Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

24. februar 1998

Irak har underskrevet aftale med FN
*Irak underskrev igår en aftale med FN, der giver FN's våbeninspektører uindskrænket adgang til Iraks våbenlagre og præsidentpaladser, hvor Irak er under mistanke for at gemme kemiske og biologiske våben.
Aftalen blev underskrevet efter forhandlinger mellem Iraks præsident Saddam Hussein og FN's generalsekretæ Kofi Annan.
USA's præsident, Bill Clinton, der har store styrker i Golfen klar til at angribe Irak, sagde igår, at han havde haft en lang samtale om sagen med den britiske permierminister, Tony Blair, og at han senere ville drøfte aftalen med Ruslands præsident, Boris Jeltsin og den franske præsident, Jacques Chirac. Sent igår havde præsident Bill Clinton endnu ikke kommenteret aftalen yderligere.

CD bekender politisk kulør idag
*Centrum-Demokraternes folketingsgruppe vælger idag politisk side uden at sætte navn på en statsministerkandidat.
"Vælgerne skal vide, når de sætter deres kryds ved CD, i hvilken hovedretning de stemmer," sagde folketingsmedlem Arne Melchior igår til Ritzaus Bureau.
Han betegner det som "taktisk tænkning", når CD's nestor, Erhard Jakobsen, i weekenden advarede folketingsgruppen mod at tage stilling før valget. "Selv om interessen for partiet måske svækkes i det øjeblik, det melder kulør, så skal det ske," understregede Arne Melchior.

Det kan ikke betale sig at arbejde
*For de lavestlønnede er forskellen på det, man får i dagpenge, og det, man får ved et lønnet arbejde, stadigvæk for lille. Derfor er det i stigende grad blevet mindre attraktivt at komme i arbejde, fastslår forskerne bag Rockwool Fondens nyeste redegørelse "Beskæftiget - ledig - på efterløn".
"Enten skal dagpengene ned, eller også skal der være en større forskel mellem dagpenge og løn, hvis folk med lavindkomster skal have incitament til at komme tilbage i arbejde", sagde Nina Smith, professor, cand. oceon og en af forfatterne,igår. De to andre forfattere er cand. polit. Søren Pedersen og professor dr. oceon. Peder J. Pedersen.

Slagteri har før haft salmonella
*Selvom Vestjyske Slagterier hidtil har nægtet at have kendskab til salmonella-problemer med virksomhedens kød, viser det sig nu, at Frankrig for et par uger siden har afvist at modtage et parti røget filet fra det danske slagteri - på grund af salmonella.
Kort efter kom Vestjyske Slagterier under mistanke for at have leveret salmonella-inficeret røget svinefilet til danske forbrugere. Ifølge Ritzaus Bureau er der i sagen fra Frankrig tale om den samme type salmonella - salmonella Manhattan - som har gjort mindst 46 danskere syge.

Oprørere angriber landsby i Albanien
*Bevæbnede oprørere har taget kontrol over en landsby 120 kilomter fra Albaniens hovedstad Tirana. Byen er afskåret for kontakt til omverden, da oprørerne i følge Reuters Bureau har lukket den bro, der fører til byen. Albaniens indenrigsminister sagde i går, at " byen er blevet taget som gidsel i et forsøg på at destabilisere situationen her i landet."
Ifølge oplysninger har oprørerne plyndret byens bank og rådhus samt angrebet byens fængsel og befriet de indsatte. Regeringsstyrker blev i går sendt afsted mod byen i et forsøg på at få oprørerne slået ned. Siden sidste år, hvor størstedelen af albanierne mistede deres formuer i pyramidespil, har landet været plaget af uro.

SPD lover skattelettelser
*Det tyske socialdemokratis leder, Oskar Lafontaine, lovede i går skattelettelser til familier med børn. Det skete i avisen Berliner Kurier, hvor Lafontaine igår varslede en større reform af det tyske skattesystem. Ifølge Lafontaine vil en kommende SPD-regering også fjerne Kohl-regeringens nedskæringer i ældres pensioner.
De seneste meningsmålinger viser, at SPD bevarer sit flertal i parlamentets andet kammer, Forbundsrådet, og har gode muligheder for at få flertal sammen med miljøpartiet, De Grønne, i Forbundsdagen, hvor det afgøres, hvem som skal være forbundskansler og danne regering.

Colombias præsident trækker sig
*Colombias præsident, Ernesto Samper, har tilbudt at trække sig fra embedet for at forbedre det nedkølede forhold til USA.
Den overrakende melding kom i går aftes kun en uge før Washington skal beslutte, om Colombia for tredje år i træk skal sættes på den sorte liste på grund af sin utilstrækkelige kamp mod narkotika.
"Hvis min afgang fra regeringen kan bidrage til at forbedre forholdet til USA, og hjælper dem til at forstå realiteterne ved den narkokrig, som Colombia har udkæmpet de seneste tre år, så er jeg parat til at yde dette bidrag," sagde Samper i en tale i havnebyen Barranquilla ifølge Ritzaus Bureau.
Præsidenten er mistænkt for at have modtaget et større millionbeløb til sin valgkamp fra Cali-kokainkartellet.

Norsk opfordring til boykot af IKEA
*Den britiske avis The Sunday Times afslørede i weekenden, at en underleverandør til møbelgiganten IKEA underbetaler sine rumænske arbejdere. Avisens afsløringer får Det LO-tilsluttede Norske Træindustri-arbejderforbund (NTIF) til at opfordre til en nordisk boykot af møbelgiganten IKEA.
"Vi mener, at IKEA bør boykottes. IKEA sætter Norden i et dårligt lys. Dette er noget, som vi har diskuteret med jævne mellemrum," sagde NTIFs forbundsleder, Anton Solheim, i et interview, som den norske avis Aftenposten bragte i går.
Ifølge Ritzaus Bureau vil Solheim tage sagen op i den Nordiske Bygge-og Træarbejderføderation i København om to uger.
Ifølge The Sunday Times arbejder de 900 arbejdere på møbelfabrikken Magura Codlea i Rumænien 44 timer om ugen til en løn af tre kr. i timen - eller en ugeløn på omkring 125 kr. En gennemsnitlig ugeløn i Rumænien er for en industriarbejder på ca. 850 kr. Fabriksarbejderne bor under kummerlige forhold i fabrikkens egne boliger.

Flere landmænd vil dyrke økologisk
*Landbrugets Rådgivningscenter melder om rekordstor interesse fra landmænd, som ønsker at lægge om til økologisk drift. Landbrugets Rådgivningscenter oplyser til Landsbladet, at der med 600 nye ansøgninger vil komme en stigning på 50 procent i det økologisk dyrkede areal i Danmark.
Det er stadig mælkeproducenterne, som tegner sig for de fleste ansøgninger. Men interessen er voksende indenfor hele landbruget.
Med de nye ansøgninger vil den økologisk dyrkede andel af landbrugsjorden i Danmark vokse til omkring fire procent.

De Tamilske Tigre har angrebet flådefartøjer
*Mindst 45 soldater og sømænd frygtedes dræbt, da oprørere fra de såkaldte Tamilske Tigre angreb to flådefartøjer ud for den nordlige Jaffna-halvø i Sri Lanka sent søndag.
Det sagde talsmænd for landets militær. De oplyste, at de to fartøjer var ved at transportere 103 soldater og sømænd til Jaffna, da de blev angrebet af oprørere, som befandt sig i mindre både. De Tamilske Tigre har kæmpet for et separat hjemland til det tamilske mindretal i det nordlige og østlige Sri Lanka siden 1983. Mindst 50.000 mennesker er blevet dræbt.

Læger rejser kritik i Plejebo-sag
*Den Almindelige Danske Lægeforening rejser en sønderlemmende kritik af myndigheder og politikere på baggrund af Plejebo-sagen, hvor en læge er sigtet for medvirken til 22 drab. I Ugeskrift for Læger igår beskylder lægeforeningen myndighederne for at snøle med lægers retssikkerhed.
Lægeforeningens formand, Torben Pedersen kritiserer, at politiets materiale ikke på forhånd blev bedømt af en lægelig ekspertgruppe. Materialet gik direkte fra stadslægen til politiet.
Han påpeger, at i andre sager er materialet sendt til Sundhedsstyrelsen, der har samlet lægefaglig ekspertise til at vurdere materialet.

Suharto fastholder sin økonomiske plan
*Det blev igår klart, at Indonesiens præsident Suharto vil binde Indonesiens møntfod, rupiahen, til dollaren, selv om Den Internationale Valutafond, IMF, og andre internationale institutioner i stærke vendinger har advaret om, at Indonesiens økonomi ikke vil kunne klare at blive knyttet fast sammen med den amerikanske dollar.
"Finansministeriet og Centralbanken i Indonesien har fået instrukser om at gøre forberedelser til gennemførelsen," sagde den indonesiske finansminister, Marie Muhammad, ved en parlamentshøring igår.
IMF har truet med at trække en stor økonomisk hjælpepakke på 40 mia. dollar til Indonesien tilbage, hvis styret fastholder den risikable plan. Samtidig fortsætter demonstrationerne og urolighederne på grund af krisen.

Botha vil ikke undskylde aparthei
*Retssagen mod Sydafrikas tidligere præsident, P.W. Botha, gik i gang igår under stor politibeskyttelse.
P.W. Botha er anklaget for foragt for retten, fordi han har nægtet at vidne i Sandhedskommisionen, som undersøger en række overgreb, der skete, mens han var præsident for Sydafrika. Den 82-årige Botha nægtede sig skyldig.
Anklagerne mod ham kan give en bøde på op til 28.000 danske kroner - og en fængselsstraf på to år.
Den tidligere præsident under apartheid-styret i Sydafrika, nægter også at give en undskyldning for apartheid i Sandhedskommissionen.

Idealistiske computernørder
*Tre brasilianske computer-hackere har truet med at ødelægge netværket for Internet udbydere, hvis deres usædvanlige krav ikke bliver opfyldt.
De tre, som kalder sig Spin, Smux og Blast, kræver gratis skolegang for børn under ti år, computere med adgang til Internet i 80 procent af de offentlige parker, privatisering af offentlige virksomheder og en nedsættelse af de offentlige skatter med 40 procent.

Forligsmand udsætter storkonflikt
*Forligsmand Asbjørn Jensen udsatte i går den varslede storkonflikt for størstedelen af det private arbejdsmarked i 14 dage.
"Jeg har besluttet at udskyde konflikten, idet jeg kan se, at det ikke på nuværende tidspunkt vil være muligt at gennemforhandle de 500-600 overenskomster, der er til forhandling," sagde Asbjørn Jensen i går og understregede, at udskydelsen af den varslede konflikt ikke har noget med det kommende folketingsvalg den 11. marts at gøre.
Søndag brød forhandlingerne mellem Dansk Industri og CO-Industri sammen, og en storkonflikt var varslet til den 2.marts - nu kan det først blive den 16. marts.
Fra imorgen indkalder Forligsmanden nogle af de øvrige parter, der er i gang med at forhandle overenskomst - hvilket vil sige alle andre end industrien - til orienterende møder.
Forhandlingerne på industriens område har været fastlåste siden starten den 8. januar.
Arbejdsgiverne i DA har givet hinanden håndslag på, at industrien skal være først til at forhandle en overenskomst igennem, og derfor har ingen af de andre områder kunnet forhandle en overenskomst igennem.
"Vi holder fast ved de koordinerede decentrale forhandlinger, og vi har ikke ændret strategi med hensyn til industrien. Det nytter nemlig ikke, når vi tager i betragtning, at industrien forhandler for totredjedel af de områder, der skal have ny overenskomst," lød meldingen fra DA-formand Niels Fog til Ritzaus Bureau.
LO's formand Hans Jensen sagde igår, at arbejdsgivernes strategi klart var slået fejl.
"DA har jo valgt en strategi, der fører lige lukt til en storkonflikt. Derfor er forligsmanden nærmest forpligtet til at udskyde konflikten, når mellem 500-600 overenskomster stadig mangler at blive forhandlet," sagde Hans Jensen efter mødet i Forligsinstitutionen.
Han er tilfreds ved udsigten til, at andre områder nu bliver indkaldt til forhandling.

Rettelse
*I artiklen "SF vil have oprettet Fødevareministerium" på side 4 i gårsdagens avis, blev Jørn Jespersen skåret midt i en sætning. Der skulle have stået:
[...Fødevareministeriet har ikke vist, at det er i stand til at håndte]re problemerne".
"Min frygt er, at ministeren vil give Levnedsmiddelkontrollen mundkurv på, hvis han bliver chef. Jeg frygter helt oplagt, at der vil blive lagt låg på en række sager", siger Jørn Jespersen.
Det kursiverede afsnit manglede. Vi beklager fejlen.
Red.

Redigeret af
Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her