Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

4. februar 1998

Svag kritik af militærstyret i Algeriet
*Militærstyret i Algeriet blev ikke stemplet som direkte medansvarlig for voldshandlingerne imod landets civilbefolkning i den dagsorden, som Folketinget vedtog i går. Men styret bliver kritiseret for ikke at have gjort nok for at beskytte befolkningen imod overgrebene på bl.a. forsvarsløse landbyer.
Internationale iagttagere mistænker ikke bare muslimske fundamentalister, men også selve styret for at stå bag volden imod civilbefolkningen. Generalsekretær for Amnesty Internationals danske afdeling, Lars Normann Jørgensen, kritiserer Folketingets dagsorden:
"Dagordenen indeholder ikke noget, der umiddelbart kan føre til et pres mod Algeriets regering. Man må beklage, at Folketinget eksempelvis ikke efterkommer behovet for en uvildig undersøgelse af de mange massakrer," siger Lars Normann Jørgensen, der mener, at det skal gøres klart om landets militære styre er medansvarlig for de voldsomme massakrer

Forsvarssejr i Plejebosagen
*Københavns Byret besluttede tirsdag, at den 33-årige tidligere plejehjemsassistent, der er sigtet for 22 tilfælde af drab på ældre beboere på plejehjemmet Plejebo i København, alligevel ikke skal mentalundersøges.
Efter at Højesteret før jul løslød kvinden, har hendes forsvarer krævet, at kvinden - som tidligere har indvilget i at lade sig mentalundersøge - ikke skal gennemgå en undersøgelse. Det har anklageren i sagen protesteret over, men retten valgte altså tirsdag at følge forsvarerens synspunkt.

Radikal risikerer fængselsstraf
*Det tidligere folketingsmedlem for Det radikale Venstre, Jens Jørgen Bolvig, risikerer at blive straffet for at have skjult tre afviste, hviderussiske asylansøgere for myndighederne.
Jens Jørgen Bolvig fortalte i sidste måned i et interview her i avisen, at han og hans hustru af samvittighedsgrunde skjulte et hviderussisk ægtepar og deres 13 årige søn, bl.a. i deres hjem. Den hviderussiske kvinde havde i sit diktaturiske hjemland været en aktiv oppositionspolitiker.
Hjørring politi har iværksat en efterforskning imod Bolvig, og der kan blive rejst tiltale mod Jens Jørgen Bolvig efter udlændingelovens paragraf 59 stk. 3, der opererer med bøde, hæfte eller fængselsstraf på op til to år.
Politiets efterforskning får ikke Jens Jørgen Bolvig til at fortryde.
"Jeg mener, at regeringen med indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) i spidsen overtræder FN's menneskerettighedskonvention, fordi myndighederne ikke ordentligt undersøger, hvad det er for forhold, vi sender disse mennesker tilbage til. Det er et ubarmhjertigt dansk system, som reagerer rystende inhumant," siger Jens Jørgen Bolvig til Ritzaus Bureau.

Et-partisystemet på Cuba sikrer valgsejr
*Præcis som præsident Fidel Castro ønskede det, viser det cubanske valg i søndags, at befolkningen er helt tilfreds med styrets politik.
Valgdetalgelsen var på mere end 98 procent, og kun fem procent af stemmesedlerne var ugyldige.
Vælgerne kunne kun stemme på Det Kommunistiske Parti, og ingen af kandidaterne går imod Castros politik. De blev alle valgt.
En af BBC's korrespondenter i Havanna siger, at flere latinamerikanske ledere nu lægger pres på Castro for at indføre et flerparti-system.

Tvindskoler får ikke tilskud
*Undervisningsminister Ole Vig Jensen fastslår, at ingen Tvindskoler får tilskud i det nye år.
"Hvis vi får ansøgninger fra skoler, der fortsat er en del af Tvindkoncernen, vil de blive afvist også i år," siger Ole Vig Jensen.
Undervisningsministeriet er i gang med at behandle ansøgninger fra i alt 25 skoler, og viser det sig, at der er den mindste tilknytning til Tvind, bliver der ingen tilskud.

Færøbank-sagen lagt på is
*Der kan gå uger, før regeringen beslutter sig til, hvad det næste skridt skal være i færøbank-sagen.
Det sagde statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) efter et ministermøde i går.
Regeringen har endnu ikke afsluttet sine egne overvejelser om bl.a. et retligt skridt mod Den Danske Bank og indtil videre afventer man et udspil fra færøerne.
"Den part, vi først vil tale med tingene om, er det færøske landsstyre," sagde Nyrup, der ikke ønskede at kommentere den kritik, som en række færøske politikere har rettet mod ham, regeringen og Folketinget efter forespørgselsdebatten i sidste uge.
Der kommer til at gå en uge, før det færøske landstyre kommer med en melding. I dag har parterne drøftet, hvorledes det færøske udspil om erstatningskrav i forbindelse med banksagen skal lyde.
Herefter er det planen, at Færøernes landsstyre rejser til Danmark for at præsentere det færøske krav om kompensation for tabet ved at overtage Føroya Banki fra Den Danske Bank.
Fra færøsk side satses der samtidig for alvor på, at et enigt lagting står bag det udspil, landsstyret rejser til Danmark med.

Uenighed om fødevarekontrol
*Der er uenighed blandt Folketingets partier om, hvordan fremtidens fødevarekontrol skal skrues sammen. Regeringen med fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) i spidsen ønsker en en-strenget model med ti regionale centre under statslig kontrol. Venstre og SF kæmper for en model, hvor den politiske kontrol kommer til at ligge ude i amterne.
"Hvis det hele kommer under statens politiske kontrol, er der ingen ankemuligheder for dem, afgørelserne berører, og det mener jeg er helt forkert," siger SF's fødevarepolitiske ordfører, Jørn Jespersen.

Tyrkiet går balancegang i Irak-krisen
*Det tyrkiske diplomati er sat i højeste gear for at hindre en ny væbnet konflikt mellem Irak og USA. Mens den arabiske verden prøver at trække Tyrkiet i den ene retning, prøver Vesten at trække i den anden. Tyrkiets udenrigsminister rejser onsdag til Bagdad for at få overtalt præsident Saddam Hussein til at give efter i striden med USA.
Tyrkiet har under hele den igangværende krise med Irak opfordret til en diplomatisk løsning på striden om FNs våbeninspektører, som Irak ikke vil lade få fri bevægelighed i Irak.
Tyrkiets ministerpræsident, Mesut Yilmaz, har meddelt, at Tyrkiet ikke aktivt vil deltage i en militær aktion mod Irak.

Auken anbefaler genmodificerede tomater
*Miljøminister Svend Auken (S) vil have Folketinget til at godkende en genmodificeret tomat i EU trods modstand fra Forbrugerrådet og en række grønne organisationer.
Det er en spansk producent, der vil have tomaten på markedet og ansøgt EU om tilladelse. Angiveligt skulle den nye genmodificerede tomat ikke blive så hurtigt blød som andre og vil være resistent over for flere typer antibiotika. Tomaten vil mest blive brugt til ketchup.
Forbrugerrådet, Dansk Naturfredningsforening, Foreningen af Danske Biologer, Greenpeace og Noah er alle principielt imod at modificere planter, så de får gener, der er resistente over for antibiotika. Frygten er, at dén evne optages i dyr og mennesker, så det går ud over sygdomsbehandling.

Thulefangeres sag hurtigt for retten
*De ca. 80 overlevende af de Thule-fangere, der kræver erstatning fra den danske stat, kan vente at få deres sag behandlet forholdsvis hurtigt.
Vestre Landsret har reserveret hele november i år til sagen, hvor fangerne vil prøve at få tilkendt erstatning for den tvangsforflyttelse, som Thule-bopladsens indbyggere blev udsat for, da amerikanerne anlagde deres base i 1953. De søger den kollektive erstatning ud fra den påstand, at deres fangstområder blev ødelagt, da basen blev anlagt

Fælles front mod Sellafield
*Danmark vil på et nordisk miljøministermøde den 27. februar i Göteborg foreslå, at de nordiske lande tager et fælles initiativ overfor Storbritannien for at få mindsket de radioaktive udslip fra atom-anlægget Sellafield på Englands nordvestkyst. Udslippene fra atomoparbejdningsanlægget Sellafield til Det irske Hav er øget betragteligt siden 1994. Det gav dengang anledning til kraftige protester fra en række lande, herunder de nordiske.

Tyske arbejdsløse går på gaden
*Antallet af arbejdspladser er faldet dramatisk i Tyskland i 1997 - og specielt i den østlige del af landet er der mistet mange arbejdspladser.
Samtidig spår den tyske fagbevægelse, at januar-tallene for arbejdsløse vil blive de højeste siden Den Anden Verdenskrig. Nye tal fra den tyske statistik viser, at antallet af erhvervsaktive i Tyskland i 1997 faldt med 465.000 eller 1,3 pct. Den negative udvikling i beskæftigelsen har fået tyske arbejdsløse til at bebude demonstrationer senere på ugen, når de officielle arbejdsløhedstal offentliggøres.
I lighed med deres kolleger i Frankrig vil tyske arbejdsløse torsdag demonstrere foran arbejdsformidlingskontorer over hele Tyskland. Formålet med aktionen, der støttes af den tyske fagbevægelse, er at gøre opmærksom på problemets omfang.

Helveg afviser grundlovsbrud
*Udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) afviste tirsdag som vidne i grundlovssagen ved Højesteret, at EF er kommet for langt ud ad glidebanen ved at anvende handelssanktioner - først i 1982 mod Argentina efter Falklandskrigen og Sovjetunionen efter krigsretstilstanden i Polen.
Den radikale ordfører Niels Helveg Petersen advarede i maj 1982 ved en debat i Folketinget mod EF's handelssanktioner mod Argentina og Sovjet.
Det var en glidebane, fordi EF burde sondre mellem samarbejdet i Rom-traktaten og EF's udenrigspolitiske samarbejde. EF-sanktionerne stred mod forudsætningerne for EF-folkeafstemningen i 1972 og viste manglende respekt for forfatningen, sagde Niels Helveg Petersen i sin ordførertale.
"Det var et politisk indlæg i en politisk debat," forklarede udenrigsministeren til sagsøgernes advokat Karen Dyekjær-Hansen.
Trods betænkelighederne gik de radikale i foråret 1982 med til EF-sanktionerne, som Folketingets flertal året efter lagde på hylden. Alligevel vedtog et bredt flertal med oppositionspartierne Socialdemokratiet, SF og VS i 1986 at støtte EF-sanktioner mod Sydafrika

Saddam sætter diplomatiet på prøve
*USA's udenrigsminister, Madeleine Albright, fik mandag støtte fra Saudi-Arabien til en hård kurs mod Irak og rejser i dag videre til andre arabiske lande for at få yderligere opbakning til en militær aktion mod styret i Bagdad, hvis det ikke lykkes at få løsnet op for krisen ad politisk eller diplomatisk vej.
"Vi foretrækker at krisen løses af diplomatisk vej og, at Saddam Hussein stopper koalitionskursen," sagde den amerikanske udenrigsminister ifølge Reuter.
Samtidig understregede den russiske ledelse i går, at Ruslands særlige udsending i Irak, Viktor Posuvalijuk, har opnået "positive ændringer" i den irakiske holdning til FN-inspektion af våbenlagre.
"Vi bekræfter meddelelsen fra i går. Der er positive ændringer," sagde en talsmand for Kreml tirsdag formiddag om meddelelsen, der sagde, at Irak havde erklæret, at FN får adgang til en række af de steder, hvor FN's våbeninspektører hidtil har haft forbud mod at komme.
Trods meldingerne om et muligt tøbrud fortsætter Albright arbejdet med at forberede et militært angreb.
Samtidig har Saddam Hussein inviteret lederen af Repræsentanternes Hus i USA, repuplikaneren Newt Gingrich til Irak for at inspirere Saddams paladser for ulovlige våben.

Rettelse
*Gårsdagens psykiateropgør på Debatsiden var naturligvis skrevet af professor Raben Rosenberg, og ikke af Raben Rosengren, som vi skrev. Vi undskylder til alle sider.
Red

Redigeret af
Manja Sørensen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu