Læsetid: 4 min.

FILM

12. februar 1998

*Lena Olin lægger velgørende sjælfuldheden på hylden i denne underholdende overstyrede blanding af film noir og gangsterhistorie. Den svenske skuespillerinde med den noget stødvise internationale karriere spiller en drøm af dominatrice, den livsfarlige Mona DeMarkov, der allerede har bestrøet sin vej med lig ovre i det fjerne Rusland, men nu driver sit dobbeltspil i New York. Og det er hende en smal sag at vikle Gary Oldmans korrupte politimand om sin lillefinger, da han af mafiaen får til opgave at eliminere hende. - Lena Olin giver denne rolle hele armen - eller rettere begge ben, for hendes benarbejde her kunne være svaret på enhver masochists ønskedrøm. I god overensstemmelse med den outrerede stil i hele filmen, som i Peter Medaks instruktion spænder buen særdeles hårdt. Her er en blødende antihelt (Gary Oldmans politimand) belemret med den sorte genres dødvægt af eksistentiel desperation. Et indviklet plot med mange blingyder. Plus en billedstil, der hæsblæsende jager uortodokse vinkler og oversmarte kontraster. Det hele afleveret i et ultrakynisk, lettere skingert Raymond Chandler-tonefald. En kulørt suppedas bliver det til, men altså absolut diverterende - også rent professionelt for Lena Olin, der har udtalt, at hun nød for en gangs skyld at spille en fuldblods skurkinde.
Romeo Is Bleeding/ Romeo bløder. TV 2, fredag kl. 22.40-00.25

*Bo Widerberg debuterede i 1976 i kriminalfilmgenren med denne atmosfæremættede, superbt velspillede Sjövall og Wahlöö-filmatisering om en mordaffære inden for politiets egne rækker. Ofret er en forhenværende politikommissær, Nyman, som mange politifolk kunne have et godt motiv til at myrde. Da Martin Beck begynder at grave i sagen, oprulles en række grove tilfælde af embedsmisbrug. Men ingen har grebet ind. - Filmen giver en hverdagsnær og kritisk årvågen skildring af politiet i arbejde, der blev normgivende for en lang række senere svenske kriminalfilm om Martin Beck - senest en serie på otte film, hvoraf Morten Arnfreds Spor i mørke for nylig havde premiere herhjemme. Hos Widerberg spilles Beck af Carl-Gustaf Lindstedt, en jovial tyksak, der ellers havde gjort sig mest kendt som komiker. Det blev til en fremragende præstation, sammenlignelig med Jean Gabins Maigret-portrætter.
Mannen på taket/ Manden på taget. DR1, fredag kl. 00.15-02.05

*George A. Romero tegnede sig helt tilbage i 1969 for en lavbudgetteret kultklassiker med denne skrækfilm om kødædende zombier, som angriber en gruppe terroriserede landboere, som har søgt tilflugt i et isoleret hus. Der er ingen nåde for de livstruede i denne kuldslåede vision af rædsel og død - til gengæld heller ikke nogen særlig skikkelsesdannende evne, så vi kan blive engageret i ofrenes skæbne. De levende døde røber især sit minimalbudget i det primitive spil. Men filmen, som aldrig har haft biografpremiere herhjemme, har sine svorne tilhængere og har med sit konsekvente sortsyn angiveligt haft stor betydning for skrækgenrens udvikling.
Night of the Living Dead/ De levende døde. TV 2, fredag kl. 03.55-05.30

*Nick Nolte har en af sine bedste roller som den hårdhudede amerikanske pressefotograf Russell, der på en professionel opgave i Nicaragua i 1979 oplever landets frihedskamp mod Somoza-styret 'ude i marken' . Sammen med en handlekraftig kvindelig radioreporter (Joanna Cassidy) kommer han i kontakt med sandinisternes revolutionære bevægelse og føler til slut, at han ikke længere kan gemme sig bag sit kamera, men selv må handle. - Det er en af de sjældne åbenlyst politisk engagerede amerikanske film fra 1980'erne, slagkraftigt og medrivende instrueret af Roger Spottiswoode, som nu laver James Bond-film og deslige. Den ene af de to mansukriptforfattere er den senere instruktør Ron Shelton, kendt for bl. a. Paul Newman-filmen Blaze. - I skudlinien indgår i en DR2-temaaften om emnet "Journalister i krig".
Under Fire/ I skudlinien. DR2, lørdag kl. 19.50-21.55

*Hans Kristensen har senest udsendt den jævne familiefilm Sunes familie, men engang var han dansk films store fremtidshåb og placerede sig centralt med sine film om Vesterbro-roden Per - en rolle, der gav Ole Ernst det store gennembrud som filmskuespiller. Flugten fra 1973 er Kristensens første spillefilm, en kontant, velfortalt gangsterfilm, hvor Ole Ernst som håndlangeren Per, lidt af en outsider i miljøet, slutter venskab med fotografen og flip-hovedet Mikkel (Torben Hundahl). Sammen vil de med en stort anlagt fotoserie afsløre de store fisk i det rådne københavnske bagmandsmiljø. Per kender de største hajer, og Mikkel kan fange dem med sit kamera. - Det går selvfølgelig ikke helt som planlagt, for parret er meget danske amatører og fantaster, men et venskab bygges op på tværs af al modgang. - Ole Ernst skabte en ny type i dansk film med sin optimistiske, slagfærdige Vesterbrokøbenhavner, lige så karakteristisk for 1970'erne som Kim Bodnias pusher er blevet det for de mere hårdkogte 1990'ere. Også Dirk Brüels fine fotografering og godt, sikkert birollespil af folk som Jens Okking, Anne-Lise Gabold og Lene Vasegaard bidrager til at gøre Flugten til en stadig seværdig dansk film.
Flugten. DR 1, lørdag kl. 21.15-22.50

*Quentin Tarantino er sikkert en af 1990'ernes mest overvurderede instruktører, men at han inkarnerer en tidsånd - kynisk, ironiserende, formlegende og voldsfascineret - kan selvfølgelig ikke anfægtes. Heller ikke, at han laver djævelsk underholdende film om snakkesalige mordere og groteske gangstere i en mytologiseret verden af forræderi og meningsløs brutalitet. - Pulp Fiction er dog ikke så voldelig som sit rygte, og filmens ret korte voldsscener har ofte et så komisk stiliseret præg, at de virker mere barokke end chokerende. Den tidligere aktør Tarantino har sin store styrke i arbejdet med skuespillerne: han skriver gode roller til dem og for-står at rette rampelyset mod dem på interessante måder. Stjerner som John Travolta, Bruce Willis, Samuel L. Jackson og Uma Thurman har sjældent været bedre end i denne sindrigt komponerede gangster-freske i tre sammenslyngede afsnit, en Guld Palme-belønnet verdenssucces.
Pulp Fiction. TV 2, lørdag kl. 21.40-00.15

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her