torsdag udkommanderet eller gjort klar til indsættelse i Jakarta, hvis urolighederne skulle brede sig hertil.
Samtidig beordrede præsident Suharto ledende militærfolk til at gøre sig parat til at slå ned på de folkelige uroligheder, der har rod i landets økonomiske krise.
Stort færøsk flertal vil have mere selvstyre
*Færingernes utilfredshed med den nuværende ordning mellem Danmark og Færøerne har aldrig været større end nu.
En meningsmåling, som er offentliggjort i Færøernes største avis, Dimmalætting, viser, at over to trediedele af den færøske vælgerbefolkning nu ønsker fuld uafhængighed fra Danmark eller øget selvstyre.
Det er det største antal nogensinde, siden der på Færøerne blev udført opinionsundersøgelser om færingernes forhold til Danmark.
Danske politikere vil besøge Tibet
*Danske politikere ønsker selv at undersøge menneskerettighederne i Tibet. Dermed kan der være lagt op til en ny konfrontation mellem Danmark og Kina, skriver Aktuelt.
Kineserne vil traditionelt ikke have andre lande til at blande sig i, hvad de betegner som "indre anliggender".
Det er medlemmerne af Folketingets Udenrigspolitiske Nævn, som i august vil besøge Kina.
Styret i Beijing har givet grønt lys for det kontroversielle besøg, som også kommer til at omfatte Tibet.
Det Udenrigspolitiske Nævn har tidligere planlagt et besøg til Kina og Tibet, men det blev lagt på is, da Kina ville ville acceptere et besøg i Tibet, som har været besat af kineserne siden 1950.
EU-komité siger ja til gensplejset majs
*En videnskabelig EU-komité har godkendt markedsføring i hele EU af tre forskellige gensplejsede majsplanter og en gensplejset type rapsfrø.
Det oplyste EU-Kommissionen ifølge nyhedsbureauet Reuter torsdag i Bruxelles. Ifølge Kommissionen er der ingen beviser for, at markedsføring af de genmodificerede organismer kan skade sundheden for dyr eller mennesker.
Det drejer sig om majs fra den amerikanske kemikoncern Monsanto, det schweiziske medicinalfirma Novartis og den tyske AgrEvo-gruppe, som også står bag ansøgningen om godkendelse af de genmanipulerede rapsfrø.
Lykketoft vil slanke den offentlige sektor
*Finansminister Mogens Lykketoft vil slanke den offentlige sektor med omkring 10 milliarder kr. Som optakt til efterårets finanslovsforhandlinger har Finansministeriet allerede meddelt de andre ministerier, at der skal gennemføres store besparelser, skriver Børsen.
Ifølge avisens oplysninger er sparekravene dobbelt så store som dem, der blev stillet på samme tidspunkt sidste år.
Kravene til besparelserne tyder ifølge Børsen på, at valget vil blive afholdt tidligt for at undgå en situation, hvor regeringen enten skal forsvare en løs økonomisk politik eller gøre rede for omfattende besparelser, der måske begejstre landets økonomer, men tirre de vælgergrupper som rammes.
Mange beskæftigede går fortsat på efterløn
*På trods af faldende ledighed gennem de seneste år er der fortsat flere end 17.000 personer fra kernearbejdsstyrken, der forlader arbejdsmarkedet for at gå på efterløn, viser en særkørsel fra Danmarks Statistik.
I første halvår af 1997 forlod godt 8.500 personer fra kernearbejdsstyrken deres job for at gå på efterløn, skriver Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev, Agenda.
Kernearbejdsstyrken består af personer, som i en treårs-periode frem til overgangen til efterløn havde en ledighedsgrad på under 0,2.
Dermed har antallet af nye efterlønsmodtagere fra netop den del af arbejdsstyrken været konstant gennem de seneste to og et halvt år.
Tilgangen skyldes blandt andet, at stadig flere personer finder vej fra overgangsydelse til efterløn.
Gennem de seneste 10 år har stadigt flere akademikere og selvstændigt erhvervsdrivende benyttet sig af ordningen, mens Kvindeligt Arbejderforbund tegner sig for flest medlemmer på efterløn.
Dansk Folkeparti kritiseres for plakat
*Dansk Folkepartis brug af en dansk plakat fra afstemningen op til Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920 møder skarp kritik fra sønderjyske folketingsmedlemmer.
Poul Quist Jørgensen (S) kalder partiets brug af genforeningsplakaten for "usmagelig", og Peder Sønderby (V) kalder det "oprørende" og "politisk plattenslageri".
Det er kunstneren Thor Bøgelund, der lavede plakaten med teksten "Mor, stem dansk - tænk på mig" og billedet af et barn med Dannebrog som en dansk plakat i forbindelse med afstemningen i Sønderjylland, der da havde været tysk siden 1864.
Dansk Folkeparti genbruger plakaten for at advare mod, at grænserne i Europa udviskes.
Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti afviser kritikken. Hun siger til DR-Radio Syd, at hun står 100 procent inde for det, der er lavet.
Regeringsfly skudt ned af befrielseshær
*Det Sudanske Folks Befrielseshær (SPLA) meddelte torsdag, at dets oprørsstyrker har nedskudt et regeringsfly i den sydlige del af landet, og at Sudans første-vicepræsident, Al-Zubair Mohammad Saleh, er blevet dræbt.
"Flyet var på vej til Juba (i det sydlige Sudan, red.), og da det var i et område, vi kontrollerer, skød vi det ned," siger Justin Yaac, talsmand for SPLAs politiske gren, til det britiske nyhedsbureau Reuter.
Sudans officielle nyhedsbureau, SUNA, oplyser, at Al-Zubair og otte andre embedsfolk blev dræbt, da deres fly styrtede i en flod i nærheden af Nasir, 800 kilometer syd for den sudanske hovedstad, Khartoum.
SPLA har gennem de seneste uger optrappet dens offensiv i det sydlige Sudan. Oprørshæren er for tiden involveret i voldsomme kampe om kontrollen med Sudans næststørste by, Wau, 600 km øst for Nasir.
Millionregning til dømte Ri-Bus-aktivister
*En anselig regning er på vej til tre af de dømte Ri-Bus-aktivister oven i de ubetingede fængselsstraffe fra byretten.
Alene regningen fra de fire forsvarsadvokater, der udgjorde det juridiske forsvar for de aktionerende chauffører og aktivister fra den årelange buskonflikt i Esbjerg, løber indtil videre op i 1,3 millioner kroner.
Millionregningen skal deles af de dømte aktivister, Peter Kleist Christiansen, Thomas Kjær og John Andersen. Den fjerde dømte aktivist ved byretten, Bjørn Marcher, slipper for del i regningen, da han kun blev dømt for besiddelse af en gummiknippel. De dømte har alle appelleret dommene til Landsretten.
I første omgang er det dog retten i Esbjerg, der betaler regningen, men når hele sagen er afsluttet, sendes den videre til de dømte aktivister.
Weiss vil have erstatningspraksis ændret
*Sundhedsminister Birte Weiss vil gøre det muligt, at børn under 18 år i helt særlige tilfælde kan få udbetalt erstatning fra Patientforsikringen.
Som loven administreres i dag, kan en erstatning først udbetales fra det fyldte 18. år, fordi erstatningen følger barnet og ikke værgen.
Baggrunden for at Birte Weiss går ind i spørgsmålet, er en sag fra Aalborg, hvor en seks-årig pige, der er blevet hiv-smittet på Aalborg Sygehus, først kan få sin erstatning udbetalt, når hun fylder 18 år.
Birte Weiss mener, at sagen kan klares administrativt, og derfor kontakter hun mandag justitsminister Frank Jensen.
Danmark vil støtte front mod Irak
*Den danske regering er parat til at gå med i en eventuel militæraktion mod Irak og Saddam Hussein.
Det sagde udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) torsdag til Ritzau.
Hvor stort det danske engagement bliver afgøres først i begyndelsen af næste uge.
"Vi ønsker at lægge et maksimalt politisk og militært pres på Iraks præsident, Saddam Hussein, for at få ham til at efterleve FN's resolutioner," siger Helveg Petersen. Udenrigsministeren tilføjer, at det endnu ikke er afgjort, hvordan Danmark skal deltage militært eller i hvor stort et omfang. Det overvejer regeringen i øjeblikket.
Helveg Petersen udelukker dog, at den danske regering sender kampfly til Mellemøsten.
"Det er regeringens hensigt at sende et klart politisk signal om støtte til den brede internationale opinion, som ikke vil acceptere, at Saddam Hussein trodser FN," siger Niels Helveg Petersen.
Han understreger, at regeringens holdning ligger på linie med Norge og flere andre lande.
Artikel på forsiden
Voldsomme kampe i Freetown
*Voldsomme ildkampe og bombardementer rystede i går det centrale Freetown, hovedstaden i den vestafrikanske stat Sierra Leone, oplyser indbyggere i telefonsamtaler med det franske nyhedsbureau AFP.
Tidligere torsdag kunne Det Internationale Røde Kors (ICRC) meddele fra dets hovedkvarter i Geneve, at den nigeriansk-ledede interveneringsstyrke ECOMOG, var rykket ind i Freetown.
En anden nødhjælpsorganisation, The International Crisis Group (ICG), sagde torsdag, at mindst 250 mennesker var blevet dræbt i Freetown siden tirsdag. I samme tidsrum er 5.000 flygtet fra hovedstaden.
Mænds hjerner svinder mere end kvinders
*Mænds hjerner skrumper mere med alderen end kvinders. Amerikanske forskere på Henry Ford Hospital sagde onsdag, at de har fundet bevis for endnu en forskel mellem kønnene. Når væsken omkring hjernen stiger, er det et tegn på, at hjernen skrumper. Når en mand er mellem 65 og 95 år, stiger denne væske i gennemsnit med 30 procent. Hos kvinderne på samme alder stiger væsken med en procent.
Den del af hjernen, der svinder mest ind, er den, der styrer kontrol, tankevirksomhed, planlægning og hukommelse.
Men mændene behøver ikke at fortvivle. Kvinder rammes oftere af sygdommen Alzheimer, end mænd gør.
Dialog er vejen frem
*Den kinesiske viceministerpræsident, Li Lanqing, indledte igår sit fem dage lange officielle besøg i Danmark med to timers samtale med udenrigsminister Niels Helveg Petersen.
På et meget kort pressemøde efter de politiske drøftelser afslørede begge smilende, at kodeordet for Danmarks og Kinas forhold i fremtiden bliver dialog. Helveg ridsede kort op, hvilke emner han havde diskuteret med sin kinesiske modpart, og nævnte ud over den stigende samhandel og miljøsamarbejde konkret menneskerettighederne i Kina.
Li Lanqing kom i sin korte tale ind på meneskerettighederne. Han sagde blandt andet, at det er naturligt, at der er forskelle mellem de to lande: "Vore kulturer og den økonomiske udvikling er også helt forskellig. Disse forskelle - også på menneskerettighedsområdet - bør vi overkomme gennem mere dialog," sagde Li Lanqing. Han inviterede "de danske venner" til oftere at besøge Kina for på den måde bedre at kunne forstå Kina og overvinde forskellene.
Li Lanqing blev på pressemødet spurgt, hvorfor Kina ikke ønsker, at vestlige politikere mødes med systemkritikeren Wei Jinsheng : "Han er en kriminel, der har brudt landets love. Han er blevet løsladt udelukkende af helbredsmæssige årsager - efter eget ønske. Vi håber, at ingen vil drage forkerte konklusioner eller lade sig bedrage af denne persons demagogik, sagde Li.
Redigeret af Jesper Jürgensen