Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

17. februar 1998

Bredt forlig om vandmiljøet
*Efter syv timers forhandling lykkedes det i går regeringen at opnå bred politisk enighed om en handlingsplan, der i løbet af fem år skal nedsætte udvaskningen af kvælstof med 37.100 ton.
Det bliver landbruget, der skal betale regningen for det, der skulle til for at få en endelig vandmiljøaftale på plads. Regningens størrelse kender ingen endnu.
Den skal nemlig betales i form af, at husdyrgødningen skal udnyttes endnu mere effektivt, end regeringen blev enig med Venstre, konservative, SF og CD om før vinterferien.

Færre får asyl i Danmark
*Langt færre mennesker fik asyl i Danmark i 1997 i sammenligning med de to foregående år. Ifølge Dansk Flygtningehjælp skyldes faldet en strammere flygtningepolitik.
"Generelle stramninger i vores asylpolitik kan forklare faldet. Danmark er et land med en stram asylprocedure, og alle de stramninger, der er kommet på området, dementerer, at vi er et land med vidt åbne grænser," siger informationschef i Dansk Flygtningehjælp Klaus Rothstein til
Ritzaus Bureau.
I 1997 blev der givet 5.954 opholdstilladelser i asylsager, og det er 2.675 færre, end der blev givet i 1996. Langt hovedparten (4.980) fik opholdstilladelser med flygtningestatus, og det er 21,7 procent færre end i 1996. De øvrige modtog humanitær opholdstilladelse eller midlertidig opholdstilladelse. Flertallet af asylmodtagere kommer fra Somalia, Irak og eks-Jugoslavien.

Virksomheder bliver trods miljøkrav
*Der er intet, der tyder på, at virksomheder flytter fra lande med strenge miljøkrav til lande, som tager let på miljøet.
Det viser en undersøgelse, som ph.d.-studerende Tim Jeppesen fra Odense Universitet har lavet.
Det var ellers netop med henvisning til faren for omsætningstab eller trusler om udflytning, at de større danske virksomheder blev fritaget for at betale CO2-afgiften.
"Til at udregne hvilke konsekvenser et givent miljøindgreb får, benytter virksomhederne simple økonomiske modeller. Resultaterne viser, at strengere miljøkrav generer virksomhederne. Men bruges mere avancerede og realistiske modeller, bliver resultatet et andet," siger Tim Jeppesen til Fyens Stiftidende mandag.

Indonesiens militær strammer grebet
*Indonesiens militær vil fremover slå hårdt ned på demonstrationer, der bedømmes at have "politiske motiver," sagde politichefen i den indonesiske hovedstad, Jakarta, igår. Indonesien har længe været præget af store demonstrationer og protester på grund af den økonomiske krise.
"Hvis vi finder, at der er politiske motiver bag urolighederne, vil vi benytte lov nummer 5/1969 om politiske aktiviteter, som kan medføre en straf på op til fem års fængsel," sagde politichefen, generalmajor Hamami Nata.

Indgreb mod gift i legetøj
*EU's videnskabelige komite anbefaler, at der hurtigst muligt fastsættes grænser for kemikalier i legetøj. Ifølge Politiken mandag handler det om stoffer, der kan være kræftfremkaldende og skade mænds frugtbarhed.
Udmeldingen kommer umiddelbart efter, at den danske regering i sidste uge skrev til EU-kommisionen og foreslog, at de pågældende stoffer forbydes i legetøj.
Det drejer sig om stoffer - phtalater, der blødgør PVC-plast - fra legetøj, som børn bider i - for eksempel bideringe.
"Vi har konstateret, at sikkerhedsmarginen er for lav for tre af dem. Derfor bør EU-kommissionen gøre noget," siger det danske medlem af EU's videnskabelige komite, Ole Ladefoged fra Institut for Fødevaresikkerhed og Toksikologi til Politiken.

Retssag i Sydafrika udskudt
*Retssagen mod den sydafrikanske pastor Allan Boesak, der er tiltalt for millionsvindel overfor blandt andet skandinaviske nødhjælpsorganisationer, blev i går udskudt, fordi Allan Boesak var for fattig til at forsvare sig selv.
Allan Boesak er tiltalt for at have misbrugt bidrag, som er blevet kanaliseret gennem hans Stiftelse for Fred og Retfærdighed af blandt andet Folkekirkens Nødhjælp. Anklageskriftet omfatter 12 tilfælde af bedrageri og 20 tilfælde af tyveri.

Statsoverhoveder mødtes i lufthavnen
*De nåede lige at møde hinanden igår i Kastrup lufthavn - Statsminister Poul Nyrup Rasmussen netop hjemvendt fra Sydafrika og Kina's viceministerpræsident, Li Lanqing på vej hjem efter sit officielle besøg i Danmark.
"Menneskerettigheder har lige så stor betydning som sociale og økonomiske rettigheder," sagde Nyrup Rasmussen, som understregede, at en dialog om de grundlæggende rettigheder ikke kan adskilles fra økonomiske relationer.
Udover menneskerettigheder blev Kina's viceministerpræsident og Poul Nyrup Rasmussen enige om, at styrke det økonomiske og handelsmæssige samarbejde. Desuden drøftede de statsledere et udvidet samarbejde på shippingområdet.
Poul Nyrup Rasmussen understregede at, Danmark støtter Kinas optagelse i Verdenshandelsorganisationen WTO, da det vil gavne hele den internationale handel og Kina selv.

Ferieaftale strider mod loven
*Omkring 700.000 ansatte i amter og kommuner har en ferieaftale, der er i strid med Ferieloven.
Sådan lyder en dom afsagt i Østre Landsret, efter at Den Kristelige Fagbevægelse havde rejst sagen sidste år på vegne af to medlemmer af organisationen.
Dommen indebærer, at arbejdsgiverne i amter og kommuner skal betale et millionbeløb tilbage til ansatte, der har fået for lidt feriepenge udbetalt i perioden fra 1995 til foreløbig 1998. Amternes og kommunernes underkendte ferieaftale betyder, at arbejdsgiverne udbetaler feriepenge i forhold til, om den ansatte er ansat på fuldtid eller deltid på ferietidspunktet.
Hvis den ansatte er overgået fra fuldtid til deltid blot en måned før, ferien holdes, går den ansatte ned på deltidsferiepenge.
Det omvendte gør sig samtidig gældende i forhold til skifte fra deltid til fuldtid.

Dansk transportfly til Golfen
*Regeringen vil foreslå Folketinget, at Danmark stiller et militært transportfly til rådighed for en eventuel aktion mod Irak.
Den danske indsats skal vedtages i Folketinget hurtigst muligt - måske allerede tirsdag. Det vides endnu ikke, hvor transportflyet - af typen C 130 Hercules - skal opstilles. Men flyet vil blive gjort klar, så det i første omgang kan sættes ind med 48 timers frist. Med flyet følger et mandskab på 33 personer.
Leder på forsiden, tema side 3 og artikel side 4

Skærpet kontrol med gifteksport
*EU-landenes regeringer indleder idag forhandlinger om en fælles kodeks for våbeneksport.
Tre fremtrædende, nu pensionere britiske militærfolk advarede i går om, at hvis EU-landene ikke vedtager en skærpet praksis, vil det blot betyde, at den nuværende praksis, hvor flere totalitære styrer har brugt europæisk våbeneksport mod egne civilbefolkninger eller til angreb på andre lande, blot vil blive legitimeret.
"Udover de etiske overvejelser er der tungtvejende militære grunde til at føre en stramt reguleret våbeneksportpolitik over for ustabile eller højspændte regioner," skrev general Michael Rose, admiral James Eberle og general Hugh Beach i et indlæg i den britiske avis Daily Telegraph i går.
Flere tager
bilen i Danmark
*Biltrafikken stiger støt og truer regeringens miljømål. Ifølge Berlingske Tidende er vejtrafikken steget 57 procent siden vejdirektoratet begyndte at måle trafikken i 1984.
Og der er ikke noget, der tyder på, at væksten vil aftage i den nærmeste fremtid.
"Men udviklingen må standses. Ellers får vi alvorlige problemer med både miljøet og trafikanternes fremkommelighed," siger sekretariatschef i Transportrådet, Niels Helberg til Berlinske Tidende.
Trafikkens CO2 -udledning skal ifølge regeringens mål være ned på 1988 tallene i år 2005 men allerede nu er udledningen steget med 15 procent.

Irak-krisen bør for Domstolen i Haag
*Danske Læger mod Kernevåben's hovedorganisation (IPPNW) har bedt FN's generalsekretær Kofi Annan om at få Irak og USA til at bringe konflikten for Den Internationale Domstol i Haag. Organisationen International Physicians for the Prevention of Nuclear War har endvidere opfordret Kofi Annan til at bede domstolen i Haag svare på om, Irak har opfyldt forplitigelserne i Sikkerhedsrådets resolutioner og om der er retsligt grundlag for et militært angreb fra USA mod Irak. Ifølge Danske Læger mod Kernevåben er organisationen bekymret over den aktuelle krise, fordi atom-våben stadig er hjørnestenen i det den amerikanske sikkerhedspolitik.

Pris til fængslet journalist
*FN's Organisation for Uddannelse, Videnskab og Kultur har tildelt den fængslede, nigerianske journalist Christina Anyanwu Guillermo Cano Verdensprisen for Pressefrihed.
Christina Anyanwu, der er chefredaktør og udgiver af den Lagos-baserede avis The Sunday Magazine, blev fængslet i 1995 efter en artikel om et kupforsøg mod den nigerianske regering.
Hun blev ved en hemmelig retssag ved en militær domstol idømt livsvarligt fængsel. Denne straf er i mellemtiden blevet ændret til 15 års fængsel.
"Christina Anyanwu har i tre år lidt under ekstremt barske forhold i fængslet i et land, hvor den uafhængige presse og informationsfriheden næsten er uddød," hed det i begrundelsen fra UNESCO for tildelingen af prisen til Christina Anyanwu.
Den 25.000 dollars store Guillermo Cano-pris tiledeles hvert år af en jyry bestående af 14 journalister fra hele verden.

Kim Larsen siger nej til Fætter BR
nDen danske sanger Kim Larsen nægter at medvirke i TV 2's julekalender, fordi den er sponsoreret af legetøjsfirmaet BR. Aftalerne var ellers på plads, men da Kim Larsen fandt ud af, at Fætter BR var sponsor for julekalenderen takkede han nej.
"Ikke på vilkår. Jeg er forarget over, at pengedrengene har fået så meget magt i dansk show-biz..., sagde Kim Larsen igår til Fyens Stiftidende.
Han skulle have spillet den gennemgående figur som lossepladsbestyrer Rudolf og bandet Kjukkens musikere skulle også have medvirket i Kvægtorvets ambitiøse julekalender. I stedet vil Kim Larsen koncentrere sig om at indspille sit album nummer 20.

Politisk uro præger valg i Indien
*Over 100 millioner indere, overvåget af hundredtusinder af sikkerhedsfolk, gik igår til stemmeurnerne.
I alt 250 millioner af de godt 600 millioner stemmeberettigede indere kan deltage i første fase af valget, der løber over tre uger. Stemmeafgivningen blev skæmmet af adskillige dræbte og snesevis af angreb på valglokaler i landområderne.
Men repræsentanter for valgkommissioen slog volden hen og sagde, at valghandlingen var forløbet glat.
Indien, der de senere år har lidt under parlamentarisk og politisk ustabilitet, skal vælge sin femte regering siden 1996.
Denne gang Sonia Gandhi - enke efter Indiens tidligere prmeierminister Rajiv Gandhi - meldt sig i valgkampen. Kongres-partiet, der har været i krise stort set siden Rajiv Gandhi blev myrdet, ser med Sonia Gandhi som frontfigur nu ud til at have fået vind i sejlene.

Redigeret af
Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her