Læsetid: 8 min.

DØGNETS NYHEDER

2. februar 1998

Ellemann erkender fejl i Færø-sag
*Venstres formand, Uffe Ellemann-Jensen, erkender nu, at han begik fejl i håndteringen af Færøbank-sagen. Den politiske behandling af bankskandalen nåede sin foreløbige afslutning tidligere på ugen, og V-formanden er blevet udråbt som sagens taber, skriver Politiken Søndag.
I dag medgiver Uffe Ellemann-Jensen, at han gik for vidt i sine udtalelser om, hvorvidt finansminister Mogens Lykketoft skal stilles for en rigsretssag for sin rolle i sagen.
Uffe Ellemann-Jensen tænker især på tv-duellen mellem ham og statsminister Poul Nyrup Rasmussen onsdag aften. Her drog Venstres formand sammenligninger mellem Færøbank-sagen og tamil-sagen. Han sagde, at det, som Mogens Lykketoft havde gjort i den aktuelle sag, var "mindst lige så groft" som tidligere justitsminister Erik Ninn-Hansens lovbrud i tamil-sagen.
"Nu bagefter kan jeg godt se, at jeg skulle have lagt den del af diskussionen helt død den aften," siger Uffe Ellemann-Jensen.

Tre højesteretsdommere inhabile i EU-sag
*Når sagen, om hvorvidt det danske medlemskab af EU er i overensstemmelse med grundloven, begynder i Højesteret den 5. marts, bliver det uden tre fremtrædende højesteretsdommere.
Præsidenten Niels Pontoppidan samt dommerne Asbjørn Jensen og Per Walsøe har af principielle årsager fundet det rigtigst ikke at deltage i domsforhandlingerne, skriver Berlingske Tidende søndag.
"Det hænger sammen med, at sagen nu angår hele perioden fra 1973 og fremefter. Og da jeg i en del af denne periode (1975-82) var chef for Justitsministeriets lovafdeling, og dermed fungerede som én blandt flere rådgivere for regeringen i spørgsmål, der vedrørte EF, så finder jeg, at det er det rigtigste ikke at deltage i sagen," siger Højesterets præsident, Niels Pontoppidan.
Samme forhold gælder for Asbjørn Jensen, der var chef for lovafdelingen fra 1983-88.
Men også højesteretsdommer Per Walsøe har ment, at det var rigtigst ikke at deltage i domsforhandlingerne.
Det skyldes, at han har ytret sig konkret om problemstillinger i forbindelse med afstemningen om Maastricht-traktaten.

Thailand ventes at anmode IMF om nye lån
*Thailand vil måske anmode Den Internationale Valutafond (IMF) om yderligere kredit på adskillige milliarder dollar, når IMF's eksperter i de kommende to måneder gennemgår Thailands økonomi for at genforhandle betingelserne for en hjælpepakke til den kriseramte nation.
Thailand fik i august bevilget en international hjælpepakke på 17,2 mia. dollar. Økonomiske eksperter venter anmodninger om nye IMF-lån fra Thailand, efter at det er blevet klart, at Bangkok ikke kan leve op til visse af IMF's hovedkrav, fordi den thailandske baht har mistet 50 procent i værdi i forhold til dollaren.
En børsanalytiker i Bangkok siger, at finanskredse anslår, at Bangkok vil anmode om IMF om op til 10 mia. dollar yderligere i lån.
IMF-lån betyder, at Thailand er sat på en stram økonomisk kur.

Prisen for velfærd: Lavere løn og skatter
*Skatterne skal sættes ned, og en stor gruppe lønmodtagere må være parat til at arbejde for en væsentlig lavere løn end i dag. Det er prisen for, at vi kan bevare den skandinaviske velfærd, siger den tidligere svenske finansminister, Kjell-Olof Feldt (S), til Morgenavisen Jyllands-Posten.
"I en verden med åbne grænser vil både kapitalen og den mest værdifulde arbejdskraft flytte hen, hvor skatten er lavest. Derfor vil der komme et enormt pres på lande som Danmark og Sverige for at sænke skatterne, og dermed bliver det umuligt at betale for de gamle velfærdsgoder på traditionel vis, siger Kjell-Olof Feldt.
Han mener også, at de laveste lønninger må længere ned for at skaffe flere i arbejde.

Vækst i privat beskæftigelse stopper
*Regeringens forventning om yderligere 22.000 beskæftigede i den private sektor i 1998 kan ikke nås. Det forudser Ledernes Hovedorganisation på baggrund af en ny konjunkturanalyse.
Ifølge analysen, der bygger på svar fra en lang række indkøbschefer, stopper væksten i beskæftigelsen i den private sektor, og omsætningen både herhjemme og i udlandet aftager i årets første kvartal.
Omsætningen i virksomhederne er steget væsentligt mindre, end indkøbscheferne ellers forudså for tre måneder siden.
Det største fald er sket inden for den grafiske industri, men også bygge- og anlægsbranchen har oplevet fald i omsætningen. I træ- og møbelindustrien er omsætningen faldet for andet kvartal i træk, og indkøbscheferne forudser nu yderligere fald.
"Årsagen til indkøbschefernes pessimisme skal søges i usikkerheden om overenskomstforhandlingerne og hvad den økonomiske krise i Asien vil betyde for de danske virksomheders mulighed for at eksportere," siger afdelingeschef i Ledernes Hovedorganisation, Kim Røjgaard.

Over 300 'tigre' meldt dræbt i Sri Lanka
*Over 200 tamilske oprørere blev i går meldt dræbt på det nordlige Sri Lanka af militæret.
Talsmænd for Sri Lankas hær sagde, at kampe var brudt ud i det nordlige Kilinochchi distrikt sent lørdag og var fortsat til tidligt søndag morgen.
"Vi har fundet 218 dræbte partisaner fra LTTE (Tamil Eelams Befrielses Tigre), men ifølge vores militære efterretninger er tabet hos oprørerne over 300," sagde en militær talsmand.
Han sagde, at 20 soldater var blevet dræbt og 86 andre var blevet såret under de intense kampe.
"Hæren har nu situationen fuldstændig under kontrol. Antallet af dræbte oprørere kan vise at være højere end angivet, da hele kampområdet endnu ikke var gennemsøgt, sagde han videre.
Søndagens kampe var det største større slag mellem hæren og oprørsbevægelsen siden december, hvor 146 soldater blev dræbt nær Mankulam, der ligger ved en vigtig vej, som militæret i ni måneder har kæmpet for at erobre kontrol over.

Kina afviser amerikansk kritik
*Kina rettede i går en skarp kritik mod USA's rapport om menneskerettigheder og kaldte den "uansvarlig" og et påskud for indblanding i landets interne anliggender.
Samtidig støttede en fremtrædende kinesisk dissident, Xu Wenli, USA's kritik og sagde, at Kinas kommunistiske ledere stadig forfølger kritikere, der vover at klage offentligt.
Den kortfattede og bitre kinesiske kritik af USA kom flere dage efter offentliggørelsen af det amerikanske udenrigsministeriums årlige rapport om krænkelser af menneskerettighederne over hele verden. I rapporten hed det om Kina, at de kommunistiske ledere fortsætter med at begå grove brud på befolkningens fundamentale frihedsrettigheder, selv om der er sket fremskridt på nogle fronter.
"Det er åbenbart, at den amerikanske bekymring for menneskerettigheds-spørgsmål i Kina kun er et påskud, hvor den virkelige hensigt er indblanding i Kinas interne anliggender," sagde talsmanden for det kinesiske udenrigsministerium, Zhu Bangzao.

350.000 i demonstration mod ETA
*350.000 mennesker demonstrerede lørdag aften i den sydlige spanske by Sevilla imod den baskiske separatist-bevægelse ETA's mord på en konservativ politiker og hans kone.
Tidligere lørdag blev lokalpolitikeren Alberto Jimenez Becerril og hans kone, Ascension, begravet i Sevilla, hvor de blev skudt fredag.
Blandt de tusindvis af mennesker, der deltog i begravelsesceremonien, var den spanske ministerpræsident, Jose Maria Aznar.
Becerril er den fjerde lokalpolitiker fra Partido Popular (PP), som er blevet myrdet af ETA siden juli.
Hvert mord har ført til stadig større massedemonstrationer mod separatistbevægelsen. Offentligheden kræver ikke alene, at ETA indstiller den væbnede kampagne, men også at Spaniens politikere enes om at bekæmpe terrorisme.

Egypten advarer mod angreb mod Irak
*Den egyptiske præsident, Hosni Mubarak, håber, at Washington vil undlade at anvende magt mod Irak, da tiden ikke er den rigtige til en militær konfrontation i Mellemøsten, skrev flere statslige medier i Kairo i går.
"Jeg beder det internationale samfund om at gøre sig flere diplomatiske anstrengelser for at finde en løsning på krisen med Irak," sagde den egyptiske leder til det statsejede dagblad Al-Akhbar.
"Tiden er ugunstig for et militært angreb og vil kun øge den spændte situation i regionen. Jeg opfordrer indtrængende den irakiske ledelse til at undgå en optrapning for den irakiske befolknings skyld," tilføjede han.
Selv om Egypten deltog i befrielsen af Kuwait i Golfkrigen i 1991, har Kairo givet udtryk for modstand mod flere militære angreb mod Bagdad, og i den egyptiske befolkning er der udbredt medfølelse for Iraks civile befolkning, som ifølge egypterne udsættes for unødvendige lidelser.
I det hele taget er mange arabere imod en amerikansk militæropration mod Irak, fordi det vil påføre den irakiske civilbefolkning yderligere lidelser, siger regionale diplomater og aviser i Mellemøsten. Artikel her på siden

Tusindvis markerede Bloody Sunday
*Tusindvis af mennesker gik i går gennem de irske nationalistiske områder af Londonderry i Nordirland for at mindes de 14 ubevæbnede civile, der blev skudt ned af britiske tropper for 26 år siden på "Den Blodige Søndag", som dagen kaldes.
Katolikkerne marcherede side om side med irske flag og republikanske bannere på den samme rute, som den forbudte demonstration marcherede den 30. januar 1972. Dengang endte demonstrationen i en tragedie, der skabte en dyb kløft i det britisk-irske forhold.
Men demonstrationen søndag forløb gnidningsfrit, og pårørende til de 14 ofre sagde, at de byder den britiske premierminister Tony Blairs meddelelse fra i torsdags velkommen. Blair sagde, at der skal laves en ny undersøgelse af skyderiet for 26 år siden.
Ifølge de pårørende er der nu for første gang udsigt til, at sandheden om, hvad der faktisk skete på "Den Blodige Søndag", kommer frem.

Sætternissen på spil igen
*Ved en beklagelig fejl var den sidste linje faldet ud af bagsidenlederen i Informations weekend-udgave. Det sidste afsnit skulle i sin helhed have lydt:
"Det kan meget let blive en selvopfyldende profeti. Hvis man i kynismens mismod og forventningernes frie fald opgiver at skabe en anden fremtid end den, der dikteres af de transnationale gigantimperier og på de årlige Davos-møder, så er man i sandhed ilde stedt. bjm"
Redaktionen

Verdens ledere: Fremtiden tilhører Asien
*De omkring 2.000 fremtrædende politikere og erhvervsledere, der deltager i Verdens Økonomiske Forums årsmøde, ser med styrket optimisme på den finansielle krise i Asien efter intense drøftelser i den schweiziske skisportsby Davos i de seneste døgn.
Topledere fra verdens største virksomheder understregede i går, at de ser nye muligheder for investeringer i regionen, og de nedtonede risikoen for stadig hårdere konkurrence og faldende fortjenester i landene.
"For et selskab som vores, er der fantastiske muligheder for investeringer," sagde Helmut Maucher, der er bestyrelsesformand for den globale føde-og drikkevaregigant Nestle SA, ved det seks dages "topmøde" for det internationale erhvervsliv.
"Valutakurserne er lave. Nogle er bange for at gå ind på disse markeder. Men landene er mere indstillet på at liberalisere og samarbjde med private udenlandske investorer end tidliere. Efter min opfattelse er der i dag enestående muligheder for at foretage investeringer nu," sagde Maucher.
Den samme melding kom fra mange andre deltagere ved mødet, der har været præget af diskussioner om krisen i Asien.
"Det tredje årtusinde tilhører Asien, som har omkring 60 procent af verdens befolkning, men som kun står for en fjerdedel af det globale bruttonationalprodukt i dag. Det betyder, at der er behov og efterspørgsel," sagde den administrerende direktør Goran Lindahl fra elektro-koncernen ABB Asea Brown Boveri AG, som sidste år optrappede dets tilstedeværelse i Asien.

Redigeret af
Claus Overgaard Knudsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu