Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

18. februar 1998

Flere forbud mod vækstfremmere i EU
*Fødevareminister Henrik Dam Kristensen vil have forbudt endnu en antibiotisk vækstfremmer i hele EU.
Efter et landbrugsministermøde i Bruxelles sagde den danske fødevareminister igår, at hans mål på sigt er at få et altomfattende forbud mod alle slags antibiotiske vækstfremmere.
"Hvis den berømte fe kom og tilbød mig at få opfyldt et ønske, så ville min højeste prioritet være at få et totalt og verdensomfattende forbud mod antibiotika i foderet," sagde Henrik Dam Kristensen ifølge Ritzaus Bureau.
Problemet med de antibiotiske vækstfremmere i mad er, at der til sidst vil være sygdomme, som folk ikke kan helbredes for, fordi antibiotikaen har gjort dem uimodtagelige over for den lægelige behandling.
Af de ni slags antibiotika, der stadig bruges som vækstfremmere i EU i dag, bruges fire af dem både i dyrefoder og til behandling af mennesker.

Chef for den bosnisk-serbiske hær afsat
*Den bosnisk-serbiske præsident, Biljana Plavsic, afsatte mandag chefen for den bosnisk-serbiske hær, general Pero Colic, fremgik det af en erklæring fra præsidentens kontor igår.
Pero Colic blev af af Plavsics stab betragtet som "værende for tæt på barske nationalister." I hans sted sidder nu general Momir Talic.
Biljana Plavsic vandt i fjor en intern bosnisk-serbisk magtkamp mod nationalister, som var loyale mod krigstidens bosnisk-serbiske leder Radovan Karadzic. Den nyindsatte general Momir Talic støttede Plavsic under magtkampen.

Folkesafstemning i Canada
*Højesteret i Canada har indledt den politisk ømtålelige sag om den overvejende fransktalende Quebec-provins' ret til at løsrive sig.
Den canadiske premierminister Jean Chretiens liberale regeringsparti har bedt retten om at fastslå den korrekte procedure forud for Quebecs planlagte folkeafstemning om selvstændighed. Spørgsmålet er, om en løsrivelse er forenelig med canadisk lov og international ret.
Quebec-separatisterne, som boykotter retssagen, har tabt tidligere folkeafstemninger om Quebecs status i 1980 og 1995. En ny afstemning kan tidligst holdes efter et provinsvalg i september 1999.

Miljøafgift kan afskaffe blyforurening
*En miljøafgift på metallisk bly kan afskaffe forureningen fra bly.
Det fremgår af en arbejdsmiljørapport, som konsulentvirksomheden COWI har udarbejdet for af Miljøstyrelsen.
Rapporten vurderer, at det på trods af vanskeligheder vil være muligt at indføre en afgift på metallisk bly, der blandt andet anvendes til kabelkapper, skibskøle, fiskelodder og vægte.
Miljøstyrelsen har som målsætning, at der på langt sigt skal ske en fuldstændig afvikling af anvendelsen af bly i Danmark. Metallisk bly er vidt anvendt i det danske samfund, hvor det samlede forbrug udgør mellem 14.400 og 17.900 ton årligt.

Grønt Råd skal rådgive om miljøet
*Miljøet skal have sit helt eget panel af eksperter, som skal rådgive politikerne på miljøområdet. Ligesom det økonomiske Råd skal det "grønne Råd" bestå af uafhængige vismænd, der ikke blot skal give gode råd men også komme med langsigtede betragtninger om miljøet. Professor Peder Agger skal være formand for det nye råd.

Parlamentsmedlem klager over Ritt
*På baggrund af Miljø-Kommissær Ritt Bjerregaards udtalelser her i avisen den 4. februar, hvor hun støttede regeringens udspil til en vandmiljøplan, har det danske medlem af Europa-Parlamentet, Niels Anker Koefoed (V), klaget til kommissionens formand Jacques Santer.
Niels Anker Kofoed mener, at Ritt Bjerregaards stillingtagen nu udgør et habilitetsproblem, hvis EU-kommissionen skal godkende den danske lov..
Niels Anker Kofoed spørger kommissionens formand, om "det er foreneligt med hvervet som kommissionsmedlem at udtale sig om et nationalt handlingsforløb og gøre sig til part i en intern strid."
Spørgsmålet kommer til behandling under Europa-Parlamentets spørgetid i Strasbourg i marts.

Forbud mod alkoholsalg til unge
*Regeringen vil gøre det forbudt for butikker at sælge alkohol til børn under 15 år. Hvis forbuddet overtrædes, skal butiksindehaveren kunne straffes med bøde.
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen erkendte, at det vil være svært at håndhæve et forbud, men han finder det alligevel nødvendigt.
"Selv om der vil være eksempler på, at loven ikke håndhæves, så er det et klart signal til forældre, til skolen, til lærerne, til os allesammen om, at nu må vi forene kræfterne for at ændre holdningerne på det her felt," sagde Poul Nyrup Rasmussen til Ritzaus Bureau.
Udover et regulært forbud mod salg til de unge foreslår regeringen, at der indføres en alkoholpolitik på alle folkeskoler, efterskoler, gymnasier, ungdomsskoler og erhvervsskoler.

Freelancere i DR har fået overenskomst
*De omkring 800 freelance-ansatte journalister i Danmarks Radio (DR) fik igår en ny overenskomst. Forliget mellem DR og Dansk Journalistforbund indebærer blandt andet, at DR kan videresælge og genudsende stof produceret af den enkelte freelancer - uden at freelanceren kan nedlægge forbud mod det.
Til gengæld får freelanceren et særligt vederlag for genudsendelsen og videreudnyttelsen.
Overenskomsten sikrer, at freelancerne i visse tilfælde kan få løn under sygdom, og samtidig er timelønnen for freelancerne sat op fra 195 kroner i timen til 210 kroner i timen fra den 1. januar 1998.

Erstatning til Atomkraft? - Nej Tak
*Organisationen til Oplysning om Atomkraft (OOA) har fået tilkendt 100.000 kroner i erstatning af Sø og handelsretten.
Det er DSB-rederiet Scandlines, der skal betale de 100.000 kroner, for at have misbrugt det velkendte logo - den smilende sol med teksten: ATOMKRAFT? - NEJ TAK - i reklamer for rederiets hytteferier og bæversafari i Sverige. I reklamerne var den oprindlige tekst ersattet med NATURENERGI? JA TAK og den smilende sol iført solbriller. OOA har vareregistreret logoet og Sø- og Handelsretten gav OOA uforbeholdent medhold.

Udenrigsminister affejer euro-skepsis
*Den tyske udenrigsminister Klaus Kinkel fastslog igår, at "ØMU'en vil gå igang som planlagt den 1.januar 1999."
I sidste uge anbefalede 155 fremtrædende økonomer i et brev bragt i flere internationale aviser (se Information den 10. feb.), at ØMU'en udsættes. Samtidig har fire tyske økonomer klaget over ØMU'en til den tyske forfatningsdomstol.
Den tyske udenrigsminister affejede kritikken under et møde med Belgiens udenrigsminister.
"Kritikerne, og det indebærer også økonomer, må indse, at euroen allerede er en realitet. Man skal ikke lade sig mislede af nogle få professorer, der klager til højesteret eller skriver breve til aviserne," sagde Klaus Kinkel ifølge Reuters Bureau, og mindede om omverdenens skepsis, da det tidligere vesttyskland i efterkrigstiden indførte D-marken.

Egypten henretter terrorister
*Fire medlemmer af Egyptens væbnede islamiske gruppe Jamaa Islamiyya blev i går hængt, oplyste politiet.
De fire blev henrettet ved daggry i et fængsel i Kairo, og de var alle dømt til døden den 15. september sidste år, efter at de var kendt skyldige i at have været involveret i en række væbnede angreb i 1994 og -95. De fire blev bl.a. kendt skyldige i mordet i april 1994 på chefen for Egyptens anti-terorpoliti, general Rauf Khairat.
De blev også dømt for mordet på en politimand og ni bombeangreb mod banker og turistkontorer.
Flere end 100 mennesker er blevet dømt til døden af det egyptiske militær og sikkerhedsdomstole siden 1992, og flere end 60 er blevet henrettet.

Ingen ligestilling til homoseksuelle
*Arbejdsgiverne behøver ikke at garantere bøsser og lesbiske de samme rettigheder som heteroseksuelle par.
Det fastslog EF-domstolen igår i en kendelse, efter at en britisk kvinde i flere år har forsøgt at få ret i en strid med hendes arbejdsgiver, jernbaneselskabet South West Trains.
Kvinden mener, at selskabet har diskrimineret hendes forhold til en anden kvinde ved ikke at tilbyde de samme frynsegoder i form af rejser, som heteroseksuelle par har fået.
Kendelsen kunne ikke falde anderledes ud, fordi EF-domstolen ikke kan gribe ind i spørgsmålet af den simple grund, at EU ikke har nogen normer, der ligestiller homoseksuelle og heteroseksuelle.
Domstolen erkender dog, at EUs nye Amsterdamtraktat, som ventes at træde i kraft den 1. januar 1999, indeholder visse muligheder for at gribe ind over for diskriminering af homoseksuelle. Det kræver et lovforslag fra EU-kommissionen, som samtlige EU-lande skal godkende.

Diplomatiet arbejder fortsat på højtryk
*Mens Folketinget idag tager stilling til Danmarks militære bidrag ved et eventuelt angreb på Irak, fortsætter de diplomatiske forhandlinger.
Storbritannien meddelte igår, at de fem faste medlemmer af FN's sikkerhedsråd er "meget tæt" på en aftale om et tilbud til den irakiske præsident, Saddam Hussein, som kan bringe krisen om FN's våbeninspektioner til en afslutning.
Den britiske udenrigsminister, Robin Cook, betonede, at det er umuligt at forudsige, hvorvidt Saddam ville være villig til at acceptere et forslag, hvor han ikke vil tabe ansigt, og som går ud på, at diplomater skal ledsage våbeninspektørerne fra den særlige FN-gruppe UNSCOM, når denne udføre sit arbejde i landet.

Mobiltelefon forårsagede nødlanding
*Et SAS-passagerfly på vej fra Oslo til Bodø måtte søndag aften vende om, da en mobiltelefon forstyrrede det system, der styrer automatpiloten, skriver Dagsavisen.
I samme øjeblik, som stewardesserne hørte ringesignalerne fra en mobiltelefon i flyet, fik flyet kraftige fejlindikationer på systemet, der styrer automatpiloten.
Piloterne havde ikke andet valg end at vende om og flyve tilbage til Oslos Fornebu-lufthavn, hvor det beskadigede instrument blev skiftet ud.
"Vi ønsker ikke at sætte gang i nogen klapjagt på passagerer, der glemmer at slukke for deres telefon. Vi vil hellere forsøge at få folk til at forstå, at det er i deres egen interesse at følge sikkerhedsreglerne ombord," siger chefpilot Svenn Oddli.

Ruslands økonomi ligger under frysepunktet
*Præsident Boris Jeltsin koncentrede sin årlige tale til nationen om Ruslands økonomi - eller mangel på samme.
"En ny skattelov må vedtages i år, den kan ikke udskydes længere. Vi må allerede i 1999 have balance på statsbudgettet. Hvis regeringen ikke er i stand til at løse disse og andre strategiske opgaver, får vi en ny regering," fastslog Ruslands præsident Boris Jeltsin under sin tale til nationen igår.
Den russike økonomi har det ikke godt, så der er hårdt brug for tiltag, hvis befolkningen skal have indfriet deres krav om løn og pension.
Sammenbruddet på det asiatiske marked har givet den russiske økonomi et ekstra hårdt slag, og det menes, at det russiske aktiemarked har mistet 40 procent af sin værdi, siden børskrisen begyndte i oktober.
"Demokratiets skæbne i Rusland afhænger ikke så meget af ændringer i magtsystemet, derimod afhænger det af, at der oprettes indflydelsesrige institutioner i det civile samfund," sagde Boris Jeltsin.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her