Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

11. februar 1998

Danmark støtter angreb på Irak
*Ifølge TV2-nyhederne tirsdag aften, som citerer den danske udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R), "støtter Danmark et militært angreb på Irak."
I mens maner Sveriges viceudenrigsminister, Jan Elliasson, til besindighed og sagde i går, at USA bør vente med at gribe militært ind mod Irak, indtil FN's sikkerhedsråd har vedtaget en ny resolution. "For os er det umådeligt vigtigt, at vi afprøver alle veje, inden vi truer med magtanvendelse," sagde Eliasson efter at have haft møder med en række EU-ambassadører og udenrigspolitiske koordinatorer i Bruxelles.

Lægefejl skal have konsekvenser
*Det skal være nemmere at suspendere læger, der begår fejl, og tilsynet med arbejdsgangen på hospitalerne skal skærpes, foreslår Sundhedsstyrelsen i et nyt sæt retningslinjer, der er til behandling i Sundhedsministeriet.
"Som sanktionssystemet er i dag, har Sundhedsstyrelsen reelt ikke mulighed for at skride ind over for en læge, der udøver sin virksomhed på en ikke forsvarlig måde," siger overlæge i Sundhedsstyrelsen, Michael von Magnus, til Aktuelt tirsdag.
Sundhedsstyrelsen foreslår blandt andet, at læger, der får mange klager, skal kunne suspenderes i en kortere periode.

Kina udviser systemkritiker
*Kina har uden offentlige fordømmelser udvist den 50-årige dissident Wang Bingzhang, der normalt opholder sig i USA. Wang Bingzhang var hemmeligt taget til Kina for at stifte et oppositionsparti men blev anholdt fredag. Mandag blev jan sat på et fly til USA, hvor han nu befinder sig. Samtidig løslod de kinesiske myndigheder tre andre dissidenter, som var blevet tilbageholdt i forbindelse med Wangs hemmelige besøg.

Statsadvokat trækker sig
*Den omstridte chef for Bagmandspolitiet, statsadvokat Michael Clan, trækker sig nu fra alle selskabstømmer-sager. Michael Clans beslutning kommer på baggrund af den forløbne uges kritik i pressen. Flere aviser har rejst spørgsmål om Bagmandschefens habilitet, efter at det er kommet frem, at han - gennem private forretninger og investeringer i Tyskland - har nære forbindelser med personer, der er involveret i selskabstømmersager. Rigsadvokat Birgitte Vestberg er i øjeblikket ved at vurdere spørgsmålet om Michael Clans habilitet. Undersøgelsen ventes afsluttet i løbet af denne uge.

Krigslæger til verdens brændpunkter
*Forsvaret vil nu i samarbejde med Rigshospitalet i København opbygge et særligt team på 12 speciallæger, der kan rykke ud til verdens brændpunkter og tage sig af hårdt sårede soldater. Lægerne bliver ansat i et nyoprettet traumecenter på Rigshospitalet, men de skal i to måneder om året være klar til at blive sendt til krigszoner og katastrofeområder, skriver Politiken tirsdag.
"Vi har haft svært ved at rekruttere det nødvendige antal læger til den internationale brigade. Det håber vi, at det her kan være med til at løse. Og med traumecentret får Danmark i almindelighed en ekspertise, vi ikke har haft før," siger Forsvarsminister Hans Hækkerup (S).

TV-fotograf fortsat varetægtsfængslet
*Østre Landsret har fastslået, at politiets beviser mod tv-fotografen Michael Forsmark Poulsen for at have begået groft hærværk mod Den Lille Havfrue er tilstrækkelige til fortsat at holde ham varetægtsfængslet.
Den 31-årige tv-fotograf blev torsdag varetægtsfængslet 13 dage i isolation under et grundlovsforhør for at have savet hovedet af havfruen for godt en måned siden.
Københavns Politi løslod tirsdag eftermiddag en anden sigtet person i sagen. Han har siden fredag siddet varetægtsfængslet som medskyldig, men politiet fik intet nyt ud af mandens forklaringer under en afhøring tirsdag og så derfor ingen grund til at bede en dommer om at få hans anholdelse opretholdt. Endnu en mand er sigtet i sagen, mens politiet stadig venter på at få afhørt yderligere to personer.

Præsident beskylder Rusland for Attentat
*Georgiens præsident, Eduard Sjevardnadse, beskyldte i går indirekte russiske myndigheder for meddelagtighed i et mislykket attentatforsøg mod ham mandag.
"Ingen gruppe i Georgien har styrke og våben til at gennemføre et så veltilrettelagt attentatforsøg, som det jeg var ude for," sagde den 70-årige tidligere sovjetiske udenrigsminister ifølge Ritzaus Bureau.
Sjevardnadse blev sammen med andre beskudt med granater, da han mandag i kortege kørte gennem den georgiske hovedstad Tbilisi. Det er det andet mordforsøg mod Sjevardnadse i den tid han har været Georgiens præsident. I august 1995 slap Sjevardnadse uskadt fra et bilbombeattentat også i Tbilisi.
Dette forsøg blev ifølge georgiske oplysninger udført af landets tidligere sikkerhedschef, Igor Georgadse, der flygtede til Moskva kort efter mordforsøget i 1995.
Den russiske regering har siden da nægtet at udlevere Igor Georgadse, til stor fortørnelse for de georgiske myndigheder, som ønsker at retsforfølge ham i Tbilisi.

Flere vælger at tage over Storebæltsbroen
*Åbningen af Storebæltsbroen vil gøre endnu et indhug i indenrigsflyvningen. Det vurderer administrerende direktør i Københavns Lufthavne A/S, Niels Boserup ifølge Ritzaus Bureau.
For hele 1997 faldt indenrigstrafikken med 4,8 procent, om end den faste jernbaneforbindelse først åbnede 1. juli. Niels Boserup forudser, at broen vil føre til et yderligere fald på 7 procent for 1998. De faste forbindelser over Storebælt betyder et fald i antal passagerer på 300.000 til knap 2,5 mio. passagerer i alt.

Møde med kinesisk systemkritiker
*Udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) vil først konferere med resten af regeringen og de øvrige folketingspartier, inden han beslutter, om han vil mødes med den kinesiske systemkritiker Wei Jingsheng.
Og eftersom blandt andet statsministeren er i Sydafrika, og Folketinget i denne uge holder vinterferie, kan samtalerne først finde sted i næste uge - vel og mærke efter at den kinesiske viceministerpræsident, Li Lanqing, har forladt Danmark efter sit oficielle besøg.

Spanien bakker op om USA
*Spanien er nu parat til at stille en vigtig base til rådighed, hvis det kommer til et amerikansk ledet militært angreb på Irak.
Det sagde regeringskilder til det spanske dagblad El Pais i går.
Ifølge avisen er den amerikanske præsident, Bill Clinton, ved at udarbejde en begæring om at måtte benytte basen Moron de la Frontera i Sydspanien til et eventuelt angreb.
Og ministerpræsident Jose Maria Aznars regering i NATO-landet Spanien er nu indstillet på at acceptere at lade basen indgå i aktionen mod Iraks præsident, Saddam Hussein, meddelte avisen efter at Spanien tidligere har været modvillig overfor tanken.
Spanien betragtes sammen med Tyrkiet som et afgørende støttepunkt, hvis en amerikansk ledet bombekampagne skal være af en vis varighed og med ordentlig slagkraft.

Lærer kræver millionerstatning
*En lærer, der har undervist på Jersie skole, kræver 3,3 millioner kroner i erstatning fra Solrød Kommune, fordi kommunen tillod en gruppe utilfredse forældre at overvåge hende i undervisningen, skriver Dagbladet i Roskilde.
Ifølge lærernes advokat, Peter Hjørne, Roskilde, har kommunen accepteret, at læreren blev udsat for psykisk terror, da forældrene fik lov til at overvåge undervisningen i skolens første klasse. Forældrene sad på skift i klassen, når den pågældende lærer underviste.
Ved at undlade at tilkalde politiet og sørge for, at den "indtrængende, terroriserende forældregruppe" blev bortvist fra skolen, har kommunen pådraget sig et erstatningsansvar, mener advokaten.

Olieforurenere har let spil
*Trods øget overvågning har de olieforurende skibe i de danske farvande tilsyneladende let spil. Myndighederne opklarede ingen sager i 1997.
I går fremlagde miljøminister Svend Auken regeringens bud på, hvordan indsatsen bliver bedre. Øget flyovervågning, bøder og tvungen aflevering af spildolie i de danske havne er blandt våbnene.
Men planen kritiseres af de konsevatives miljøordfører.
"Der er gode elementer i udspillet, men det er slet ikke nok. Specielt efterforsknings- og analysearbejdet i Danmark er alt for ringe. Det er slet ikke nævnt i redegørelsen. En opklaringsprocent på nul skaber alt andet end respekt, siger den konservative miljøordfører, Niels Jørgen Langkilde," til Ritzaus bureau.

Militærstyrke bliver i Bosnien-Herecgovina
*Højtstående NATO-embedsmænd enedes i går om at beholde en stærk militærstyrke i Bosnien-Herecgovina frem til de planlagte valg til septembe. NATO-ambassadørerne ventes efter deres møde at bede NATOs militærkomité om at fortsætte arbejdet med at udforme detaljerne i planlægningen af en fortsat NATO-tilstedeværelse i Bosnien, således at en endelig beslutning kan blive taget i slutningen af februar eller i begyndelsen af marts.

Uklart vælgerbilledeEU-afstemning
*Vælgerne er stadig langt fra at have afklaret, om de vil stemme ja eller nej til Amsterdam-traktaten i folkeafstemningen 28. maj. 45,3 procent vil stemme ja, 27,0 procent siger nej, og 27,6 procent har ikke taget stilling til, hvad de vil stemme, viser en meningsmåling, som I & A Opinion har foretaget for TV-Danmark.
Både på tilhænger og modstandersiden har partierne svært ved at få vælgerne med på vognen.
Blandt S-vælgerne er stemmefordelingen 49,4/24,3/26,2 procent, hos K 59,3/13,6/27,2 procent, hos R 67,7/16,1/16,1 og hos Venstre 65,4/14,9/19,7 procent. Af SF-vælgerne gør 50 procent som formanden og siger nej, 25,7 procent. følger Steen Gade og siger ja, mens 24,3 pct. ikke har besluttet sig. Hos Dansk Folkeparti går 22,2 procent af vælgerne mod partilinjen og siger ja, 58,3 pcrocent nej, mens 19,4 procent er uafklaret. Fremskridtspartiet har en klarere nej-profil med fordelingen 22,2/77,3/0,3. Hos Enhedslistens vælgere siger 10,5 procent ja, 89,5 procentnej.

Fælles EU-fodslag over for Kina
*"EU må tilstræbe fælles fodslag i politikken over for Kina, og det er naturligt, at andre EU-landes holdninger indgår i overvejelserne, når Danmark skal anlægge en linje over for Beijing," sagde udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) i går.
Udenrigsministeren vil først senere på ugen beslutte om, han vil mødes med den kinesiske systemkritiker Wei Jingsheng. Diskussionen om forløbet af Wing Jingshengs møde med det officielle Danmark kommer forud for den kinesiske viceministerpræsident Li Lanquings besøg i København.

Rettelse
*I gårsdagens avis blev Kjeld Erik Brødsgaard fra Københavns universitet citeret for at have sagt, at "Personalet på ambassaden i Beijing er nok klamme og utilpasse." Der blev desværre byttet om på to citater. Vi beklager fejlen.
Red.

Redigeret af
Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her