Læsetid: 5 min.

FILM

19. februar 1998

*John Wayne medvirkede i omkring 250 film i sin 40-årige karriere som stjerne, en produktivitet og holdbarhed, der savner sidestykke i Hollywood.
I 1947 fik han for første gang lov til selv at producere en af sine westerns, og det blev den absolut hæderlige Englen og den lovløse, hvor Wayne er en revolvermand, som omvendes til en nyt og bedre liv af en ung kvækerkvinde.
Denne spilles af den smukke, sjælfulde Gail Russell, som ikke havde Waynes robusthed. Dårlige nerver førte til en uhelbredelig alkoholisme og en død i 1961, kun 37 år gammel.
Angel and the Badman/ Englen og den lovløse. TV2, torsdag kl. 12.05-13.45.

*Frank Sinatra var kendt som en temmelig doven filmskuespiller, der insisterede på aldrig at spille en scene igennem mere end én gang under prøverne. Men når han tog sig sammen, var han en mesterlig aktør fuld af magnetisme, og her har han en af sine mere interessante roller som en snigskytte, der er hyret til at dræbe den amerikanske præsident og derfor tager en pæn amerikansk familie som gidsler.
Vi er i en californisk lilleby, som venter præsidentbesøg. Det er en B-film, optaget i 1954, hvor Sinatra ikke var det store trækplaster og derfor måtte lægge sig ekstra i selen.
Her giver han et ætsende portræt af en psykopat, der kan bruge de skydefærdigheder, han blev hædret for i krigen - James Gleason er familiefaderen, han terroriserer, og Sterling Hayden den lokale sherif.
Suddenly/ By i alarm. TV2, fredag kl. 03.35-04.55

*Marcel Camus vandt Cannes-festivalens Guldpalmer i 1959 for denne genskabelse af Orfeus og Eurydike-myten, henlagt til Rio de Janeiros store årlige karneval. Orfeus er en flot sort sporvognskonduktør, som forfølges af Døden og en hævngerrig tidligere kæreste gennem karnevallets farvestrålende menneskemylder.
Ikke det store gribende drama, men en tour de force af dans og sydende brasiliansk dynamik. Her er karnevals-atmosfære for alle pengene, så liebhavere af denne livsudfoldelse vil næppe føle sig snydt, når DR2 blænder op for sin karnevalsaften.
Orfeu negro/ Sort kaneval. DR2, lørdag 21.15-23.00

*Jack Lemmon og Walter Matthau har en festlig fortid sammen som bedste venner og værste fjender i film som Hvem støver af og Knald eller fald. Nu i pensionsalderen holder de galden flydende som naboer, der som et andet alderstegent ægtepar ikke kan undvære på én gang at hade og elske hinanden.
Det lyder lovende, men manuskriptet til denne komedie fra 1993 tyndslider gamle idéer, og de gnavne herrer tenderer mod overspil for at redde stumperne. Hvortil kommer, at Ann-Margret som en californisk 'livskunstner' af manisk påtrængende, ansigtsløftet vitalitet ikke bidrager til andet end ufrivillig morskab. Donald Petrie har instrueret.
Grumpy Old Men/ Gnavne gamle mænd. DR 1, lørdag kl. 21.25-23.05

*Paul Newman er ikke det indlysende valg til at spille en forhutlet småplattenslager og alt-mulig-bums i en Gudsforladt flække. Denne Sully er mildest talt ikke nogen winner, som amerikanerne helst ser dem.
Men han formår han at holde humøret højt og charmen antændt, selv om han i omverdenens øjne ikke har drevet det til spor, og så forstår man jo bedre, at instruktøren Robert Benton kunne se Newman i rollen.
Men som ægtemand og far var Sully en virkelig taber, indtil han nu, 60 år gammel, går på jagt efter sine rødder og prøver at forlige sig med sin fortid. Paul Newman yder en af sine allerbedste præstationer som Sully, der vokser i eftertænksomhed, efterhån-den som han gør regnebrættet op.
Den 70-årige skuespiller kan både illudere som den højmodne mand, der gribes af reflektionen, og som den evige drengerøv opsat på narrestreger.
Robert Benton har her tegnet et yderst stilfærdigt, men indfølt lillebybillede, varmt og afrundet i persontegningen.
Og først og fremmest et for amerikansk film usædvanligt portræt af en taber som et menneske i hel figur.
Melanie Griffith ses som Newmans halvt flirtende, halvt drillende veninde, og Dylan Walsh som hans søn.
Nobody's Fool/ Hvem er fuldkommen? TV2, søndag kl. 20.55- 22.45

*Harvey Keitel er en af de uheldige juveltyve i Quentin Tarantinos ubehageligt voldsprægede, men lige så ubestrideligt talentfulde debutgangsterfilm Håndlangerne fra 1991.
Deltagerne i det mislykkede samles efterhånden i et tomt varehus, hvor opgørene falder tæt og brutalt.
Tarantino er nu aktuel igen med Elmore James-filmatiseringen Jackie Brown, der trods gode anmeldelser ikke har slået voldsomt an i USA, men nu forsøger at gøre sin lykke på Berlinfestivalen.
Håndlangerne synes dog allerede at have fået status som en nyklassiker i gangstergenren, selv om den, som Tarantino har indrømmet, er stærkt påvirket Ringo Lams Hong Kong-film City on Fire, samt Stanley Kubricks Det store gangsterkup (tidsforskydningen!) og Joseph Sargents Togkapring.
Reservoir Dogs/ Håndlangerne. TV2, mandag kl. 00.05-01.40

*Paul Auster, betydelig amerikansk forfatter, kom i tæt berøring med filmarbejdet, da han sammen med Wayne Wang lavede Smoke. Og snart træder han frem som ene-instruktør af en ny film.
Men inden da kan man opleve en af Austers sært suggestive historier, The Music of Chance, sat i billeder af Philip Haas.
Filmen er fra 1993 og fortæller om enspænderen Nashe, der går i kompagniskab med en ung professionel pokerspiller Pozzi. Det gælder om at blanke to ældre, excentriske, stenrige brødre af, men det går ikke helt efter planen: Pozzi og Nashe kommer i tårnhøj gæld til brødrene og bliver sat til at arbejde den af på deres hermetisk indhegnede ejendom.
Altså en mareridtshistorie om skæbnens uransagelige veje og tilfældets lokkende musik, der begynder at lyde skæbnesvangert falsk. Men måske først og fremmest en lignelse om de stærkes ret til at lede og fordele tilværelsen i en verden baseret på pengemagt.
Desværre er det en lidt prosaisk filmatisering, der ikke lever op til de visuelle og grænseoverskridende muligheder, Austers tekst byder på.
Men den er på sin egen tørre måde velfortalt, og frem for alt meget velspillet af Joel Grey og Charles Durning som det joviale, men farlige broderpar, og ikke mindst af Emmet Walsh som opsynsmanden Murks, magtens evige tro tjener, der 'bare' gør, som han får besked på, en uigennemskuelig murky type, måske velmenende, men snarere skummel.
Mandy Pantinkin har den rette intensitet som Nashe, mens James Spader nok er for overfladisk i den mere showprægede rolle som pokerspilleren Pozzi.
The Music of Chance/ Tilfældets musik. TV2, onsdag kl. 22.40-00.20

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her