Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

21. februar 1998

Kofi Annans besøg forlænget
*Møderne mellem FN's generalsekretær, Kofi Annan og Iraks leder Saddam Hussein kom så godt fra start i går, at besøget er blevet forlænget til mandag, siger en FN-talsmand.
Det er planen at Annan og hans stab skal mødes med irakerne hele weekenden for at få den irakiske leder, Saddam Hussein, til at opgive sin modstand mod FN's våbeninspektører. Kravene er, at FN ubetinget får fri adgang til alle områder med det formål at få destrueret samtlige kemiske og biologiske våben, som angiveligt skulle ligge skjult blandt andet i præsidentpaladserne.
Imens fortsætter USA sin militære oprustning i Golfen.
Tema side 7

Flygtningepolitik som valgtema
*31 procent af de danske vælgere mener, at udlændinge og flygtningepolitikken bør være hovetemaet for folketingsvalget den 11. marts. Det viser en meningsmåling, som I & A Opnion har lavet for TV Danmark. Næstvigtigste valgtema blandt de godt 1.000 adspurgte vælgere er ældrepolitikken, som 19,4 procent mener, politikerne skal sætte på dagsordenen. Næsten lige efter kommer miljøpolitikken, som 18,5 procent finder vigtigst. Tørre tal og udenrigspolitik rangerer helt i bund, og kun henholdsvis 1 procent og 2,6 procent mener, at det er vigtige valgtemaer.
Leder og Artikel på forsiden samt side 4 og side 5

Fredsaktivister tilbage i USA
*Den slumrende amerikanske fredsbevægelse er vågnet til dåd. På flere universiteter rundt omkring i USA afholdes der i disse dage fredsseminarer i protest mod USA's mulige militære indgriben i Irak. Organisationer som American Friends Service Committee og International Action Center planlægger store demonstrationer i næste weekend i New York og San Francisco.
Den gryende fredsbevægelse kan ikke måle sig i størrelse med sin forgænger fra USA's krig mod Nordvietnam i 1960'erne. Ikke desto mindre synes den nye generation amerikanere at være meget kritisk indstillet over for et luftangreb mod Irak, som vil kunne føre til tab af menneskeliv.
Den skeptiske holdning kom til udtryk under tv-stationen CNN's direkte transmission fra en debat i Ohio onsdag, hvor en gruppe venstreorienterede studenter udstillede fredsbannere og flere unge mennesker stillede spørgsmål til ministre, som efter nogle avisers mening var skarpere end kritikken fremsat i Kongressen.

Præsident kan ikke samle regering
*Den cypriotiske præsident, Glafcos Klerides har problemer med at danne en national samlingsregering.
De to indflydelsesrige partier, det venstreorienterede parti Akel og centrum-højrepartiet Diko, der begge støttede præsidentens modstander, George Iacovou, ved præsidentvalget sidste weekend, afviste at gå med i en samlingsregering med begrundelsen "for stor politisk uenighed".
Ifølge Reuters Bureau har Klerides dog fået tilsagn fra det socialdemokratiske parti Edek, og det lille Forenede Demokratiske Parti, der begge har erklæret sig villige til at gå med i regeringen.

Nigerias militærstyre jager kritiske røster
*Mere end 40 journalister blev arresteret og chikaneret af sikkerhedsstyrken i Nigeria i 1997. Det fremgår af årsrapporten fra en mennskerettighedsgruppe i Nigeria, og det er ifølge Reuters Bureau langt flere end tidligere år .
General Sani Abacha har erklæret, at der vil blive afholdt demokratiske valg i Oktober, men flere iagttagere stiller sig tivlende overfor, om han vil holde sit løfte. Senest har EU-Parlamentet opfordret EU's regeringer til at indføre hårdere sanktioner mod Nigeria, hvis valgene ikke gennemføres.I forvejen er der indført forbud mod at sælge våben til Nigeria, men sanktionen har ikke været særlig effektiv.

Indonesien sætter sin lid til G7-møde
*Indonesien står overfor akut fødevaremangel, meddelte Verdensbanken i går. Indonesien plages af økonomisk krise og tørke, og Verdensbanken anslår, at der er brug for mindst syv millioner ton ris i landet, for at stille den værste sult.
Indonesien og andre asiatiske lande, der plages af økonomisk krise, sætter deres lid til, at verdens førende industrilande på weekendens G7-topmøde vil vedtage at yde bistand til de plagede økonomier.
Men indtil videre har meldingerne været tvetydige. I går afviste USA's finansminister, Robert Rubin, at kommentere muligheden for en intervention, hvilket påvirkede valutahandelen i Asien i negativ retning. Dagen før erklærede den tyske finansminister ellers, at G7-landene ville støtte de trængte økonomier.
Den indonesiske rupiah, har mistet over 70 procent af sin værdi, og krisen har udløst uro og optøjer i protest mod stigende priser på basale varer.

Terrorbomber i Algeriet
*Endnu en bombe eksploderede i går tæt på et marked i Algeriets hovedstad Algier. To mennsker blev dræbt, og 32 blev såret. Det er den tredje bombe, der er sprunget i Algeriet indenfor 24 timer.
Flere end 65.000 mennesker menes at være blevet dræbt siden 1992, hvor landet blev kastet ud i en borgerkrig, fordi militæret tog magten og afblæste et valg, som Den Islamiske Frelserfront (FIS) stod til at vinde.

Uheldige udtalelser i Plejebosag
*"Særdeles uheldig" er statsadvokatens mening om kriminalinspektør Kurt Jensens udtalelser i Plejebo-sagen.
Thomas Rørdam, forsvarer for den sigtede afdelingsleder fra Plejebo, klagede sidste år til statsadvokaten over Kurt Jensen, efter at han havde udtalt, at politiet ikke ville "spilde tiden" på en afhøring af den sigtede kvinde og "få den samme løgnagtige forklaring".
Kurt Jensen fra Københavns drabsafdeling siger, at hans udtalelser faldt udenfor referat til en journalist fra dagbladet Politiken.
"Efter min opfattelse burde kriminalinspektøren ikke have fremsat den udtalelse, uanset under hvilke former. Den giver udtryk for kriminalinspektørens opfattelse af skyldsspørgsmålet, hvilket er i strid med retsplejeloven", lyder svaret fra stasadvokaten.
Forsvarsadvokat Thomas Rørdam mener, at Kurt Jensen med sine udtalelser kan så tvivl om hans uvildighed.
Sagen får ikke videre konsekvenser for Kurt Jensen men ifølge Ritzaus Bureau har Politidirektør Hanne
Bech Hansen indskærpet overfor kriminalinspektøren, at "ingen, der beskæftiger sig med en straffesag, udtale sig om skyldsspørgsmålet, før retten har talt."

Dansk nødhjælp
til Afghanistan
nUdenrigsministeriet har afsat to millioner kroner til jordskælvsofrene i Afghanistan. Pengene fordeles via Dansk Røde Kors til Den Internationale Røde Kors Komité og skal bruges til fordeling af medicin, tæpper og telte og anden nødhjælp efter jordskælvet i det nordøstlige Afghanistan tidligere på måneden. Her blev 4.750 dræbt og 600 alvorligt såret, mens 20.000 blev hjemløse.

Færøbanksagen
udsat til efter valget
nDet færøske landsstyres anmodning om, at få passivitets- og forældelsesfristen i forbindelse med et færøsk erstatningskrav udsat til efter den 22. marts, bliver der ikke svaret på før efter folketingsvalget den 11. marts.
"Nu er der udskrevet valg, så foreligger der en ny situation, og derfor er der ingen kommentarer om forældelsesfristen i forbindelse med den færøske banksag, før valgkampen er overstået", lyder beskeden fra ministersekretær Søren Kelstrup til Ritzaus Bureau.
Valget kommer til at gribe forstyrrende ind i de færøske planer om hurtigst muligt at få afklaret, hvilken kompensation Færøerne skal have i forbindelse med tabet ved at overtage Føroya Banki fra Den Danske Bank.

Kohls Kristlige Demokrater har medvind
nFor første gang i flere måneder får Tysklands kansler Helmut Kohl's Kristlige Demokrater (CDU) lige så stor tilslutning blandt vælgerne som det tyske socialdemokrati (SPD). Det viser en tysk meningsmåling fra analyseinstituttet Emnid. Begge de to store partier ville ved et valg få hver 37 procent af vælgernes stemmer.
Meningsmålingen viser, at 12 procent af de tyske vælger ville sætte deres kryds ved miljøpartiet De Grønne, SPD's mulige samarbejdspartner, mens CDU's koalitionspartner kun får fem procent af vælgerne.
Holder tallene til valget i september, betyder det, at SPD og De Grønne vil få flertal i parlamentet.

Sinn Fein ude af fredsforhandlingerne
nDet irske parti Sinn Fein blev i går udelukket fra de nordirske fredsforhandlinger frem til den 9. marts. Sinn Fein er den politiske gren af undergrundshæren Den Irske Republikanske Hær, IRA, der stod bag to mord på protestanter i sidste uge.
Sinn Feins leder, Gerry Adams, sagde efter beslutningen, at " der eksisterer ingen sag mod Sinn Fein. Vi føler os helt og fuldt forpligtet af vores fredsstrategi og jagten på freden."
Regeringerne i Dublin og London er opsatte på, at få gang i fredsforhandlingerne hurtigst muligt - derfor udelukkes Sinn Fein kun til 9. marts. Det betyder, at Gerry Adams kan slutte sig til de øvrige nordirske partier, når de 17. marts samles i Det Hvide Hus i Washington for at fejre den irske nationaldag, Sankt Patricks Dag.

Amerikanske nynazister fængslet
nTo amerikanske højreekstremister er blevet varetægtsfængslet i Las Vegas, USA, mistænkt for at være i besiddelse af betydelige mængder af den dødelige, biologiske gift anthrax.
De to nynazisters plan var, ifølge det amerikanske forbundspoliti FBI, at lukke giften ud i New Yorks undergrundsbane og derefter udlægge spor, der pegede mod irakiske gerningsmænd.
Den ene anholdte er tidligere løjtnant i Ohio-afdelingen af den stærkt nynazistiske gruppe Aryan Nation, der ifølge FBI "betragter jøder som djævelens afkom - folk, der skal udryddes". FBI undersøger, om sagen har forbindelse til andre nynazistiske terrorplaner. Ved attentatet ville en beholder med anthrax blive "brudt af et passerende tog med flere hundrede tusinde dødsfald til følge", oplyser FBI.

'Prinsens Livrist' fortsætter for åbne døre
*Føljetonen - 'Prinsens Livrist' fortsætter. I går besluttede politimesteren i Lyngby, Søren Sørensen nemlig, at han ikke vil kræve, at dørene lukkes, når Prins Joachims livrist skal svare på anklager om bedrageri. Ifølge Ritzaus Bureau vil politimesteren gerne undgå, at " der opstår mytedannelser omkring det bedrageri, som livristen er sigtet for". Sagen har bragt en række pikante detaljer frem om prinseparrets dagligdagsliv - derfor ønskede man, at sagen fortsatte bag lukkede døre.

Le Pen risikerer fængselsstraf
nLederen af det højreekstremistiske parti Front Nationale, Jean-Marie Le Pen, står til fængselsstraf i op til tre måneder, hvis anklageren ved retten i Versailles får sit krav igennem.
Jean-Marie Le Pen står anklaget for vold mod en kvindelig socialist, som han bogstavlig talt tævede under sidste års valgkamp.
Kvinden, Annette Peulvast, var modkanidat til Le Pens datter, Marie-Caroline. Le Pen mødte op i Mantes-la-Jolie, en forstad til Paris, for at støtte sin datter i valgkampens sidste dage. Uden varsel gik han til angreb på Annette Peulvast og tæskede hende, mens han udgydede eder og forbandelser mod "socialisterne og deres medsammensvorne".
Kvinden fik blandt andet kvæstelser på benene, rifter i på brystet og mærker efter slag på brystkassen. Anklageren mener også, at Jean-Marie Le Pen skal fratages sine borgerrettigheder og betale en bøde på knapt 23.000 danske kr.
Selv kalder partilederen hele sagen for "en juridisk sammensværgelse, og sagde efter gårsdagens retsmøde: "Med disse metoder har en diktator ikke brug for kz-lejre, da enhver politisk modstander kan skaffes af vejen ved hjælp af pseudo-legal farce."
Udenfor retssalen ventede demonstranter mod Le Pens parti Front Nationale.
Le Pens datter tabte valget til modkandidaten Annette Peulvast.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her