Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

10. februar 1998

Uroligheder på Korsika
*Fransk politi anholdt mandag morgen omkring en snes mennesker i Ajaccio og andre byer på øen Korsika under en aktion, der var rettet mod korsikanske nationalister, oplyste en kilde inden for politiet. Politiet har været på tæerne siden drabet fredag på øens præfekt, Claude Erignac. Bag drabet stod korsikanske nationalister, der kræver, at øen løsrives fra Frankrig. Præfekten repræsenterede den højeste myndighed på øen, og drabet på Erignac er den værste forbrydelse af sin art i mere end 20 år.

Overfald på etniske kinesere i Indonesien
*Flere hundrede etniske kinesere på øen Flores i Indonesien søgte mandag tilflugt hos politi og militær, efter at vrede menneskemasser havde ødelagt og sat ild til deres butikker. Dermed fortsatte den bølge af vold, som de etniske kinesere flere steder i Indonesien har måttet lægge ryg til, siden den økonomiske krise for alvor ramte landet. Kineserne udgør kun få procent af landets 202 millioner store befolkning, men sidder på langt størsteparten af handelen. Blandt andet derfor bliver de mål for den vrede, som de voldsomme prisstigninger og mangel på en lang række dagligvarer har udløst. I løbet af de sidste seks måneder er værdien af den indonesiske valuta faldet med 80 procent, hvilket betyder, at prisen på alle importvarer er steget dramatisk. I går var der massedemonstrationer i hovedstaden Jakarta, hvor folk krævede, at regeringen får styr på økonomien og sikrer fødevareleverancer.

Ny massakre i Rwanda
*For anden gang inden for en uge har oprørere i Rwanda gennemført en massakre på civile. Senest blev 50 mennesker - mænd, kvinder og børn - hakket til døde med macheter, oplyste en talsmand for de militære myndigheder i går.
Angrebet på landsbyen ved Gisenyi, der ligger nær grænsen til Congo (det tidligere Zaire), fandt sted fredag aften. De formodede hutu-oprørere var trængt ind i hytterne i landsbyen, hvor de på må og få gik løs på børn, kvinder og mænd med deres store knive. De flygtede først fra stedet, da soldater nærmede sig byen, hed det. To dage forinden fandt en lignende massakre sted i en naboprovins. Her blev 34 landsbybeboere myrdet med macheter og økser. Ofrene tilhørte alle tutsi-mindretallet i Rwanda. Bag angrebet stod militsen Interahamwe, hvis medlemmer rekrutteres blandt hutuerne - landets støste befolkningsgruppe. Militsen har siden begyndelsen af 1997 stået bag drab på flere tusinde tutsier.

Økonomer advarer mod euroen
*Mere end 150 fremtrædende tyske økonomiske eksperter opfordrer til, euroen bliver udsat et par år. Euroen skal efter planen lanceres den 1. januar næste år. Eksperterne henviser blandt andet til, at det for flere lande står sløjt til med at nå de strenge konvergenskriterier fra Maastricht-traktaten fra 1992 og forværrede strukturelle problemer i Europa siden 1991.
"Den vedvarende succes for euroen er vigtigere end startdatoen," skriver økonomerne.

Mangel på økologiske varer i Storbritannien
*Det er ikke kun i Danmark, forbrugerne fra tid til anden må undvære økologiske varer i butikkerne. I Storbritannien meldes der næsten overalt om mangel på økologiske fødevarer, skriver tidsskriftet Export, der udgives af Udenrigsministeriet. Udbudsmangel er en af de største begrænsninger for en yderligere ekspansion af det økologiske marked, der kun udgør 0,6 procent af alle solgte fødevarer i Storbritannien. Frugt og grønt udgør størstedelen af det økologiske salg, men markedet for kød- og mælkeprodukter vokser, blandt andet på grund af de britiske forbrugeres store engagement i dyrevelfærd. Den britiske regering har været tilbageholdene med at støtte økologiske landbrug.

Fortsat uro i skraldefirma
*Fyringen af direktøren for Miljø-Team Århus har ikke sat en stopper for urolighederne i skraldefirmaet - tværtimod protesterer skraldemændene nu over, at en af deres kollegaer er blevet fyret som følge af balladen omkring den tidligere direktør, Svend Erik Broch Nielsen. En time efter, at Broch Nielsen i fredags var blevet fyret, fik tidligere tillidsmand Suran Ahmed en fyreseddel med begrundelsen "samarbejdsvanskeligheder".
Skraldemændene mener, at fyringen reelt hænger sammen med den efter deres mening usande påstand, at den tidligere tillidsmand skulle have delt elskerinde med den fyrede direktør. Suran Ahmed er omtalt i den pressemeddelelse, som Miljø-Team Århus sendte ud i fredags - dog i første omgang uden navn. Miljø-Team Århus skriver blandt andet
"Ved nærmere undersøgelser har det vist sig, at direktøren i en periode har plejet omgang med en tidligere tillidsmands elskerinde".
Senere fredag fortalte pr-chef Carsten Warnich i tv, at Suran Ahmed har haft fælles elskerinde med Broch Nielsen. Ifølge fællestillidsmand Carsten Meilgaard er påstandene fra Carsten Warnich forkerte.
"Vi har en injuriesag i gang mod Carsten Warnich, idet vi stoler på Suran, når han benægter forholdet," siger Carsten Meilgaard ifølge Ritzaus Bureau.

Kina fortsætter arrestationer
*Kinesisk politi anholdt mandag tre systemkritikere, der sættes i forbindelse med en amerikansk-kinesisk systemkritiker, der er blevet tilbageholdt i Kina under et hemmeligt besøg, hvor han havde til hensigt at danne et oppositionsparti. Det oplyser pårørende og menneskeretsorganisationer mandag.
Aktionen er rettet mod personer, der har været i forbindelse med den eksilerede systemkritiker Wang Bingzhang, der blev anholdt fredag i Anhui-provinsen, oplyser Informationscentret for Menneskerettigheder og Demokrati i Kina. Centret ligger i Hongkong. Den 50-årige Wang blev anholdt dagen inden han havde planlagt at starte en gruppe, der skulle kaldes Retfærdighedspartiet. I kølvandet på tilbageholdelsen af Wang blev to systemkritikere anholdt i Shanghai og en tredje i den østkinesiske by Hangzhou.

Generalsekretær afviser besøg i Bagdad
*FN's generalsekretær Kofi Annan sagde i går, at han ikke har planer om at besøge Bagdad, og at hans planlagte besøg i denne uge i Mellemøsten er blevet udsat.
På spørgsmålet om, hvornår han skulle besøge Bagdad - som den russiske præsident Boris Jeltsin var citeret for at sige ved ankomsten til Rom - svarede Annan: "Jeg har ikke nogen planer om det for øjeblikket."
På et andet spørgsmål om det planlagte besøg i Egypten, Libanon, Jordan, Israel og Syrien, svarede Annan, at han senere ville fremsætte en erklæring, og at besøget i Mellemøsten var blevet udsat. Han gav ikke yderligere detaljer. Jeltsin sagde tidligere mandag, da han indledte sit officielle besøg i Italien, at Annan ville flyve til Bagdad for at koordinere de diplomatiske anstrengelser for at finde en løsning. USA fastholdt i går den hårde kurs over for Irak.

Haldor Laxness er død
*Islands store forfatter og Nobelprismodtager Haldor Laxness døde natten til mandag, 95 år gammel. Halldor Laxnes blev født i Reykjavik den 23. april 1902 og debuterede som kun 17-årig i 1919. Samme år forlod han Island og levede blandt andet i Tyskland, Frankrig og USA. Han bekendte sig en årrække til katolicismen, for i slutningen af 1920'erne fuldstændigt at afsværge denne tro. Det skete blandt andet med hans egentlige gennembrudsroman, Den store

Ny valgrunde på Cypern
*Cyperns siddende præsident, Glafkos Klerides, og hans hovedrival ved søndagens præsidentvalg, George Iakovou, skal gennem en ny valgrunde den 15. februar for at afgøre, hvem af de to, der skal regere øen de næste fire år. Iakovou, Cyperns tidligere udenrigsminister, sikrede sig 40,6 procent af de 447.000 stemmer, der blev afgivet ved søndagens valg. Det var et halvt procentpoint mere end Klerides, der fik en opbakning på 40,1 procent. Begge kandidater siger, at de ved anden valgrunde på søndag vil søge støtte fra en eller flere af de øvrige fem kandidater fra første valgrunde. Den mest oplagte af disse er socialisten Vassos Lyssarides, der overraskende fik 10,6 procent af stemmerne ved første valgrunde.

Dødsdømt forfatter rejser til Noge
*Efter at have siddet i fængsel i 15 år kunne den dødsdømte yemenitiske forfatter Mansur Rajih søndag sætte sig i flyet til Stavanger i Norge. Stavanger har inviteret Rajih til Norge for at nyde godt af det fristed, som Stavanger kommune har oprettet gennem den internationale asylby-ordning - "Cities of asylum". Forfatteren blev for kort tid siden løsladt efter 15 års fængsel. Amnesty International adopterede ham siden som samvittighedsfange, og den internationale PEN-klub fremhævede ham i 1993 som en af syv forfulgte forfattere, der skulle prioriteres i arbejdet for ytringsfriheden.

Lys over politiets registre
*Justitsminister Frank Jensen (S) skal nu forklare, hvordan en 30 år gammel dom om spritkørsel kan hentes frem fra politiets registre. Den fornyede debat om politiets registre kommer i kølvandet på sagen om den konservative partileder, Per Stig Møller. Hans spritdom fra 1967 blev sidste år lækket til pressen af en ukendt ansat i politiet. Det er Enhedslisten og SF, der vil spørge justitsministeren, efter at det tidligere VS-folketingsmedlem Preben Wilhjelm i Politiken har sat spørgsmålstegn ved, hvorfor oplysninger om spirituskørsel gemmes så lang tid efter. En dom forældes normalt efter 10 år, men politiets kriminalregister er konstrueret på en måde, der gør, at oplysninger kan gemmes længere.

Ledigheden stiger på Bornholm
*Der bliver fortsat flere ledige på Bornholm, viser de seneste tal fra Arbejdsformidlingen i Rønne. I december var der 2.701 uden arbejde på Bornholm, hvilket svarer til en stigning på 110 i forhold til december 1996. Ledighedsprocenten på Bornholm var i december på godt 12 procent, mens den for hele landet var på knap seks.

Massedød i Vadehavet
*Massedøden blandt sortænderne i Vadehavet fortsætter. Mandag middag var skønsmæssigt 1500 olieforurenede fugle drevet ind til vadehavs-kysten efter weekendens olieudslip. I løbet af weekenden aflivede personale fra Oksbøl Statsskovdistrikt cirka 1.000 sortænder. Men ifølge vildtkonsulent Ole Daugaard Petersen ser katastrofen alligevel ud til at være lidt mindre end først frygtet. Det er tale om en af landets allerstørste oliekatastrofer for fuglelivet inden for de seneste 10 år.

Tusinder frygtes omkommet i Afghanistan
*"Antallet af dræbte under jordskælvet i Afghanistan vil helt sikkert blive på flere end 4.000," sagde Bart Oftyn, der er talsmand for Medecins Sans Frontieres (Læger uden Grænser), i går. Bart Oftyn fortalte via telefon fra det nordlige Afghanistan, at redningshold havde fundet en landsby, der fuldstændigt var jævnet med jorden, og at lansbyens 1.800 mennesker var omkommet. Mindst 28 landsbyer i området er ødelagte, og siden det første jordskælv i onsdags har der været flere jordskælv
"Skaden er enorm. Det er en stor ulykke. Tiden er ved at løbe ud. Vi har ingen ide om, hvor mange mennesker, der er hjemløse og sårede, men dødstallet overstiger mindst 4000," sagde Bart Oftyn i følge Ritzaus Bureau. Læger Uden Grænser har oprettet en klinik i Rostak, der er hovedbyen i jordskælvsområdet. Her behandles 150 hårdt sårede.
Arbejdet med at hjælpe ofrene for sidste uges voldsomme jordskælv i Afghanistan besværliggøres af det hårde vintervejr og de uvejsomme forhold i de nordlige afghanske bjerge. Derfor er omfanget af katastrofen fortsat uklar.
Redningsarbejdet består først og fremmest i at sørge for telte, mad og fødevarer til de overlevende, der for manges vedkomende har mistet deres bolig. Mange er også stærkt forkomne på grund af hårdt vintervejr.

Redigeret af Manja Sørensen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu