Læsetid: 3 min.

Europa er endnu ikke klar til euroen

10. februar 1998

Euroen bør udsættes, skriver 155 tysktalende økonomiprofessorer i et indlæg bragt
i Financial Times og Frankfurter Allgemeine i går

Dokument

Der er intet alternativ til europæisk integration. Den fælles mønt er et led i den - i hvert fald for Europas kernelande. Men euroen kommer for tidligt.
Konsolideringen af de offentlige budgetter har gjort fremskridt. Men den er ikke kommet langt nok, især ikke i store lande som Italien, Frankrig og Tyskland.
Konsolideringsprocessen begyndte for sent og kun halvhjertet. Trods en usædvanlig lav rente - og deraf følgende reducerede udgifter til tilbagebetaling af gæld - og trods talrige eksempler på kreativ bogføring er det ikke lykkedes kernelandene at bringe underskuddet væsentligt og vedvarende ned under referenceværdien på tre procent.
Dertil kommer, at medlemslandenes gennemsnitlige gældskvote ikke er faldet siden 1991, men tværtimod steget med 15 procentpoint. Resultatet er, at den nu langt overstiger referenceværdien på 60 procent i Maastricht-Traktakten.
Det strider mod ånden i Traktaten.
Traktaten kræver med rette vedvarende konvergens. For at sikre det er den såkaldte "stabilitetspagt" blev opfundet. Imidlertid kan pagten ikke garantere budgetdisciplin. Truslen om sanktioner er kun - om overhovedet - troværdig, hvis referenceværdien for budgetunderskud overskrides af ét eller meget få lande. Sanktionerne er
ikke automatiske, og det er derfor usandsynligt, at et kvalificeret flertal vil håndhæve pagten, hvis et stort
antal lande samtidig overskrider grænsen. Pagten kan ikke sikre euroens stabilitet.
Siden 1991 er Europas strukturelle problemer blevet forværret. Arbejdsløsheden er steget yderligere. Især Tyskland og Frankrig - de drivende kræfter bag den europæiske integration - er ikke godt udrustet til at håndtere den hastigere strukturændring og den øgede konkurrence, der vil være tale om i møntunionen. Euroen løser ikke arbejdsløshedsproblemet i Europa. Da man ikke længere kan foretage justeringer ved hjælp af valutakurser, må arbejdsmarkedet nødvendigvis blive langt mere fleksibelt - i Tyskland såvel som andre steder. Men der er ikke tale om en sådan klar ændring af tendensen. Hvis den ikke indtræder, inden møntunionen bliver indført, kan vi forvente nytteløse eksperimenter med stimulering af efterspørgslen og - frem for alt - pres på Den Europæiske Centralbank.
Økonomiens nuværende tilstand er højst uegnet som udgangspunkt for møntunionen.
En velovervejet udsættelse i et par år - suppleret med aftalte forpligtelser i retning af budgetkonsolidering - må seriøst overvejes som en politisk valgmulighed. Det ville ikke være en politisk katastrofe, og ingen kan ud fra det slutte, at integrationsprocessen er gået i stå. Euroens succes på længere sigt er vigtigere end den dato, den bliver indført på.
En velovervejet udsættelse vil ikke give noget land grund til at indskrænke sine bestræbelser for at konsolidere de offentlige budgetter. Det ville være et signal om, at landet enten ikke betragter budgetdisciplin som et mål i sig selv
eller er ude af stand til at tage de nødvendige skridt. Det ville være en fundamental fejl at lade et sådant land være med i møntunionen fra begyndelsen.
Skulle forsøget på at nå frem til en enstemmig aftale om en velovervejet udsættelse slå fejl, må man i hvert fald sørge for, at konvergenskriterierne håndhæves uden overbærenhed. For der må ikke været noget tabu imod, at møntunionen begynder med en mindre gruppe lande.
Tværtimod må konvergenskriterierne håndhæves så rigoristisk som muligt - så strengt som Traktaten tillader. Regeringer, som ikke tager afprøvelsen af konvergenskravene alvorligt, undergraver tilliden til Den Europæiske Centralbanks faktiske uafhængighed og euroens stabilitet. Møntunionens start vil blive stærkt belastet, hvis det - i og uden for møntunionen - forventes, at euroen bliver svag.

Wim Kösters (Bochum), Manfred J. M. Neumann (Bonn), Renate Ohr (Hohenheim) og Roland Vaubel (Mannheim).

Den fulde liste over underskriverne kan ses på Internettet under adressen:
http://www.vwl.uni-mannheim.de/lehrst/vaubel/vaubel.htm

Oversat af Birgit Ibsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu