Læsetid: 4 min.

FILM

5. februar 1998

*Christy Brown Historien om den irske lammede forfatter og maler er ved at blive en favorit på tv-kanalerne. En beretning om at overvinde modgang og få meget ud af lidt (muligheden for at bevæge den venstre fod!), som skatter en del til det velkonstruerede tv-drama i sin form. Men først og fremmest en triumf for Daniel Day-Lewis, der fik Oscar for sin præstation som den frustrede og forkælede mand med den ukuelig livsgnist. Ireren Jim Sheridan står for instruktionen og sørger også for godt spil i forældrerollerne af Brenda Fricker og Ray McAnally. - Jim Sheridan og Daniel Day-Lewis fortsatte samarbejdet med In the Name of the Father.
My Left Foot/ Min venstre fod. TvDanmark, torsdag 20.00-21.50

*Abel Ferrara holdt fri fra sine forpinte New Yorker-krimier med denne ikke uefne genindspilning af Don Siegels science fiction-klassiker fra 1956. Det er en suggestiv fortælling om hjernevask og krops-invasion. Fremmede væsner dræber gode amerikanske borgere, mens de sover uskyldens søvn, og optræder derefter som en tro fysisk menneskekopi af de krops-invaderede. Altså som omvandrende robotter i kød og blod, blottet for følelser og moralske skrupler. - Den moderne klonings-problematik har makabert nok givet fornyet aktualitet til denne beretning om hverdagens bevidsthedstab og menneskefordobling. Det gælder om at holde sig vågen, men "man kan kun holde sig vågen et vist stykke tid," lyder filmens manende slutord, lagt i munden på
teenageheltinden Marti (Christine Anwar). Inden da har hun oplevet et mareridt af sammensværgelse og forfølgelse på den militærbase i Alabama, hvor hun flytter ind med familien. Her har allestedsnærværende aliens deres tv-kabel-lignende fangtråde ude efter alle, som endnu ikke er omvendt til en konform, sammensvoren, følelses-neddysset masse. - Ferraras glidende bevægelige kamera skaber følelsen af en uheldssvanger sammenhæng i militærbasens lille univers, med fatale forbindelseslinier mellem det åbenbare og det skjulte.
Denne 1994-version fordunkler ikke Don Siegels Kold Krigs-klassiker, men den er skarpere og mere målbevidst end Philip Kauf-mans udgave af samme historie fra 1978.
Body Snatchers/ Stjålne kroppe. TV 2, fredag kl. 22.40-00.10

*Arthur Penn gav den hele armen, da han i 1962 instruerede historien om den stædige irske guvernante, der sætter alt ind på at lære det døv-stumme barn Helen Keller at tale. Det bliver et følelsesbåret melodrama om et barns mirakuløse åndelige genfødsel, gennemført med blod, sved og mange tårer. En veritabel magtkamp udspiller sig mellem Anne Bancrofts guver-nante og Patty Dukes formørkede Helen Keller, og Arthur Penn - især kendt for Bonnie og Clyde - får lagt en stor kraft og hudløs intensitet i disse to kvinders forhold. Både Bancroft og Duke fik Oscar for deres præstationer, og ingen af dem har siden været bedre end her. Filmen bygger på et skuespil af William Gibson, som Penn også satte op på Broadway
The Miracle Worker/ Helen Kellers triumf. DR1, fredag kl. 01.00-02.45

*Clint Eastwood havde David Webb Peoples' manuskript til denne western liggende i flere år, før han i 1992 følte tiden - og sig selv - moden til at instruere og spille det. Og resultatet blev East-woods mest berømmede film hidtil, en dyster historie om en aldrende gunman, der har lagt pistolen på hylden og blevet farmer, men anspores til at tage sit gamle skyde-erhverv op igen, da en prostitueret mishandles på grusomst tænkelige vis. Herved udløses et drama om voldens fatale dragning og den svært skelnelige linie mellem loven og retfærdigheden. Eastwood yder selv en af sine klart bedste præstationer som hævneren, der mærker alderens komme og kun er alt for bevidst om, hvad han forsømmer ved at leve livet med skydevåben i hånd. Og som hans partner viser Morgan Freeman for Gud ved hvilken gang, at han er en af USAs bedste filmskuespillere. Desuden medvirker Frances Fi-sher (moderen i Titanic), Gene Hackman som en infam sherif og Richard Harris.
Der var Oscar til Eastwood både for bedste film og bedste instruktion, og denne kanonisering indvarslede en ny lødighed og kunstnerisk vægtfylde i den nu 67-åriges produktion.
The Unforgiven/ De nådesløse. TV 2, søndag 20.55.-23.05

*Susanne Bier fik en en pæn publikumssucces med kvinde-thrilleren Sekten, men hendes blanding af familiedrama og grotesk komedie, Det bli'r i familien fra 1993, blev kun set af 9.672 danskere. Det er en flaksende historie om en ung kok (Philip Zandén), der - efter at have opdaget, at han er adoptivbarn - opsøger sin biologiske mor, en excentrisk skuespillerinde fremstillet af Ghita Nørby. De muntrer sig ganske godt sammen, indtil turen går til Portugal, hvor yderligere familiedramaer udspiller sig. Filmen finder aldrig sin tone, men har sine ivrige forsvarere (dog ikke så mange). Under alle omstændigheder: en usædvanlig film under hjemlige himmelstrøg.
Det bli'r i familien. DR1, mandag kl. 22.30-00.05

*Harvey Keitel spiller i denne Abel Ferrara-film en New Yorker-politimand (og familiefar), der har de fleste umiddelbart opdrivelige laster. Hans forbrug af heroin, crack og spiritus synes uden ende. Han spiller mange summer væk på hasard. Han misbruger sit job til at forulempe unge piger. Og ind imellem sine junk-orgier med en langtidsnarkotiseret veninde hviler han ud i hjemmet, hvor familien behandler ham som en fremmed på fransk visit. - Da en nonne bliver voldtaget og tilgiver sine overfaldere, konfronteres den slemme politimand med en tro så ren, at han får et religiøst sammen- og gennembrud og nu er klar til at frelse sig selv og andre. - For ikke-katolikker en uspiselig morale, men ellers en mærkværdigt hypnotiserende film om en sjæl i helvede, alias et, trods sommervejret, isnende og truende New York, set som en storbylabyrint, hvor betjenten færdes hjemmevant i en kronisk undergangstrance. - Filmen domineres totalt af Harvey Keitels bemærkelsesværdige præstation, præget af både dyb indlevelse og ekshibitionistisk selvudlevering. En voldsomt personlig og i bund og grund desperat investering af Keitel, i gråzonen mellem terapi og kunst. Men mest det sidste.
Bad Lieutenant. TV 2, onsdag kl. 23.10-00.45

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu