Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

25. februar 1998

Færøerne kræver erstatning
*Færøernes landsstyre vil inden den 5. marts anlægge sag om erstatningskrav over for både den danske regering, Den Danske Bank og Finansieringsfonden af 1992, hvis ikke den danske regering snarest udsætter forældelsesfristen for at lægge sag an.
Den 5. marts i år er det fem år siden, at færingerne skulle overtage Føroya Banki fra Den Danske Bank, og dermed begyndte den langstrakte sag for alvor. Dermed udløber fristen for at stille krav om erstatning. En anmodning fra Færøernes landsstyre om at få udsat forældelsesfristen har den danske regering endnu ikke svaret på, og Færøernes landsstyre har derfor igår rykket statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) for et svar.
Det står samtidig fast, at Færøernes landsstyre vil forlange kompensation for det fulde tab ved at overtage Føroya Banki fra Den Danske Bank. I den forbindelse nævnes et beløb på omkring 1,5 mia. kr.

SF tilfreds med CD's udmelding
*Meldingen fra CD om, at partiet ønsker en borgerlig regering efter valget, skaber klare linjer i dansk politik, og det er SF's formand, Holger K. Nielsen, udmærket tilfreds med.
"Nu må statsminister Poul Nyrup Rasmussen give mere klare bud på, hvordan han vil bruge det flertal til venstre, som han er nødt til at bruge for at bevare reringsmagten. Han har hidtil været meget lidt konkret i sine udsagn," siger Holger K. Nielsen.
Artikler på forsiden og side 4 og side 5

Mellemøsten klar til fredsforhandlinger
*Den israelske ministerpræsident, Benjamin Netanyahu, har genfremsat sit forslag om at holde et topmøde med den palæstinensiske præsident, Yasser Arafat med USA som mægler.
"Vi bør sætte os ned og for alvor finde ud af, hvor der er mulighed for kompromis mellem palæstinensernes krav og Israels livsvigtige behov," sagde Netanyahi til israelsk tv sent mandag aften.
Palæstinensiske repræsentanter sagde mandag, at efter en forventet løsning af krisen mellem FN og Irak vil verdens opmærksomhed - og mere præcist USA's - måske kunne samle sig om at arbejde for fred i Mellemøsten.
Den højtstående palæstinensiske repræsentant Ziad Abu Zayyad sagde, at Arafat betragter drøftelser om en endelig aftale som en god idé, men at allerede indgåede aftaler bør efterleves.

USA fastholder måske kritik af Kina
*Det amerikanske udenrigsministeriums talsmand, James Rubin, sagde ifølge Ritzaus Bureau, at trods EU-beslutningen om at "frede" Kina vil USA ikke opgive sine bestræbelser på at få godkendt en Kina-kritisk resolution.
Danmark fremlagde i fjor et resolutionsforslag i Menneskerettighedskommissionen, som USA støttede.
Rubin sagde, at USA stadig holder rådslagning om emnet.
I sin årlige menneskerettighedsrapport har USA konstateret, at der har været visse forbedringer i Kina, hvad angår respekten for menneskerettigheder, men der foregår fortsat alvorlige overgreb.
FN's menneskerettighedskommissions møde holdes fra 10. marts til 24. april.

Barsebäcks ledelse klager til EU
*Den svenske regerings beslutning om at lukke den ene reaktor på atomkraftværket Barsebäck inden 1.juli bliver en sag for EU-Kommissionen.
Elselskabet Sydkraft, som driver Barsebäck, klager til kommissionen, fordi de mener, at regeringens beslutning strider mod EU's konkurrenceregler. Barsebäcks advokat hævder, at lukningen vil "skade selskabet og styrke den svenske stats allerede dominerende rollle på el-markedet."

Kunstnere raser over kulturministeren
*Danske billedkunsterne raser over Kulturminister Ebbe Lundgaards forslag om at inddrage kunstnernes ret til selv at bestemme, hvem der må gengive deres billeder. Istedet lægger ministeren op til, at det skal være Copy-Dan, der træffer beslutningnerne på enhver malers og skulptørs vegne - uanset om kunstnerne vil det eller ej.
Flere danske billedkunstnere raser over forslaget
"En sådan ændring af loven vil slå kunsten ihjel og dræbe enhvert initiativ til at udgive kunstbøger. Det er kun Copy-Dan, der har glæde af lovgivningen. Vi kunstnere har ingen interesse i at betale deres husleje, løn og pensionsordninger," siger billedkunstnerPeter Brandes til Berlinske Tidende.

Cuba har løsladt 300 fanger
*Siden Pavens besøg på Cuba har den cubanske regering løsladt godt 300 fanger, hvoraf 70 af dem sad inde for politiske aktiviteter. En EU-delegation hilser Cubas træk velkomment, men opfordrer den cubanske regering til at løslade endnu 4 navngive politiske fanger, som er fængslet, fordi de har kritiseret et-partisystemet på Cuba. EU-delegationen som mødtes med Cubas udenrigsminister Isabel Allende i Havanna bad Cubas regering om, at "alle, der er eller har været fængslet på grund af fredelige ytringer om deres politiske meninger, bliver løsladt og får lov at leve og bo på Cuba." Samme opfordring kom Paven med under sit besøg på Cuba i sidste måned.

IRA nægter at stå bag bilbombe
*Den Irske Republikanske Hær (IRA) nægter at stå bag en kraftig bilbombe, der eksploderede i Nordirland mandag, netop som de i forvejen skrøbelige fredsforhandlinger blev genoptaget i Belfast.
"Vores våbenhvile er intakt," stod der i IRA-erklæring, som det britiske nyhedsbureau Pressesammenslutningen modtog igår.
Ingen mennesker kome til skade, da bomben eksploderede, men attantatet har rystet de nordirske fredsforhandlinger, der iforvejen lider under, at IRA's politiske gren Sinn Fein er blevet udelukket.
Den britiske minister, Mo Mowlam, afbrød forhandlingerne i Belfast, da bilbomben eksploderede men fastslog, at fredsforhandlingerne skal fortsætte.
"Vi bliver nødt til at være fast besluttet på at fortsætte, så vi kan finde en løsning mellem de politiske partier i Nordirland," sagde Mowlam, der betegnede bilbomben som "et forsøg på at destabilisere fredsprocessen".
Gruppen IRA Continuity, der er en radikal udbryderfraktion fra IRA, blev beskyldt for at stå bag. Ingen har endnu taget ansvaret for bilbomben Portadown.

OECD-mission til Albanien
*I skyggen af de seneste uroligheder i Albanien opfordrer udenrigsminister Niels Helveg Petersen Organisationen for sikkerhed og samarbejde (OPECD) til at sende en delegation til Albanien, der skal vurdere situationen og drøfte den med den albanske ledelse.
"Jeg vil foreslå, at vi sender en trojka-mission på ambassadørniveau til Albanien for at drøfte situationen med den albanske ledelse, og desuden vil jeg foreslå, at OSCE-trojkaen udsender en erklæring, hvori der udtrykkes bekymring over situationen," sagde Niels Helveg Petersen igår til Ritzaus Bureau.
Oprørere angreb i sidste uge byen Shkoder, der ligger 120 kilometer nord for hovedstaden Tirana.

Dansk forbund overvejer boykot af IKEA
*Nordisk Bygnings- og Træarbejderføderation er med øjeblikkelig virkning gået i gang med at undersøge, om IKEAs underleverandører i Rumænien behandler medarbejderne "umenneskeligt".
Det Norske Træindustri Arbejderforbund, NTIF, opfordrede i weekenden til en boykot af IKEA, fordi avisen The Sunday Times skrev, at de rumænske arbejdere bliver underbetalt .
Igår tog Fagforbundet TIB, Træ- Industri og Byg, kontakt til deres søsterorganisation i Rumænien, som man tidligere har samarbejdet meget tæt med for at hjælpe kollegerne i Rumænien til bedre forhold.
"Vi har talt med kollegerne, og der er tilsyneladende noget, der ikke stemmer i de oplysninger, som nordmændene har fået. Men vi har aftalt at indlede en dialog med IKEA," siger formanden for TIB's industrigruppe, Flemming Andersen, til Ritzaus Bureau.

Krigsforbryder overgiver sig
*En bosnisk serber, der er anklaget for krigsforbrydelser ved den internationale krigsforbryderdomstol i Haag, overgav sig igår til den NATO-ledede SFOR-styrke i Bosnien-Hercegovina.
Det drejer sig om Simo Zaric, der er tidligere politichef og agent i byen Bosanski Samac. Han er anklaget for at have været med til at fordrive hundredvis af bosniske muslimer og kroater fra deres hjem i starten af borgerkrigen, som varede fra 1992-1995.

Økologimærket skal styrkes
*Fødevarminister Henrik Dam Kristensen (S) vil have strammet kontrollen med det røde økologimærke, så der ikke kan sås tvivl om de økologiske produkters troværdighed. Det sagde ministeren igår på en FDB-høring om fremtidens økologi i Danmark.
"Vi skal også se på nye koncepter, når det drejer sig om kantiner og restauranter. Her går vi foran i den offentlige sektor med støtte over finansloven og en ændring af kantinereglerne," sagde Henrik Dam Kristensen Fødevareministeren understregede, at det er op til forbrugerne at kræve økologiske varer.
"Vi skal udvikle økologien ved at give den gode rammer og give forbrugerne et reelt valg. Men er der ikke blandt forbrugerne vilje til at prioritere økologien, så må vi sige stop," sagde han og fastslog, at regeringen fortsat vil støtte omlægning fra traditionelt til økologisk landbrug.

Slagteri var tavs om salmonella
*Vestjyske Slagterier undlod at informere de danske myndigheder om salmonellafund, da en fransk importør meddelte Vestjyske Slagterier, at der var fundet salmonella i en prøve fra et parti af slagteriets eksporterede røgede svinefilet. Veterinær- og Fødevaredirektoratet kritiserede igår Vestjyske Slagterier for ikke at for ikke at overholde deres pligt til at anmelde det franske fund af salmonella.
"Virksomheder kar en klar pligt til at underette tilsynsmyndighederne, hvis de ved egne undersøgelser konstaterer problemer, der kan medføre fare for folkesundheden," fastslog kontorchef i Veterinær- og Fødevaredirektoratet Birgitte Poulsen igår overfor Ritzaus Bureau.
Hun oplyser, at Vestjyske Slagterier først først informerede de danske myndigheder om fundet af salmonella, da virksomheden blev direkte adspurgt. Direktoratet vil nu sagen og hændelsesforløbet.

Nyt islamisk parti i Tyrkiet
*I Tyrkiet så et nyt parti dagens lys igår, da parlamentsmedlemmer af det nu forbudte islamiske Velfærdsparti mødtes og officielt dannede Den Sande Værdis Parti. Det nye parti vil dog ikke kunne give Velfærdspartiets leder den 71-årige Necmettin Erbakan ly. Hans parlamentariske immunitet blev ophævet, da partiet blev forbudt.

Heltemodtagelse i New York
*FN's generalsekretær Kofi Annan fik en heltemodtagelse, da han igår ankom til FN-hovedkvarteret i New York efter 4 dages forhandlinger med Iraks præsident Saddam Hussein.
Den aftale, som Kofi Annan har fået i stand med Irak, har fået anerkendende kommentarer fra både USA og Storbritannien, der begge har sendt massive styrker til Golfen - militære styrker som Kofi Annan igår i sin tale betegnede som "perfekte FN-fredsbevarende styrker".
"Vi lærte vore fredsbevarende styrker, at den bedste måde at anvende magt på er at vise denne magt med henblik på ikke at få brug for det," sagde Annan med henvisning til den militære armada, der lagde vægt bag generalsekretærens diplomati i Bagdad.
Aftalen indebærer, at en særlig gruppe FN-inspektører og diplomater skal undersøge otte omstridte præsidentpaladser i Irak for at se, om de huser masseødelæggelsesvåben. Først når våbeninspektørerne erklærer, at Irak ikke længere er i besiddelse af masseødelæggelsesvåben FN's sikkerhedsråds første udmelding om aftalen igår aftes var, at var "meget tilfredsstillende", og takkede Kofi Annan for hans indsats.
Leder på forsiden
og artikel side 6

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her