Læsetid: 8 min.

DØGNETS NYHEDER

9. februar 1998

Højre afviser udlændingelov
*Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, opfordrer Venstre og de konservative til at holde sig langt væk fra regeringens udspil til en ny udlændingelov.
Forslaget om en kvotefordeling, der tvinger alle kommuner til at modtage flygtninge, er ubrugeligt og udemokratisk og sætter reelt det kommunale selvstyre ud af kraft, mener Pia Kjærsgaard.
Ifølge Politiken søndag har indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) skærpet tonen i de politiske forhandlinger om en ny udlændinge- og integrationslov. Dermed forsøger han at sætte Venstre og de konservative under yderligere pres for at acceptere en mere ligelig fordeling af flygtninge i kommunerne.
V og K er imod at tvinge kommunerne, men Thorkild Simonsen siger til Politiken, at sådan som han ser det, findes der ikke andre løsninger.
Dermed efterkommer han ønsket fra især en række S-borgmestre, der mener, at vrangvillige kommuner som Gentofte og Hørsholm skal tage imod flere udlændinge.
Hos de radikale er ønsket om en bedre fordeling så stort, at man ifølge Politikens oplysninger er parat til at lade udlændingeudspillet ligge til efter folketingsvalget, hvis der ikke er flertal.
Artikel på forsiden

Færøerne risiskerer ny økonomisk krise
*Færøerne risikerer en ny økonomisk nedtur, hvis det ikke lykkes at begrænse den færøske fiskeflåde og støtten til fiskeriet.
Det vurderer flere økonomer, der påpeger store strukturelle problemer i Færøernes hovederhverv - fiskeriet. Der er alt for mange skibe, og flåden holdes kunstigt oppe ved hjælp at støtte. Og på trods af rekordstore fangster og gode priser i 1997 tjener skibene slet ikke nok til at sikre nødvendige investeringer.
Direktøren i Føroya Banki, Jørn Astrup Hansen, vurderer, at at mindst en tredjedel af skibenes bruttoindtjening før renter og afdrag kommer fra subsidier, hvis man regner effekten af den seneste skattelettelse til søfolk med. Direkte og indirekte gives der i øjeblikket støtte til fiskeriet på 200-250 millioner kroner årligt.
Formanden for Færøernes økonomiske råd, Bjarni Olsen, er enig i, at øerne står over for et akut problem med overkapacitet i fiskerflåden.
Men han erkender, at det er en meget svær politisk opgave på Færøerne at begrænse fiskerflåden.

Landbruget dæmper kritikken af Venstre
*Landbrugsraadets præsident, Peter Gæmelke, afviser, at den politiske aftale om en ny vandmiljøplan har ført til vrede i landbruget mod partiet Venstre, der er med i aftalen.
Flere aviser har i de seneste dage berettet om den dårlige stemning i landbruget på grund af aftalen, som tvinger landbruget til at skære forbruget af gødning ned med ti procent. Senest skriver Jyllands-Posten søndag, at landmænd raser over Venstre, fordi partiet med forliget har set mere på sin miljøpolitiske profil i en kommende valgkamp end på landbrugets interesser.
Men Peter Gæmelke siger søndag, at der ikke er nogen konflikt mellem landbruget og de borgerlige partier V og K, som ifølge Gæmelke stort set har talt landbrugets sag i forhandlingerne.
Artikel på forsiden

Selvstændighedsparti vinder frem
*Det færøske parti Republikanerne, der ønsker fuldstændig frigørelse fra Danmark, går ifølge en ny meningsmåling stormende frem, og ville blive Færøernes største, hvis der var valg i dag.
En meningsmåling offentliggjort i Færøernes største avis Dimmalætting viser, at Republikanerne i tilfælde af et valg nu, ville få støtte fra over en fjerdedel af de færøske vælgere, og samtidig fordoble sine mandater i Lagtinget fra fire til otte.
Republikanerne får i meningsmålingen 25,2 pct. af stemmerne. Det er den største procentdel, partiet nogensinde har opnået.
Republikanerne overhaler dermed samtidig lagmand Edmund Joensens danskvenlige Sambandsparti, der siden valget i 1994 har været Færøernes største.

Nye drab i Algeriet
*Algeriske regeringssoldater har dræbt 82 bevæbnede militante muslimer i weekenden, skriver aviser i hovedstaden, Algier, søndag.
Lørdag blev 36 muslimer dræbt under et sammenstød i byen Hacine sydvest for Algier, mens 30 andre blev dræbt ved et slag i byen Tlemcen vest for hovedstaden. Her skal en af de muslimske ledere, kaldet Bourached, også være blevet dræbt.
Oplysninger er fra det algeriske forsvarsministerium og er ikke bekræftet af uafhængige kilder. Men trods militærets forsøg på at nedkæmpe de militante muslimer, fortsætter den blodige voldsbølge. Mindst fem blev dræbt og 12 kvæstet ved to bombeattentater fredag og lørdag.
Tæt ved 60.000 mennesker menes at have mistet livet, siden militante musliner indledte deres voldelige kamp mod Algeriets militærstyre i 1992.
Artikel på side 3

Formentlig atomvåben i Danmark
*En tidligere amerikansk admiral, Eugene Carroll, bekræftede i går over for radioens P1, at amerikanerne ikke overholdt reglerne for medbringelse af atomvåben til havne i lande, hvor regeringerne var imod det.
Dermed kastes nyt lys over valget den 10. maj 1988, der handlede om netop atomvåben ombord på skibe der anløb danske havne.
Admiral Eugene Carroll fortalte om et amerikansk skib, der anløb japansk havn med atomvåben ombord.
Og admiralen bekræftede, at det ikke var normalt at fjerne atomvåben fra skibe, der var i rum sø. Dermed konkluderede P1 i går, at skibe må have anløbet dansk havn med A-våben ombord op gennem firserne. For de var set sejle ud af amerikansk havn med A-bomber i lasten.

Flertal accepterer diskriminsation
*Danskernes holdning til udlændinge er ikke positiv for tiden, viser en GfK-måling, offentliggjort i B.T. søndag.
Der er ifølge undersøgelsen massiv opbakning til, at nytilkomne flygtninge/indvandrere skal have en lavere økonomisk ydelse end andre. For at komme proforma-ægteskaber til livs går danskerne på samme tid ind for, at asylansøgere ikke må gifte sig. Og endelig mener 60 pct. af de adspurgte, at der ikke skal gøres noget ved det forhold, at der findes virksomheder, som frasorterer jobansøgere med fremmedartede navne.
"Det er i hvert fald et tal, som giver anledning til eftertanke," siger statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) til avisen. Valgforskeren Ole Borre fra Aarhus Universitet er chokeret over den sidste del af undersøgelsens resultat.
"Det tyder på, at den skepsis, der har været over for udlændingepolitikken, er ved at udvikle sig i en fremmedfjendtlig retning. Der ligger virkelig et problem, hvis der er grobund for en accepteret diskriminering af udlændinge på arbejdsmarkedet," siger han.

Folketinget måske på kant med loven
*Flere jurister er betænkelige ved, at et flertal i Folketinget i sin dagsorden fra den 27. januar kritiserer Den Danske Bank for at have givet mangelfulde oplysninger til det færøske landsstyre i forbindelse med det omstridte aktiebytte i 1993.
"Grundloven siger, at Folketinget kontrollerer regeringen og den statslige administration og ikke mere. Folketinget bryder sikkert ikke grundloven, men er på farlig grund, når det fælder dom over private, som det er sket over for Den Danske Bank", siger professor Gorm Toftegaard Nielsen fra Aarhus Universitet til Berlingske Tidende.
Formanden for Folketinget, Erling Olsen (S), afviser kritikken: "Hvis aktiebyttet var foregået uden medvirken af det offentlige, så ville juristerne have ret. Men transaktionen skete med tætte kontakter mellembanken og en offentlig instans," siger han.

Holger K får kam til sit EU-hår
*De to afhoppere fra SF, John Iversen og Johannes Poulsen, melder sig nu ind i Steen Gades tværpolitiske EU-komité, "Nyt Europa", som arbejder for et ja til Amsterdam-traktaten ved folkeafstemningen den 28. maj i år, skriver De 3 Stiftstidender og JydskeVestkysten søndag. Steen Gade er SFs miljøordfører.
Hermed får SF's formand Holger K. Nielsen hårdere konkurrence, når han i de kommende måneder skal arbejde for et nej til Amsterdam-traktaten.

Dansk Grammy blev triumf-tog for Aqua
*Dette års udgave af "Dansk Grammy '98" blev ikke uventet et sandt triumftog for den dansk/norske kvartet Aqua.
Hele fire gange besteg popgruppen det tæppebeklædte podie for at modtage publikums uforbeholdne hyldest og ikke mindst anerkendelsen fra den danske pladebranche. Aqua blev blandt andet hædret med en Grammy for årets danske band, årets nye danske navn og årets danske pop udgivelse for albummet "Aquarium", med mega-hittet "Barbie Girl."
Til gengæld var det uventet for mange, at unge nordjyske Randi Laubek skulle løbe med prisen for årets danske album og således få virkeligt seriøse klap på sin skulder.
Randi Laubek debuterede sidste år med det kritiker-roste album "Ducks and Drakes" og løb denne aften med yderligere to Grammyer for årets danske sangerinde og året danske sangskriver.
Techno-gruppen "Sorten Muld", hvis musik aftenens værtspar, Timm og Gordon, kaldte "Valhalla på speed", fik Grammyer for årets danske techno-udgivelse og årets producer for albummet "Mark II".
Kommentar side 5
Leder på bagsiden

Tæt løb mellem Cyperns kandidater
*De første optællingsresultater efter præsidentvalget søndag på Cypern tegnede til et tæt løb mellem de to hovedkandidater, og til, at ingen af dem vil opnå det absolutte flertal i denne omgang.
Efter at 17 pct. af stemmesedlerne var optalt havde den siddende præsident, den konservative Glafcos Clerides, fået 40,3 pct. af stemmerne, mens hans hovedudfordrer, den tidligere udenrigsminister George Iakovou, havde fået 39,6 pct.
Artikel side 3

Indvandrer-flertal i skolebestyrelser
*Valget til skolebestyrelserne i Odense Kommune tegner til at blive et jordskredsvalg, der vil give ekko langt ind i den danske folkeskole.
Alt peger på, at to odenseanske skoler får flertal af forældre med fremmed herkomst, skrev Fyens Stiftstidende i weekenden.
De foreløbige valglister i skolerne Humlehaven og Abildgårdsskolen har henholdsvis seks ud af syv og fire ud af syv to-sprogede forældre. Og de syv første på listerne bliver automatisk valgt, medmindre der kommer flere lister. Det vil i så fald være første gang i Danmark.

Hovedjagt griber om sig
*Ribe Kunstmuseum er blevet et hoved fattigere. Søndag opdagede man, at det troldehoved at bronze, der har sin faste plads på en sokkel i museets have, var stjålet af ukendte gerningsmænd.
Skulpturen, der kun består af selve hovedet, kan evt. være kastet i den nærliggende Dagmarsø. Det bliver nu op til politiet at efterforske i sagen. På museet oplyser man, at kunstneren bag skulpturen er ukendt.

Albright lægger op til 'solidt' angreb på Irak
*USA's udenrigsminister, Madeleine Albright, gjorde det søndag klart, at et amerikansk-ledet bombardement af Irak, der fortsat lægger hindringer i vejen for FN's våbeninspektører, vil blive "solidt".
I et interview i amerikansk fjernsyn understregede Albright, at et angreb, snarere end at bestå af "nålestik", som kritikere tidligere har forudset, vil være betydeligt.
På et spørgsmål om, hvorvidt et forestående angreb kunne tænkes at blive solidt, vedholdende og tungt, svarede den amerikanske udenrigsminister, at "det vil blive samtlige de ting."
Samtidig sagde hun, at et angreb vil kunne komme inden for et spørgsmål om uger.
"Vi taler ikke om dage eller måneder. Det ligger i kategorien uger. Vi vil sikre os, at vi har undersøgt alle diplomatiske muligheder," sagde Albright.
Imidlertid kan USA ingenlunde mønstre fuld opbakning til et massivt anslag blandt sine naturlige allierede.
Saudi-Arabien er imod et amerikansk militært angreb mod Irak, og Italien vil ikke lade USA anvende dets baser til bombetogter mod Irak. Det kom frem søndag, og de to landes holdning kan skabe problemer for USA og Storbritanniens planer militære angreb mod Saddam Hussein.
"Vi er som mennesker og som nation imod et militært angreb mod Irak," sagde den saudiarabiske forsvarsminister, Prince Sultan søndag.
Artikel og leder på forsiden.

Redigeret af Charlotte Aagaard

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu