Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

23. februar 1998

Diplomat: Enighed mellem Irak og Annan
*Irakiske kilder bekræftede i aftes, at FNs generalsekretær, Kofi Annan, har indgået en aftale med den irakiske ledelse om inspektion af irakiske våbenlagre.
Tidligere i går aftes oplyste diplomatiske kilder, at Annan var nået fem til en aftale med iraks præsident, Saddam Hussein. Ifølge diplomater tæt på forhandlingerne vil en skriftlig aftale blive underskrevet mandag.
I Washington sagde en talsmand, at Clinton-administrationen "venter på detaljer" om den rapporterede aftale mellem Kofi Annan og den irakiske ledelse, men at USA vil hilse en aftale, der opfylder FNs krav, velkommen.
"Selfølgelig må vi vente og se indholdet af aftalen, før vi kommer med kommentarer til den," sagde talsmanden.
I London reagerede den britiske regering dog køligt på oplysninger fra Bagdad om en aftale mellem Annan og Saddam Hussein.
Leder på bagsiden, artikler på side 5 og 6 og opinion side 9

Mimi: CD vælger side på tirsdag
*Først på et gruppemøde tirsdag afgør Centrum-Demokraterne, hvem partiet vil pege på som statsministerkandidat efter folketingsvalget.
Det siger CD's leder, Mimi Jakobsen, til Ritzau efter et møde i går i partiets præsidium, som skulle sætte partiets valgkamp på skinner.
Præsidiemødet var Mimi Jakobsens første større partiopgave efter over fire måneders fravær på grund af sygdom.
Ritzau talte fredag med 19 amtsformænd og hovedbestyrelsesmedlemmer. Af dem anbefalede 14, at CD peger på en borgerligt ledet regering. Fire var i tvivl, og en ønskede, at SR-regeringen fortsætter.
"Det er interessant at høre, hvad de siger, men det hindrer ikke folketingsgruppen i at gøre det ene eller det andet. Det er os, der er valgt af vælgerne, der alene har ansvaret. Det er en suverænitet, gruppen har, som i 25 år er blevet taget meget alvorligt. Der har vi en meget skarp opdeling hos os," siger Mimi Jakobsen.

KV tager afstand fra R-skatteforslag
*Både Venstre og de konservative tager afstand fra det forslag til en ny skattereform, som de radikales hovedbestyrelse godkendte lørdag.
Venstre skatteordfører, Peter Brixtofte, mener, at de radikale ikke har ret i, at deres forslag vil være til gavn for de små indkomster. Fordi forhøjelsen af bruttoskatten rammer den første tjente krone - uden fradrag.
Derudover tager han afstand fra bl.a. forslaget om, at lejeværdibeskatningen skal sættes i vejret for pensionister og boligejernes standard-fradrag skal fjernes.
Disse forslag er også de konservative modstandere af. Partiets skatteordfører, Gitte Seeberg, mener, at "de radikale tilsyneladende ingen grænser har i jagten på nye skatteindtægter".
Seeberg er mere afslappet over for en forhøjelse af bruttoskatten, men påpeger, at de radikales ide med samtidig at lette bundskatten reelt kun fører til skatteomlægninger.
"Der er jo ikke tale om reelle skattelettelser for de lavtlønnede," mener hun.

Enhedslisten: Formue-skat skal genindføres
*Formueskatten skal genindføres, mener Enhedslisten, og det vil være et af partiets hovedkrav i de kommende forhandlinger om en skattereform fra 1999 og frem.
Formueskatten, der indbragte statskassen 750 mio. kr., blev afskaffet i forbindelse med regeringens aftale med de konservative om finansloven for 1996.
Men den skal genindføres for at rette skævheder i skattesystemet og for at skaffe penge til forbedringer på det sociale område.
"Det er et af vores højtplacerede krav, at formueskatten genindføres, og jeg er sikker på, at det ønske deles langt ind i SF og Socialdemokratiet," sagde Enhedslistens skatteordfører, Frank Aaen, søndag på et pressemøde, hvor partiet præsenterede sit skatteudspil.
Artikler på forsiden og side 4

1.500 på flugt efter kampe i Cambodja
*Mindst 1.500 cambodjanere blev i går drevet på flugt ind over grænsen til Thailand, da der udbrød hårde kampe mellem styrker tilhørende Cambodjas nuværende leder, Hun Sen, og styrker loyale overfor den afsatte ministerpræsident Norodom Ranariddh.
Ifølge militære kilder i Thailand gik Hun Sens styrker i går morges til angreb på Ranariddhs enheder i landsbyen O'Baichon få kilometer fra grænsen til Thailand.
Byens indbyggere flygtede ud af byen i retning af Thailand. Der er ingen oplysninger om dræbte eller sårede.
Hun Sen afsatte Norodom Ranariddh i juli i fjor, og siden da har den afsatte leder opholdt sig i Thailands hovedstad, Bangkok.
Ranariddh, der er søn af Cambodjas tidligere leder kong Norodom Sihanouk, tilbød fredag Hun Sen en ensidig våbenhvile mod, at han får lov til at vende tilbage til Cambodja og får lov til at deltage i parlamentsvalget planlagt til den 26. juli.
Det har Hun Sen har hidtil nægtet. Han vil have Ranariddh stillet for retten for ulovlig import af våben og støtte til den forbudte Røde Khmer-partisangruppe.

Flertal af svenskerne imod angreb på Irak
*Et flertal af svenskerne er imod et angreb på Irak, og det er først og fremmest kvinderne, som er imod.
Det fremgår af en meningsmåling lavet af prognoseinstituttet Temo for det svenske dagblad Dagens Nyheter.
Mens 36 procent af de adspurgte svenskere mener, at USA bør bombe Irak for at tvinge Saddam Hussein i knæ, så siger 45 procent, at de er imod, og 19 procent siger, at de ikke ved det.
Skillelinien mellem kvinders og mænds holdning til spørgsmålet om, hvorvidt USA skal gribe til magtanvendelse i Irak-krisen, er markant. Mens 48 procent mænd svarer ja, så er der kun 24 procent kvinder, der svarer ja til spørgsmålet om at bruge magt.

Højreekstremisters anthrax ikke dødelig
*Det giftige stof anthrax, som onsdag blev fundet hos to amerikanske højreekstremister, var en "ikke-dødelig" udgave af det biologiske giftstof.
Det oplyste tv-stationen CNN lørdag, der har oplysningerne fra kemiske eksperter, som har analyseret det materiale, som forbundspolitiet FBI fandt hos nazi-sympatisørerne, Larry Wayne Harris, og William Leavitt, i delstaten Nevada.
De to mænd blev torsdag varetægtsfængslet i Las Vegas, mistænkt for at være i besiddelse af betydelige mængder af den dødelige udgave anthrax. Ifølge FBI havde de to planer om at gennemføre et giftattentat i New Yorks undergrundsbane - et attentat, som irakere, i lyset af den igangværende krise mellem Washington og Bagdad, skulle have haft skylden for.

G7 opfordrer til økonomiske reformer
*Verdens syv førende industrilande, G7, opfordrede i weekenden de kriseramte sydøstasiatiske lande til "gennemgribende og langsigtede økonomiske reformer".
Opfordringen kom fra G7-landenes finansministre og nationalbankdirektører, som holder møde i London i weekenden.
"De asiatiske lande skal reformere finanssektoren og den offentlige sektor for at genskabe internationale investores tillid," hedder det i en erklæring fra mødet i London. De syv lande, USA, Tyskland, Japan, Storbritannien, Frankrig, Italien og Canada, opfordrer samtidig Japan til "mere offensivt" at hjælpe dets nabolande ud af krisen.
"Japan bør øge aktiviteten på hjemmemarkedet ved at styrke investeringer og efterspørgsel," hedder det fra de syv industrilande.
Nyhedsanalyse her på siden

Rusland og Japan indgår historisk aftale
*Rusland og Japan underskrev lørdag i Moskva en aftale om fiskeri ved den omstridte øgruppe Kurilerne.
Aftalen ventes yderligere at mindske spændingen mellem de to lande, og ses som et vigtigt skridt frem mod en længe ventet fredstraktat.
Fiskeriaftalen blev underskrevet af Ruslands første viceministerpræsident, Boris Nemtsov, og Japans udenrigsminister, Keizo Obuchi, og indebærer, at japanske fiskere får lov til at fiske inden for en 12 sømile grænse omkring Kurilerne, som Sovjetunionen besatte under Anden Verdenskrig. Uenighed om kontrol med øgruppen er årsag til, at Rusland og Japan endnu ikke formelt har sluttet fred efter Anden Verdenskrig.

Fastelavnsforhandlinger genoptaget
*Forhandlingerne om en ny overenskomst mellem Dansk Industri, DI, og kartellet CO-Industri blev i går eftermiddag genoptaget i Industriens Hus på Rådhuspladsen i København.
Begge parter stiller med de store forhandlingsudvalg, hvilket gør det muligt at forhandle igennem.
Skulle det ende med forlig, er det allerede døbt fastelavnsforliget efter den søndag, hvor forhandlingerne blev genoptaget.
Men inden forhandlingernes start ville ingen byde på, hvad mødet vil bringe.
- Et optimistisk sind, var det korte og eneste svar fra administrerende direktør i DI Hans Skov Christensen på spørgsmålet om, hvilke problemer der var ryddet af vejen siden den 13. februar, da parterne mødtes sidst.

Dansk børnefilm fik pris i Berlin
*Glasbjørnen - hovedprisen for bedste kortfilm for børn ved den 48. filmfestival i Berlin, der sluttede i går - gik til Morten Henriksens 'Hænderne op'.
Juryen bestod af 11-14 årige børn, der faldt pladask for filmen med Oliver Miehe-Renard i hovedrollen.
Børnejuryen skrev i begrundelsen for at give glasbjørnen til 'Hænderne op': "Filmen begejstrede os, fordi den var vittig og havde et plot, vi umiddelbart kunne leve os ind i, og så tog den børn alvorligt."
"Hænderne op" handler om Oliver på seks år, der lægger en plan for at få skiftet sin gamle babysitter ud med en yngre og sødere, men ender med at være alene hjemme med sin to-årige lillesøster.

Spice Girls-mania i børnehaven
*Med en markedsføring kopieret fra Disney er den engelske pop-gruppe Spice Girls efter deres debut tordnet frem i hele den vestlige verden og erobret et dansk publikum helt ned i børnehavealderen.
Udover deres plader, der sælges i millioner, kan de fås som klistermærker, samlemærker, på blyanter, viskelædre og som dukker. Piger ned til fire år er vilde med dem, og drengene synes, de er lækre. Alle synger de med på mere eller mindre hjemmelavet engelsk.
Den 27. februar er der Danmarkspremiere på gruppens egen film 'Spiceworld - The Movie'. Filmen handler i fiktiv form om gruppens første koncert i Royal Albert Hall i London, og alle de besværligheder, de løber ind i.

Rettelse
*I artiklen 'Danmark afviser støtte til fransk filmkrig' i Informations weekendudgave citerer vi lederen af den danske embedsmandsdelegation ved OECD-forhandlingerne, ambassadør Herluf Hansen, for at sige: "Vi synes nok, at den franske kampagne smager af hysteri, stærkt præget af polemik og ofte karikaturagtig. En noget populistisk kampagne. Der skulle have stået, at det er de franske mediers behandling af emnet som er populistisk. Vi beklager fejlen.

11 dræbt under anden valgrunde i Indien
*11 mennesker, deriblandt en politimand, blev i går dræbt i anden fase af Indiens nationale valg.
Syv af ofrene blev dræbt i den østlige delstat Bihar, som også blev rystet af voldsomme uroligheder under valgets første runde
Bihar anses for at være Indiens mest lovløse delstat, og der var søndagen igennem en strøm af rapporter om uroligheder mellem rivaliserende politiske aktivister i regionen. Tre andre mennesker blev dræbt i Vestbengalen.
Indiens valg afvikles i fire faser og skal ifølge planen afsluttes den 7. marts. Søndag kunne over 200 millioner mennesker stemme, mens 135 millioner havde mulighed for at stemme i første valgrunde.
I valgkampen er den dominerende person den italiensk-fødte Sonia Gandhi, der er enke efter den indiske premierminister Rajiv Gandhi. Sonia Gandhi, der leder Kongrespartiets kampagne, er på valgturné rundt i hele landet i privatfly og helikoptere og baserer sine taler på problemerne omkring etniske og religiøse konflikter, politisk stabilitet og makro-økonomiske reformer.
Indiens store nationalistiske hindu-parti BJP led et alvorligt politisk tilbageslag lørdag, da partiet mistede sit flertal i Indiens folkerigeste delstat, Uttar Pradesh. To koalitionspartier trak deres støtte tilbage til den BJP-ledede regering. Koalitionspartierne er utilfreds med BJP's ledelse af delstaten og har beskyldt det hinduistiske parti for at misrøgte delstatens økonomi.

Redigeret af Claus Overgaard Knudsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her