Læsetid: 2 min.

Fast stok og gulerod

18. februar 1998

Jytte Hilden har brugt tommelskruerne på Holmen

Tilbageblik
Set i tilbageblik er det interessant at fokusere på, hvordan det er gået til, at der nu igen er liv i de gamle teglstensbygninger - oven i købet med nye spejlende glasfacader og listebeklædte tilbygninger uden på flådens gamle faste stokbebyggelse.
Skulle det fremstilles på tegnefilm ville man lige nu se husene pumpe ud og ind af rytmisk konservatoriemusik, store ledelsesdramaer under teaterskolens scenetårn, og hidsige klaptræer i film- og videostudierne.
Og så klippe tilbage til den tidligere militære kommando og orden i geledderne.
Men der blev helt stille da Søværnet for godt fem år siden rykkede til Frederikshavn, med besked på selv at skaffe pengene til operationen ved at sælge alt bag sig.
Der var bare ingen, der havde lyst til at købe, derude i nærheden af Christiania, uden for lands lov og ret eller offentlige trafiks rækkevidde. Så lavede daværende kulturminister Jytte Hilden et af sine overraskende selvmål:
På Kgs. Nytorv havde Det Kgl. Teater brug for Kunst-akademiets ejendomme bag Stærekassen. Og Arkitekt-skolen havde i årevis råbt på istandsættelse og udvidelse af lokaliteterne. Ligesom Filmskolen på Christianshavn, Statens Teaterskole og Det rytmiske Konservatorium på Frederiksberg.
Så nu fik de fire rektorer tommelskruerne på, til skolernes større eller mindre tilfredshed. Og der blev overført grundværdier fra Kulturministeriet til Forsvarsministeriet på Finansloven. Det er naturligvis ikke helt, hvad man normalt forstår ved indtægtsdækket statslig virksomhed, men det var sammen med udenlandske gæstespil i smedjer og haller, kulturbyår, mindship, HT-busser og uden-dørs sommercafe det break, der skulle til for at andre nu også er på banen og interesseret i både at købe og bygge.
CUBO Arkitekter fra Aarhus har stået for om- og tilbygninger på de tre kunstskoler øst for hovedalleen. Omstændighederne og budgettet taget i betragtning - 150 mio. kr. - har de gennemført deres del af bygningsopgaverne både net og funktionelt.
Men spørgsmålet er på længere sigt, om de fire skoler - trods Holmens historiske herlighedsværdi - havde fortjent helt nye bygningsmæssige rammer med færre kompromisser og sære krinkelkroge.

Lange udsigter
Så om 20-30 år, når både Skt. Annæ Plads og Christiansholmen er opgivet som byggeplads til et nyt Kgl. Teater, og både dét og et nyt Musikhus er under opførelse i Ørestaden, kan de kunstneriske uddannelser vel også få nybyggede rammer på Amager Fælled.
Inde på Holmen kunne Arbejdermuseet og konsorter så overtage de netop istandsatte kunstskolebygninger til udstillinger og den ferieby, det nu er afgjort, at der ikke kan rejses penge til på Dok-øen - hvor LO i stedet planlægger sit store nye kontorhus.
Det er et nyt finansieringsselskab med danske Th. Kristensen og norske Steen & Strøm, der har option på første del af et centerområde, dér hvor Sverigesforbindelsen øst-vest krydser den smalle nord-sydgående Ørestad Boulevard. Og det kan ikke vare længe, før der spilles ud med dispositioner for både bebyggelse og nye trafikplaner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her